REVOLTE ÎN SERBIA. Sute de persoane au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului din Belgrad (VIDEO)

0
188

Poliţia a folosit gaze lacrimogene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru a dispersa miile de protestatari care au încercat să ia cu asalt parlamentul Serbiei, în a patra noapte de proteste violente faţă de decizia autorităţilor de a impune noi restricţii în contextul pandemiei de COVID-19.

A patra zi de proteste din Belgrad a început paşnic, dar printre protestatari s-au infiltrat membrii galeriilor Steaua Roşie Belgrad şi Partizan Belgrad şi manifestanţii au devenit violenţi, transmite Mediafax.

Au aruncat cu sticle, pavele, pietre în polițiști

Demonstranţii – care nu au respectat interdicţia de formare a unor grupuri mari de oameni pe fondul creşterii numărului de infecţii cu noul coronavirus – au aruncat cu sticle, pavele şi pietre în poliţiştii care păzeau clădirea parlamentului din centrul Belgradului, scrie AP.

Forţele de ordine au folosit mai întâi scuturile pentru a încerca să împiedice mulţimea să intre în clădire. Însă, după atacuri repetate, au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii, iar în jur de miezul nopţii s-a ajuns la bătăi între demonstranţi şi poliţişti.

Unii lideri ai opoziţiei au spus că violenţele sunt opera unor manifestanţi naţionalişti de extremă dreapta, controlaţi de guvern, care au ca scop discreditarea protestelor.

Mesajul președintelui sârb Vucic

La începutul zilei, preşedintele Alexander Vucic a spus că nu este îngrijorat de pierderea puterii ca urmare a manifestaţiilor, considerate cele mai violente din Serbia de la cele care au dus la îndepărtarea lui Slobodan Milosevici în 2000.

El şi-a exprimat în schimb teama că aceste manifestaţii vor duce la răspândirea virusului în rândul populaţiei şi o creştere a numărului de bolnavi de COVID-19.

Revenirea la starea de urgență a scos lumea în stradă

Capitala Serbiei fierbe după ce autoritățile au decis că se reimpune decretarea stării de urgență. Belgradul a fost în noaptea de marți spre miercuri, 8 iulie, un oraș la fel de încins ca pe vremea războiului din fosta Iugoslavie. Scenele violente arată care este răspunsul populației la măsurile restrictive impuse de autorități de teama răspândirii Covid-19.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here