STARE de URGENȚĂ | CORONAVIRUS în ROMÂNIA: Numărul cazurilor de infectare a ajuns la 184 iar 16 pacienți sunt declarați vindecați

0
110

România a intrat luni în stare de urgență, după ce decretul semnat de președintele Klaus Iohannis a fost publicat în Monitorul Oficial. Decretul cuprinde măsuri sociale și economice, suspendarea cursurilor în școli și sistem universitar și preuniversitar. Totodată, pot fi plafonate prețurile la servicii, combustibil și medicamente. 

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus COVID-19 a ajuns la 184

De la ultima informare a Grupului de Comunicare Strategică, din cursul serii de luni, alte 16 persoane au fost diagnosticate pozitiv cu noul coronavirus COVID-19, iar în total sunt 16 pacienți sunt declarați vindecați.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că trei pacienți se află internați la terapie intensivă, iar un pacient urmează să fie externat în cursul zilei de marți de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Matei Balș”.

Noul bilanț al cazurilor de infectare cu noul coronavirus este de 168

Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19, respectiv 10, sunt fie contacți ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

„În contextul evoluției situației epidemiologice determinată de răspândirea COVID-19, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 16 martie a.c., decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României pentru 30 de zile, măsurile adoptate regăsindu-se în anexa la acest comunicat. Până astăzi (luni – n.red.), pe teritoriul României, au fost confirmate 168 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 168 de cetățeni care au contactat virusul, 9 sunt declarați vindecați și au fost externați”, potrivit GCS.

De la ultima informare, au fost confirmate 10 cazuri noi, după cum urmează: 4 în București, 2 în Ilfov și câte unul în Constanța, Teleorman, Neamț și Mureș.

Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacți ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. Cele 10 persoane au vârsta cuprinsă între 21 de ani și 63 de ani.

„Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.078 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 14.845 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.708 teste. Dintre acestea, 3.540 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19. Testele au fost prelucrate în 7 unități sanitare din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Iași și Constanța”, conform sursei citate.

Știre inițială

Până în prezent, în România sunt confirmate 158 de cazuri de coronavirus, potrivit hărții interactive a cazurilor de coronavirus.

Un grup de lucru, format din reprezentanţii mai multor ministere, a trimis către premierul Ludovic Orban propunerile de măsuri. Acesta le va transmite, la rândul său, către preşedintele Klaus Iohannis, care va emite decretul.

Acest decret poate conţine, printre altele: măsuri care limitează mobilitatea populației, restricții ale transporturilor terestre și aeriene, prelungirea perioadei în care școlile sunt închise, măsuri de carantină pentru românii care vine din străinătate.

Decretul se difuzează pe posturile de radio și de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, și este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de urgență.

Au fost interzise deja evenimentele la care participă peste 50 de oameni.

Peste 6.700 de oameni au murit, în întreaga lume, din cauza pandemiei COVID-19, iar aproape 170.000 de persoane au fost infectate cu virusul apărut la sfârșitul anului trecut în orașul Wuhan din China.

PRIMELE DECLARAȚII de la MAI, după anunțarea stării de urgență

PENSIILE ar putea fi plătite mai devreme. Anunțul premierului înainte de starea de urgență

Premierul Ludovic Orban a anunţat duminică, într-o videoconferinţă, că pensiile ar putea fi plătite mai devreme, însă doar cele care sunt plătite prin intermediul băncilor.

Măsuri economice propuse Guvernului de oamenii de afaceri

Oamenii de afaceri români și străini reuniți în Confederația Patronală Concordia și Consiliul Investitorilor Străini au propus Guvernului un set de circa 100 de măsuri economice care să ajute mediul de afaceri să depășească perioada epidemiei de coronavirus.

Orban: „Nu cumpărați mai mult decât aveți nevoie! Nu există riscul să apară penurie”

Premierul Orban a dat asigurări că nu există riscul unei penurii din anumite categorii de produse, ritmul de aprovizionare în magazine fiind cel normal.

MAE le recomandă românilor aflați în străinătate ca turiști să își scurteze șederea și să revină rapid în țară

În contextul evoluției la nivel global a infecției cu COVID-19 și a demersurilor întreprinse de alte state în vederea gestionării și prevenirii răspândirii acesteia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români care se află ca turiști în străinătate să depună demersuri pentru scurtarea șederii și revenirea în țară în cel mai scurt timp.

Măsura închiderii metroului este una extremă și nu are nicio fundamentare – Orban

Ludovic Orban a declarat în cursul zilei de duminică, 15 martir 2020, că nu a avut niciodată pe masă vreo decizie de închidere a metroului și nici nu există motive reale pentru o astfel de măsură. Premierul recomandă tuturor să meargă mai mult cu mașina, bicileta sau pe jos și să evite mijloacele de transport în comun când se află mulți pasageri în acestea.

„Nu vor fi tancuri pe străzi. Vom plafona prețurile la unele produse. Se va face o rectificare bugetară”

Premierul Ludovic Orban a explicat ce presupune starea de urgență în care România va intra de luni 16 martie pentru cel puțin 30 de zile. „Vor fi luate numai măsurile necesare, nu vom vedea tancuri pe străzi”, a precizat premierul. Măsurile concrete urmează să fie cuprinse într-un decret al președintelui Iohannis.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here