CORONAVIRUS. Alexandru Rafila, avertisment: ”România se află pe locul 3 în Europa la incidența cazurilor noi de coronavirus. Trebuie să facem un efort individual…”

0
438

Ieri, România a înregistrat un record negativ în ceea ce privește infecțiile cu noul coronavirus, Grupul de Comunicare Strategică anunțând că – în ultimele 24 de ore – 460 de persoane au fost testate pozitiv. Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, lansează încă un avertisment și spune că țara noastră se află pe locul 3 în Europa la incidența cazurilor noi de îmbolnăviri.

România este devansată doar de Suedia și Portugalia în acest clasament nedorit care evidențiază numărul de cazuri noi la 100.000 de locuitori.

“Este vorba despre un indicator care este luat în considerare la nivelul Comisiei Europene, indicator care apreciază gravitatea situației într-o țară membră a Uniunii Europene. Acest indicator se numește incidență cumulată și se referă la numărul de cazuri la 100.000 de locuitori înregistrat într-un interval de 14 zile. România se află pe locul 3, după Suedia și Portugalia. O concluzie este că trebuie să facem un efort individual ca să avem un răspuns colectiv”a declarat profesorul Rafila. 5-6% din testele efectuate în zilele de weekend au scos la iveală noi îmbolnăviri, o proporție alarmantă care nu mai fusese înregistrată de la începutul lunii mai.

Alexandru Rafila: ”Întotdeauna să vă uitați la procentul de cazuri pozitive din totalul de teste”

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății precizează că numărul de teste care sunt efectuate în țara noastră este corelat cu ”numărul de probe care sunt recoltate în unitățile medicale.

Au fost foarte multe ”persane simptomatice” care au fost testate, în ultima perioadă, de unde și explicația acestui număr record de noi cazuri. Ceea ce devine îngrijorător, iar această creștere semnificativă, înregistrată într-o lună de zile, nu poate fi trecută cu vedere și transmite, foarte clar, că această criză medicală este departe de a fi considerată încheiată.

“Numărul de teste nu este un număr programat, ci este corelat cu numărul de probe care se recoltează la diverse unități medicale. Noi nu avem de unde să știm câte persoane se prezintă la recoltare, câte sunt simptomatice. Există o singură explicație (n.red. – în ceea ce privește numărul record de noi cazuri de infecție cu coronavirus): din cauza faptului că a fost foarte multe persoane simptomatice care au ajuns și au fost testate, respectiv vreo 12.500, avem un număr de 460 de cazuri noi, și ce ne interesează este procentul. Să vă uitați întotdeauna la procentul de cazuri pozitive din totalul de teste efectuate. Dacă acum 3-4 săptămâni eram la 1.5%, acum am ajuns la 3-4%. Este clar că vorbim despre o creștere semnificativă a numărului de cazuri noi”, avertizează Alexandru Rafila, potrivit stirileprotv.ro.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here