CÎȚU le cere parlamentarilor să nu respingă OUG 1 şi ordonanţa care amână dublarea alocaţiilor: „E nevoie de stabilitate financiară”

0
171

Premierul desemnat Florin Cîtu, care este și ministru interimar al Finanţelor, face apel, luni, la parlamentari să nu respingă OUG 1/2020 şi ordonanţa care prorogă dublarea alocaţiilor până la 1 august 2020, deoarece România are nevoie de stabilitate financiară, în contextul răspândirii COVID-19.

„Cer responsabilitate parlamentarilor astăzi (luni – n.r.) în Camera Deputaților. Să nu se respingă Ordonanța 1, să nu se respingă Ordonanța care prorogă dublarea alocațiilor până la 1 august. În acest moment e nevoie de stabilitate financiară. Respingerea acestei ordonanțe ar crea probleme din punctul de vedere al bugetului. Ordonanța 1 este cea care stă la baza construirii bugetului în România. Astăzi nu avem nevoie de un asemenea șoc pentru buget și de aceea cer responsabilitate parlamentarilor la vot”, a spus premierul desemnat Florin Cîtu, în Parlament.

Dublarea alocaţiilor ar majora deficitul cu cel puţin 0,2% din PIB, care este deja prognozat să fie la 3,6% în acest an. Totodată, bufferul reprezintă rezervele în valută ale finanţelor pentru situaţii de plăţi de urgenţă. Valoarea bufferului ar fi de peste 4 miliarde de euro.

Ministrul a mai spus că se uită la situaţia privind răspândirea coronavirusului pentru a vedea dacă acest şoc se va transfera şi în economia României.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a menţinut la finalul lunii februarie prognoza de creştere economică la 4,1% estimând că industria va reveni în a doua parte a anului 2020. CNSP spunea totuşi că apariţia şi extinderea coronavirusului ar putea avea efecte nefavorabile în ceea ce priveşte cererea globală.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here