Franța, Germania și Polonia vor face publică o nouă cooperare împotriva operațiunilor de dezinformare

0
76

Franța, Germania și Polonia vor dezvălui o nouă cooperare împotriva operațiunilor externe de dezinformare, provenite în mod special din Rusia, a anunțat șeful diplomației franceze într-un interviu acordat cotidian-ului regional Ouest France, notează AFP, scrie Agerpres.

Atacuri cibernetice FOTO: Shutterstock

Atacuri cibernetice FOTO: Shutterstock

Stéphane Séjourné, omologul său german Annalena Baerbock şi polonezul Radoslaw Sikorski vor discuta, de asemenea, şi despre noi tipuri de atacuri informaţionale lansate de Moscova împotriva celor trei ţări europene.

Cei trei miniştri se vor întâlni în format „Weimar” la Château de la Celle-Saint-Cloud din Yvelines, în apropiere de Paris, pentru a discuta, printre altele, problemele europene de apărare, inclusiv ajutorul pentru Ucraina sau situaţia din Orientul Mijlociu.

„Cele trei ţări ale noastre au fost victimele aceleiaşi strategii de destabilizare. Luni, vom face anunţuri cu privire la o nouă cooperare împotriva dezinformarii şi a atacurilor informaţionale ruseşti”, a declarat Séjourné pentru cotidianul regional francez, într-un interviu făcut public sâmbătă.

Până acum, atacurile au fost efectuate prin intermediul fabricilor de troli şi a site-urilor de ştiri false.

„Vom dezvălui opiniei publice, în mod transparent, instrumentele acestei dezinformări.Vom dezvălui atacurile care sunt comise. Şi cu dovezi”, a asigurat el, remarcând şi „elemente consistente care indică faptul că există operaţiuni latente. Instrumente care pot fi activate în orice moment, în special în timpul unei alegeri”,   în cele trei ţări.

Conform ministrului francez de Externe, toate ţările Uniunii Europene se confruntă cu dezinformarea rusă. Acesta susţine că Rusia, nereuşind să dividă UE politic, implementează „o strategie de destabilizare şi divizare a populaţiei la nivelul opiniei publice”. „Pe reţelele de socializare, pe site-urile informaţionale, există o organizaţie structurală care a fost creată pentru a dezinforma. Pentru a crea confuzie în rândul cetăţenilor. Cu „ştiri false” veritabile, a spus el. Cu „obiectivul de a construi diviziuni în cadrul populaţiei europene care să destabilizeze politic toate democraţiile”. Totuşi, „atunci când trei ţări îl denunţă în acelaşi timp, are forţă”, consideră Stéphane Séjourné.

Luni, ambasadorul Rusiei în Franţa, Aleksei Mecikov, a fost chemat la raport Ministerul Afacerilor Externe pentru a denunţa „reapariţia dezinformarii care vizează Franţa”.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here