Coreea de Nord a amenințat că nu va participa la summit-ul istoric programat în Singapore

0
1159

Coreea de Nord și-a schimbat optica și a anulat discuțiile la nivel înalt cu Coreea de Sud. De asemenea, fără vreun dram de diplomație a amenințat că va renunța și la summit-ul de luna viitoare dintre președinții Kim Jong-un și Donald Trump. Regimul nord-coreean este nemulțumit din cauza unor exerciții militare de amploare ce se află în plină desfășurare, cu participarea SUA și a Coreei de Sud.

Coreea de Nord a ameninţat în cursul zilei de astăzi că va anula și nu se va prezenta la summit-ul prevăzut la 12 iunie ce îi va pune față în față pe liderul său Kim Jong- un şi preşedintele american. Donald Trump.

Coreea de Nord a anulat discuțiile programate cu Coreea de Sud și a trecut la amenințări că nu se va prezenta la summit-ul programat luna viitoare. Eforturile celor doi lideri mondiali-președintele Donald Trump și ale omologului său din Coreea comunistă Kim Jong-un se văd sortite eșecului, din cauza unor exerciții militare americane și sud-coreene.

Potrivit agenției de știri sud-coreene Yonhap,exercițiul estimat că va dura aproape două săptămâni a debutat în cursul zilei de vineri 11 mai. Numai puțin de o sută de avioane de luptă au fost implicate, printre care opt avioane de luptă F-22 care au posibilitate de a nu fi detectate de radar si un număr nespecificat de bombardiere B-52 cât și avioane de ultimă generație, precum cele din modelul F-15K.

Exerciţiul, ce poartă denumirea de Vigilant ACE reprezintă o autentică desfăşurare de forţe ce vine la o săptămână după ce Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică intercontinentală şi a anunţat că şi-a ”completat” forţa nucleară.

Potrivit Ministerului Apărării din Coreea de Sud, la exerciţiu participă peste 230 de avioane de luptă dar şi peste 12.000 de militari.

”Obiectivul acestuia este de a creşte capacităţile de operare dintre Coreea de Sud şi Statele Unite, indiferent de condiţiile meteorologice”, se arată într-un comunicat al Ministerului sud-coreean al Apărării.

Consecințe directe

 

Convorbirile la nivel înalt au avut loc în partea sudică a satului Panmunjom pentru a discuta despre măsurile de urmărire a summit-ului celor doi lideri coreeni desfășurat luna trecută. Acordul de la acest summit ,prevăzut de un act oficial precum Declarația Panmunjom a solicitat încheierea oficială a războiului coreean din perioada  1950-53 în cursul anului și urmărirea „denuclearizării complete” a Peninsulei Coreene.

Ce anume contează?

Aceasta este o schimbare dramatică a tonului diplomatic ce provine din Coreea de Nord. Reamintesc faptul că acest stat a făcut un gest de curtoazie recent, atunci când a eliberat trei prizonieri americani și a început să dezmembreze un sit de testare nucleară ca parte a eforturilor de a pune bazele discuțiilor cu președintele american Donald Trump.

O posibilă explicație a gestului de a da înapoi ar fi interpretarea faptului că tocmai Coreea de Nord a privit mult timp exercițiile comune ca adevărate repetiții pentru o posibilă invazie.

În condițiile în care statul nord-corean a rămas neobișnuit de tăcut atunci când s-au desfășurat și alte exerciții,precum ultimile din mijlocul lunii aprilie,rezoluțiile din urmă cu 24 de ore au fost legate de turul de forță aeriană care a început încă de săptămâna trecută.

Reacții ale acestei supărări nord-coreene

Declarația, emisă prin intermediul agenției de știri KCNA, amintește în parte: „Acest exercițiu care ne-a vizat, care se desfășoară în toată Coreea de Sud, reprezintă o provocare flagrantă a Declarației Panmunjom și o provocare militară intenționată care contravine dezvoltării politice pozitive a Peninsulei Coreene. Statele Unite vor trebui, de asemenea să dea explicații despre soarta summit-ului planificat, în lumina acestui atac militar provocator realizat împreună cu autoritățile sud-coreene „.

„Nu avem de ales decât să suspendăm discuțiile de nivel înalt dintre nord și sud deja planificate, deoarece, în mijlocul acestei situații amenințătoare, în care se întâmplă o rușine nediscriminatorie se află și motivul de a invada nordul și un haos confruntat în Coreea de Sud”,așa cum a titrat KCNA -Agenția de știri oficială a Coreei de Nord ce a transmis mesajul pentru SUA.

Heather Nauert-purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american-a declarat că SUA nu are „informații” despre ceea ce se afla în spatele avertismentului nord-coreean. „Ceea ce trebuie să continuăm este ceea ce a spus Kim Jong-un înainte(…) El înțelege și apreciază importanța pentru Statele Unite de a avea aceste exerciții comune … Cu toate acestea,vom continua să continuăm și să planificăm întâlnirea dintre președintele Trump și Kim Jong Un.”

Cu această ocazie, Pentagonul a subliniat că aceste exerciții sunt unele obișnuite, motivând faptul că „în timp ce nu vom discuta despre particularități, natura defensivă a acestor exerciții combinate a fost clară pentru multe decenii și nu s-a schimbat”.

De asemenea, cu nonșalanță ,aceeași purtătoare de cuvânt a subliniat ideea conform căreia „sunt exerciții legale, care sunt bine planificate, în avans. Nu am auzit nimic de la guvernul Coreei de Nord sau guvernul Coreei de Sud pentru a arăta că nu vom continua să desfășurăm aceste exerciții sau că nu vom continua planificarea întâlnirii dintre președintele Trump și Kim Jong luna viitoare „.

Josh Pollack- redactorul revistei de neproliferare a armelor nucleare s-a exprimat referitor la această problemă,În srnsul că tocmai Coreea de Nord obiectează față de poziția „presiunii maxime” a lui Trump. „Vor să vadă o schimbare a tonului din SUA și până acum nu o văd”.

Viitor incert

Închiderea relațiilor diplomatice ce au venit nefericit înainte de summit-ul dintre Kim Jong-un și Donald Trump pare să se fi transformat într-un moment crucial ce va întârzia rezolvarea situației nucleare din statul comunist. Coreea dictatorului Kim Jong-un, după opinia anumitor specialiști se apropie de capacitatea de a viza pe continent Statele Unite ale Americii cu rachetele sale și totodată cu armele nucleare cu rază lungă de acțiune. În ciuda mișcărilor din Coreea de Nord, unii experți au lansat deja supoziția conform căreia,liderul nord-coreean nu ar renunța complet la un program nuclear pe care tot el și l-a dorit atât de mult să-l construiască.

Se poate explica atunci și faptul că, atunci când liderul nord-coreean și-a exprimat intenția de a-și negocia armele, încă mai folosește un termen lung, „denuclearizarea Peninsulei Coreene”. Nordul a folosit anterior această expresie atunci când a cerut Statelor Unite să-și scoată din Coreea de Sud cei 28.500 de soldați și să-și retragă așa-numita garanție de securitate intitulată „umbrelă nucleară” destinată Coreeei de Sud și Japoniei, ca o condiție pentru completa sa dezarmarea nucleară.

Cu mai puțin de o lună înainte de summit, programat pentru data de 12 iunie în Singapore, Coreea de Nord pare să testeze limitele răbdării actualei administrații americane. Din câte se anticipează, pe baza evoluției în acest caz, s-ar putea ca Kim Jong-un să renunțe la participarea la summit și să adâncească și mai mult criza politică dintre statul său și președintele Donald Trump. Prinsă în gardă, Casa Albă va da semne că se va lupta cu această dilemă.

Sursa foto :NBC News,Stars and Stripes,OrtodoxINFO,plus.google.com

Sursa video : https://foxnews.com

Sinteza acestui material a fost redactată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor -șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here