De ce este important sa utilizam protectie solara

0
755

Fara indoiala, soarele este cea mai mare sursa de energie din Univers, face viata pe planeta noastra posibila si ofera beneficii organismului nostru.

Soarele este foarte important deoarece, prin razele sale, luam vitamina D , cruciala in organism. Aceasta vitamina imbunatateste absorbtia calciului de catre corpul nostru (implicat in intretinerea tesutului osos, care formeaza dinti si oase), in acelasi timp in care regleaza nivelurile de fosfor si calciu si chiar s-a dovedit ca are proprietati antiinflamatorii.

Dar, desi este adevarat ca soarele este esential pentru viata, expunerea prelungita ne dauneaza, deoarece emite raze UVA si UVB, care prezinta riscuri de boli ale pielii daca ne supunem prea mult la ele.

Expunerea prelungita la soare poate genera probleme grave ale pielii, de aceea este foarte important sa cunoastem riscurile legate de radiatiile solare, precum si utilizarea corecta a protectiei solare, intr-un moment in care temperaturile sunt ridicate si radiatiile cele mai periculoase.

In ceea ce priveste radiatiile ultraviolete si capacitatea sa de a provoca arsuri la nivelul pielii, academicul sustine ca, timp de mai multi ani, bronzerii au fost folositi in mod necorespunzator ca produse de protectie solara, care , desi erau protejati de razele cu unde scurte (UVB), dar ele lasa razele cu unde lungi (UVA), care, fiind mai putin energice, au atins un nivel mai profund in piele, atingand dermul, obtinand un ton bronzat.

Conform Societatii Americane de Cancer exista trei tipuri principale de raze:

UV imbatranire la celulele pielii si pot deteriora ADN – ului. Aceste raze sunt asociate cu afectarea pielii pe termen lung si sunt asociate cu unele tipuri de cancer; de asemenea, ele provoaca riduri sau linii de expresie pe piele.

UVB , poate deteriora direct ADN – ul celulelor pielii si sunt cele care produc arsuri.
De aceea, este important sa va protejati pielea de soare zilnic , nu numai vara sau pe plaja, deoarece chiar si cand este o zi innorata radiatiile UV pot trece prin nori ajungand la pielea ta.

In prezent, recomandarea specialistilor in ingrijirea pielii este:

1) Folositi protectie solara zilnica cu 30+ (SPF). Vezi lista cu cele mai bune creme spf.

2) Aplicati protectie solara cu 20 de minute inainte de a va expune la soare, in special intre orele 10 si 16:00, deoarece acestea sunt orele in care razele solare sunt cele mai intense.

3) Reaplica protectia solara la fiecare patru ore.

4) Protejati in mod special zonele corpului dvs. cum ar fi gatul, urechile, nasul, obrajii etc., deoarece fata este una dintre cele mai sensibile zone si expusa la soare. Pentru a va proteja ochii, cea mai buna optiune este sa purtati ochelari de soare de buna calitate si preferabil polarizati.

5) Folositi haine de bumbac cu maneci lungi.

6) Protejati-va ochii cu ochelari intunecati.

7) Folositi protectoare adecvate si specifice pentru bebelusi sau copii.

Exista cateva mituri despre protectiile solare , utilizarea si efectele lor; Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice care sa sustina aceste mituri, dimpotriva, exista studii care demonstreaza eficacitatea acesteia in protejarea noastra impotriva cancerului de piele.

Tipul de protectie

Alegeti produse solare care va protejeaza de un spectru cat mai larg posibil ; adica din toate radiatiile. Undeva in oala ar trebui sa indicati ca ambele va protejeaza impotriva razelor UVA, ca inainte de razele UVB sau IR (infrarosu).

Filtre fizice sau chimice?

Produsul solar poate fi format din aceste 2 tipuri de filtre:

Fizice: Sunt cele care sunt absorbite, fiind mai recomandate celor care au pielea sensibila sau copiilor.
Chimice: actioneaza ca si cum ar fi un fel de scut. Acestea sunt introduse in piele si au obiectivul de a absorbi radiatiile solare, impiedicandu-le sa patrunda in diferite straturi ale dermului.

In sfarsit, amintiti-va ca pielea dvs. este de neinlocuit, asa ca nu va riscati sanatatea, aveti grija de ea!

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here