Centrala nucleară din Zaporojie se aproprie „periculos de un accident nuclear”

0
138

„Ne apropiem periculos de un accident nuclear” la Zaporojie, a avertizat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând atacurile recente asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP, scrie AGERPRES.

Centrala Nucleară Zaporojie FOTO: Profimedia

Centrala Nucleară Zaporojie FOTO: Profimedia

Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată din martie 2022 de Rusia în sudul Ucrainei, a fost afectată de atacuri cu drone începând cu 7 aprilie, Rusia şi Ucraina se învinovățesc reciproc.

„Aceste atacuri necugetate”, primele din noiembrie 2022 care vizează direct cea mai mare centrală electrică din Europa, „trebuie să înceteze imediat”, a cerut Rafael Grossi în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU dedicată acestei probleme.

„Deşi, din fericire, nu au provocat de această dată niciun incident radiologic, au crescut foarte mult riscul la centrala Zaporojie, unde siguranţa nucleară este deja compromisă”, a mai spus directorul general al agenţiei ONU, care are experţi la faţa locului.

Acestea constituie, de asemenea, un „precedent periculos, ajungând cu succes la structura de izolare a unui reactor”, a mai spus acesta.

„Doi ani de război afectează serios siguranţa centralei nucleare Zaporojie. Fiecare dintre cei şapte piloni ai AIEA de securitate şi siguranţă nucleară au fost compromişi. Nu putem sta şi să nu facem nimic aşteptând ca o ultimă greutate să încline balanţa aflată într-un echilibru instabil”, a adăugat Rafael Grossi.

„Ne apropiem periculos de un accident nuclear”, a subliniat Grossi, cerând ca o „aruncare de zaruri să nu decidă ce se va întâmpla mâine”.

Chiar dacă cele şase reactoare ale centralei sunt oprite, „pericolele potenţiale ale unui accident nuclear major rămân foarte reale”, a specificat şeful AIEA.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here