Actualitate
O privire sumară asupra Cupei Mondiale de Fotbal din Rusia

Turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal din 2018 din Rusia care va debuta începând de mâine 14 Iunie este unul dintre evenimentele cu ponderea cea mai mare de atractivitate de pe întreg cuprinsul globului pământesc. Totodată, datorită multiplelor tensiuni și conflicte deschise sau mocnite, este deja considerat a fi cel unul dintre cele mai dificil de gestionat, totul având repercusiuni și convulsii provenite din sfera geo-politicii. Acest eveniment sportiv de înaltă ținută va trebui să dispună de măsuri de securitate adecvate desfăşurării evenimentelor.Se preconizează dealtminteri faptul că siguranță delegațiile,a suporterilor și a tuturor celor angrenați să fie în grija forţelor de securitate ce vor fi în alertă sporită.De altfel, oficialităților Federației Ruse li s-a recomandat ca toate acestea să fie efectuate într-o manieră diferită de procedurile occidentale, dar în sensul firesc și legitim în care drepturile omului merită să fie protejate la același nivel.
Ce reprezintă FIFA
Federația Internațională de Fotbal Asociație, abreviat FIFA, (Fédération Internationale de Football Association , International Federation of Association Football în engleză) este organizația internațională care reglementează regulamentul și competițiile jocului de fotbal. A fost fondată la Paris la 21 martie 1904, iar în prezent are sediul la Zürich, Elveția. Actualul președintele FIFA este Gianni Infantino din anul 2016, atunci când l-a înlocuit pe conaționalul Sepp Blatter, implicat într-un scandal de corupție. FIFA este responsabilă cu organizarea turneelor internaționale de fotbal, cea mai importantă competiție organizată fiind Cupa Mondială FIFA, a cărui primă ediție a avut loc în anul 1930. Până în prezent s-au disputat nouăsprezece ediții. Următoarea ediție va debuta de mâine,cu meciul de deschidere programat în Moscova,capitala Federației Ruse.
Reamintesc și amănuntul conform căruia FIFA are afiliate 208 federații de fotbal din lume.
Scurt istoric al desemnării
Alegerea gazdei a început în luna ianuarie a anului 2009.Toate asociațiile de fotbal au avut timp până pe 2 februarie 2009 să-și exprime interesul. Inițial, nouă țări au dorit să găzduiască turneul din 2018, dar Mexicul s-a retras,iar Indonezia a fost eliminată din cauză că nu a trimis o scrisoare la timp către FIFA.În timpul alegerilor, cele trei națiuni non-UEFA rămase (Australia, Japonia și Statele Unite) s-au retras din a găzdui evenimentul, iar națiunile UEFA au fost retrase pentru turneul din 2022. Într-un final, au mai rămas doar patru locuri: Anglia, Rusia, Olanda/Belgia și Spania/Portugalia.
Cei douăzeci și doi de membri ai comitetului executiv FIFA de la Zürich au hotărât ca pe 2 decembrie 2010 să se aleagă țara gazdă. Rusia a câștigat găzduirea în runda a doua de votare. Pe locul doi a ieșit urna Spania/Portugalia, iar pe locul trei, Belgia/Olanda. Șansa Angliei de a găzdui a doua oară turneul a cedat din prima încercare.
Datorită scopului final de asigurare a unor competiţii în care obiectivul îl reprezintă câştigurile de imagine ale regimului Putin,turneu final al Cupei Mondiale la fotbal poate fi considerat unul dintre cele mai controversate şi totodată unul dintre cele mai politizat din istoria acestei competiţii.
Orașele Cupei Mondiale din Federația Rusă
Rusia a propus următoarele orașe pentru a găzdui confruntările de la acest turneu final.Acestea sunt: Ekaterinburg, Iaroslavl, Kaliningrad, Kazan, Krasnodar, Moscova, Nijni Novgorod, Rostov, Sankt Petersburg, Samara, Saransk, Soci și Volgograd.Toate orașele fac parte sau sunt aproape de partea europeană a Federației Ruse,tocmai pentru a reduce timpul de călătorie pentru echipele participante. Comisia de votare a declarat că „echipa rusă a propus 13 orașe și 16 stadioane, cu toate că acestea depășeau cu mult cererile minime ale FIFA. Trei din cele 16 stadioane vor fi renovate, iar cele 13 rămase vor fi reconstruite.”
În luna octombrie aanului 2011, Rusia a eliminat numărul stadioanelor de la 16 la 14. Construirea propusului stadion din Podolsk, Moscova, a fost anulată de către guvernul local.
Lista stadioanelor finale a fost anunțată pe 29 septembrie 2012. Numărul orașelor a fost redus la 11, iar numărul stadioanelor la 12, de vreme ce Krasnodar și Yaroslavl au fost tăiate de pe acea listă
Fostul președinte al FIFA-elvețianul Sepp Blatter -declara în iulie 2014 că numărul stadioanelor ar putea scădea de la 12 la 10. Cu toate acestea, amintind faptul că nu va fi din nou în aceeași situație ca cea din Africa de Sud, „atunci când s-a pus problema că nu vom mai avea ce să facem cu stadioanele construite”.
Rusia şi-a cheltuit pentru organizarea şi desfăşurarea Campionatului Mondial de Fotbal suma de 20 de miliarde de dolari, din care 50% au provenit din fonduri federale, 35% fonduri ale investitorilor privaţi şi 15% din fonduri regionale. Cheltuielile au inclus construcţia a şapte noi stadioane şi modernizarea altor cinci arene, extinderea reţelelor de cale ferată, linii aeriene, şosele şi hoteluri.
Dar, mai mult decât atât, Rusia a fost în atenţiei întregii lumi, având în vedere interesul uriaş pentru această competiţie. Nu numai alegerea Rusiei ca gazdă, dar şi pregătirea evenimentului au generat multe controverse. De exemplu, la construcţia stadionului Krestovski din Sankt-Petersburg, una din arenele desemnate pentru disputarea unor meciuri s-a depăşit bugetul de 5,4 ori. Unul dintre viceprimari a fost condamnat pentru corupţie.
Este pentru prima dată când acesta se desfăşoară în estul Europei, pe doua continente, întrucât Ekaterinburg, una din gazdele turneului, este dincolo de munţii Ural, în Asia. Este pentru a treia oară, consecutiv, când unul din statele BRICS primeşte nominalizarea, după Africa de Sud şi Brazilia.
Mascota Campionatului mondial de fotbal din Rusia
Lupul botezat Zabivaka -în traducere „cel care marchează” (în limba rusă), este „un nume foarte potrivit pentru un lup care radiază distracţie, farmec şi încredere”, conform site-ului FIFA.
Zabivaka va juca un rol foarte important la apropiatul turneu final. Lupul nu numai că va promova evenimentul, ci va distra, totodată, mulţimile de pe stadioane, dar va deveni, de asemenea, un ambasador pentru Rusia şi o celebritate mondială. „
Mascota a fost desemnată la capătul celui mai interesant proces de creaţie pentru o mascotă oficială în istoria Cupei Mondiale FIFA.Mai mult de un milion de ruşi şi-au exprimat voturile pe site-ul FIFA.com în timpul perioadei de votare de o lună, iar dezvăluirea numelor a fost făcută în timpul unui show live, pe principalul canal al televiziunii ruse.
Imnul oficial al acestei ediții aCampionatului Mondial de Fotbal a fost ales cu ajutorul unuia dintre sponsorii oficiali-Coca-Coca și se numeşte “Colors” .Acest imn aparţine artistului american Jason Derulo.
Russia world cup 2018 vector illustration with map and cities of championship
Controverse și politică
Există o lungă listă de controverse politice care preced întrecerea sportivă ce pot să demonstreze că sportul şi fair-play-ul prevalează în faţa jocurilor politice interne sau internaţionale. Federația Rusă vrea cu această ocazie să se asigure condiţiile optime de securitate ce sunt impuse pentru un asemenea eveniment.
Odată cu Olimpiada de Iarnă găzduită de orașul de la Marea Neagră Soci, alegerea Rusiei ca țară-gazdă a fost intens disputată. Marile probleme au fost nivelul de rasism prezent în competiția internă rusească și de asemenea discriminarea persoanelor homosexuale.
Un alt motiv sensibil este implicarea Rusiei în conflictele din estul Ucrainei, care a reprezentat o altă problemă pentru care s-a cerut ca turneul să fie mutat, în particular din cauza anexării peninsulei Crimeea. Ex-președintele FIFA Sepp Blatter declara în urmă cu trei ani,referindu-Se la acest aspect că tocmai „campionatul Mondial va fi găzduit de Rusia, iar noi ne continuăm munca depusă”.
Decizia de organizare a turneului final al Campionatului Mondial de Fotbal în Federaţia Rusă a fost însoţită de suspiciuni serioase de corupţie la nivel înalt. Au apărut acuzaţii potrivit cărora ar fi fost cumpărate voturi pentru organizarea Turneului Final al Campionatului Mondial de Fotbal, în 2018, în Rusia şi, în anul 2022, în Qatar. David Bernstein, fost preşedinte al federaţiei de fotbal a Marii Britanii a cerut ca toate statele UEFA să boicoteze desfăşurarea turneelor finale în Rusia şi Qatar. Drept urmare s-a constituit comisia „Garcia” pentru investigarea cazului de presupusă corupţie. Raportul final a cuprins un tom de 350 de pagini,iar această comisie a reiterat faptul că nu s-a comis nimic ilegal în procesul de vot al celor doua state. Deşi decizia finală a rămas aceeaşi, ea a continuat să fie contestată de comisia de audit a FIFA, ca şi de Federaţia de Fotbal a Marii Britanii.
Administrația coordonată de Vladimir Putin speră că acest eveniment va reprezenta un moment de bucurie pentru poporul rus.Cu acest prilej, efectul scontat va fi acela de creştere a popularității, destul de zdruncinate în ultima perioadă de timp. În condiţiile în care sancţiunile economice persistă, deturnarea atenţiei către spectacolul fotbalistic reprezintă o soluţie la îndemână pentru „noua” administraţie rusă.Totuşi, rămâne de văzut dacă se va și valorifica acest uriaș potențial, deoarece istoria recentă a consemnat nenumărate prilejuri în care nu totdeauna s-a obţinut efectul dorit în astfel de situaţii.
Turneul Final al Cupei Mondiale de Fotbal va începe de mâine 14 iunie 2018 cu meciul dintre Rusia şi Arabia Saudită,programat de la ora locală 17,pe stadionul Lujniki din Moscova.
Sursa foto : google.ro
Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof Dr.Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național
Actualitate
Crin Antonescu îl descrie pe Iohannis drept „un preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România”: „Nicuşor Dan poate fi la fel”

Crin Antonescu, candidatul alianţei de guvernare la alegerile prezidenţiale, afirmă că Iohannis a fost un preşedinte „slab, nepregătit şi dăunător pentru România”.
Crin Antonescu și Klaus Iohannis Foto: Mediafax
Antonescu face o
comparaţie între Klaus Iohannis şi Nicuşor Dan, susținând că primarul general al Capitalei, actual candidat la prezidențiale, își trădează electoratul după ce a promis că nu va face acest lucru.
„Da, am curaj s-o spun pe şleau, Klaus Iohannis a fost un
preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România. Nicuşor Dan poate fi la
fel. Nu îmi face nicio plăcere să privesc înapoi, nici către un preşedinte care
a lipsit nemotivat când România a avut nevoie de el, nici către un primar
general care îşi trădează electoratul după ce a făgăduit apăsat că nu îl va
abandona. Este simplu. Nu ne mai permitem încă cinci ani irosiţi. Nici istoria,
nici vremurile nu mai sunt dispuse să ne aştepte. Există o singură direcţie:
România înainte!’, a afirmat Crin Antonescu într-un clip electoral.
De asemenea, Antonescu l-a acuzat pe Nicușor Dan, că s-a întors, împreună cu USR, împotriva Elenei Lasconi.
Între timp, USR a anunțat că va ataca în instanță decizia Biroului Electoral Central prin care i se interzice promovarea candidatului independent, acuzând un abuz.
„Uniunea Salvați România (USR) ia decizii politice în baza unor principii clare, în acest caz vorbim despre susținerea candidatului proeuropean care are cele mai multe șanse să intre în turul 2. Ca urmare, denunță public decizia fără precedent a Biroului Electoral Central (BEC), care interzice USR să își exprime sprijinul electoral pentru Nicușor Dan. Situația în care ne aflăm acum este una total aberantă și îngrădește libertatea de exprimare, precum și dreptul unui partid politic de a stabili în forurile interne strategia politică. USR ia decizii în baza unor principii clare și, oricât de nepopulare ar fi acestea, BEC nu poate să impună partidului direcția strategiilor politice pe care le pune în aplicare”, a transmis USR într-un comunicat de presă.
Actualitate
A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște

Creştin-ortodocşii intră luni în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare (13-20 aprilie). Fiecare zi din acest interval care precede Paștele (20 aprilie) are o semnificaţie.
FOTO Seara de înviere la Cluj/2024
În ultima săptămână din Postul Paştelui, Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, care este anul acesta între 13 aprilie și 20 aprilie, se fac slujbele bisericeşti numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ.
Această săptămână este cea a pioşeniei în sfintele lăcaşuri monahale, de aceea postul devine mai aspru.
Cele mai importante denii din Săptămâna Mare sunt cunoscute drept deniile din Joia Mare şi Vinerea Mare. Este vorba despre Denia celor 12 Evanghelii, slujba din ziua de joi și cele 12 citiri din Noul Testament vorbesc despre prinderea, judecata şi răstignirea lui Iisus Hristos.
În Vinerea Mare, în toate bisericile ortodoxe se desfăşoară denia Prohodului Domnului, o slujbă în care sunt cântate în imnuri, împărţite în trei „stări”, patimile, răstignirea, moartea şi îngroparea Mântuitorului.
În timpul acestei săptămâni, în Maramureş, oamenii poartă haine de doliu, iar mulți credincioşi încearcă chiar să ţină post negru.
Ultemele zile dinainte de Înviere aduc și curățenia generală în gospodării.
Semnificațiile zilelor din Săptămâna Mare
Luni
Ziua de luni ne aduce în faţă icoana tânărului Iosif care a fost vândut de fraţii săi în Egipt. Istorisirea vieţii sale în cultul liturgic este anticiparea Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos care a fost vândut de Iuda.
Marți
Marţi are loc pomenirea Pildei celor zece fecioare. Marțea Mare din Săptămâna Patimilor, numită și Marțea Seacă. Aceasta este ziua în care Iisus Hristos le-a povestit celor 12 ucenici ai săi pilda celor 10 fecioare, care prezintă povestea a cinci fecioare „înțelepte” și cinci „neînțelepte” care se pregătesc pentru nuntă.
Miercuri
Tot o pomenire se face și în miercurea din Săptămâna Patimilor, cea a femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos.
Joi
Joi, slujba amintește de patru evenimente deosebite din viaţa Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.
Vineri
Vineri sunt prăznuite „Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. Vinerea Mare reprezintă ziua în care Iisus a murit pe cruce.
Sâmbătă
La slujba din Sâmbăta Patimilor se prăznuiește îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos. La miezul nopţii, credincioşii ascultă în faţă bisericilor, slujba de Înviere, la care se primește lumina şi vestea că Hristos a Înviat.
Sărbătoarea de Înviere – prima zi de Paște
Sărbătoarea de Paște se prăznuiește la o dată diferită în fiecare an, iar calculul exact al zilei în care pică sărbătoarea Învierii Domnului este făcut în funcție de două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și Luna plină. Anul acesta Paștele Ortodox și Paștele Catolic, la fel ca și Floriile, pică în aceeași zi. Ultima oară când ortodocșii și catolicii au sărbătorit Paștele în aceeași zi a fost în 2017.
Actualitate
FCSB scapă ca prin urechile acului și ține Craiova la distanță în lupta pentru titlul de campioană

Universitatea Craiova a terminat la egalitate cu FCSB, 0-0,
duminică seara, în Bănie, într-un meci din etapa a patra a a fazei play-off a
Superligii de fotbal.
Screciu – Cisotti, duel încheiat nedecis. Foto Facebook FCSB
Universitatea a avut prima mare ocazie de gol, dar Ștefan
Baiaram (5) a fost blocat de Siyabonga Ngezana. FCSB a fost periculoasă prin
Daniel Bîrligea (20), care a reluat cu capul de la 10 metri, dar peste poartă.
Octavian Popescu (28) a șutat pe lângă vinclu din marginea careului. Baiaram a
mai avut o ocazie mare de gol (29), dar a ratat singur cu portarul Ștefan
Târnovanu.
În repriza a doua, Alexandru Mitriță (50) a șutat din
întoarcere de la 16 metri, dar portarul a prins. Fundașul Gjoko Zajkov (59) a
trecut pe lângă gol, însă mingea trimisă de nord-macedonean cu capul s-a dus pe
lângă vinclu, la centrarea lui Mitriță. FCSB a avut și ea două situații mari de
gol, însă Juri Cisotti (65) a trimis cu capul pe lângă țintă la centrarea lui
Risto Radunovic, iar portarul Laurențiu Popescu (77) a apărat providențial în
fața lui Jordan Gele.
Universitatea, bară în prelungiri
Craiovenii au dominat finalul de partidă, ratând o ocazie
prin Carlos Mora (81), al cărui șut a respins de Târnovanu. Goal-keeperul
roș-albaștrilor a mai avut o paradă în ultimul minut al prelungirilor, la
mingea trimisă de Mitriță, dar și șansă, după ce reluarea lui Mora s-a dus în
încheietura barelor, spre disperarea celor 28.012 de spectatori.
FCSB rămâne neînvinsă de 18 etape, în care are 11 victorii
și 7 remize, și ține la distanță Universitatea Craiova, aflată la 3 ”lungimi”
în spatele campioanei en titre. De egalul din Bănie ar putea profita CFR Cluj,
luni seară. În cazul unei victorii contra Rapidului, elevii lui Dan Petrescu vor
urca pe primul loc în clasamentul din Superliga, la egalitate cu FCSB, dar cu un golaveraj mai
bun.
Universitatea Craiova – FCSB 0-0
Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova
-
Socialacum 2 zile
Nu mai astepta si apuca-te de cursuri engleza in Bucuresti, indiferent de locul in care te afli
-
Politicaacum 14 ore
Victor Ponta critică întârzierea burselor pentru elevi: „E rușinos. Nu mai e vorba doar despre bani, ci despre respect”
-
Uncategorizedacum 23 de ore
Preluarea unei companii: Provocări și oportunități
-
Uncategorizedacum o zi
Beneficiile carții de munca
-
Uncategorizedacum 23 de ore
Importanța verificării colaboratorilor în afaceri
-
Comunicateacum 7 ore
Sportul în România: o renaștere a activităților în aer liber și pe apă