Amănunte în premieră despre rețeaua lui ”Sheik”, liderul mafiot care a introdus în România droguri de 200 de milioane €!

0
216

2019, luna martie. Peste 3 tone de cocaină se îndreaptă către apele teritoriale ale României, urmând să fie plasate, apoi, în Europa de Vest printr-o filieră infracțională pusă la punct până în cele mai mici amănunte. Procurorii DIICOT au declanșat o operațiune de proporții – ”Grimm Brothers” (n.red. – ”Frații Grimm”) – pentru destructurarea rețelei, în urma anchetei efectuate fiind devoalat modul în care funcționa întreg ”angrenajul infracțional”, iar 16 persoane au fost trimise în judecată.

GÂNDUL.RO vă prezintă, în exclusivitate, informații senzaționale din acest dosar supranumit ”Cocaina de la Marea Neagră”, procurorii DIICOT formulând acuzații extrem de grave – ”trafic internaţional de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, dare de mită, luare de mită şi fals în declaraţii în formă continuată”.

Punctul de plecare – ”Sheik”-ul din Brazilia și ”Șeful” Balkan Cartel

Procurorii DIICOT au constatat, în timpul anchetei, că în toată această operațiune de anvergură în urma căreia cocaina trebuia să ajungă – tranzitând România – în Balcanii de Vest și în Europa de Vest, a fost implicată o grupare care se ocupa cu transportul drogurilor de mare risc pe cale maritimă.

Respectiva grupare și-a început ”activitatea” la începutul anului trecut, iar punctul de plecare al drogurilor a fost Portul Belem din Brazilia. Un libanez numit ”Sheik”-ul – cetățean cu reședință în Brazilia – era cel care furniza drogurile, după ce acestea erau ”colectate” din țări ”producătoare” – Bolivia, Columbia sau Peru. Anchetatorii au stabilit că ”Sheik”-ul a trimis cele 3 tone de cocaină spre România la cererea Balkan Cartel, grupare al cărei lider era numit ”Șeful”.

Acesta a contactat diverse grupări care sa preia și să transporte drogurile până la destinație, fiind implicate persoane cu cetățenie română și spaniolă.

”Inculpatul Pălăncean Silvius- Augustin împreună cu coinculpaţii Şugar Bogdan Alin, Manole Gabriel, Matei luliana, Postolea Alexandru, Duran Domenech Antonio, Leon Palacios Ruben Pedro, Leon Palacios Edgar Juan, Stojic Predrag, Alexandru Claudiu, Şugar Iosif Augustin, Calero Henares Alvaro Jesus, Kimos Rostyslav, Krstic Tode şi Cvetkovic Nenad au acţionat în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat, în vederea introducerii în ţară şi transportului pe teritoriul României a cantităţii de 1.797,399 kilograme cocaină”

DIICOT

După ce au fost transportate către România pe cale maritimă, drogurile au fost aruncate în apele Mării Negre, fiind ambalate special și prevăzute cu ”veste de salvare pentru a pluti”.

Membrii rețelei au reușit să recupereze din apele Mării Negre pachete care cântăreau 1 kg, ambalate în genți de voiaj și rucsacuri.

”Drogurile de mare risc au fost transportate din America de Sud către România pe cale maritimă, fiind aruncate în apele Mării Negre, special ambalate şi prevăzute cu veste de salvare pentru a pluti. Coinculpaţii, membri ai grupări infracţionale, au reuşit să recupereze, din apele teritoriale ale Mării Negre, o parte din aceste droguri, respectiv mai multe pachete de cocaină a câte aproximativ 1 kg., pachete ambalate în genţi de voiaj şi în rucsacuri”, au transmis procurorii.

Operațiunea, pusă la punct în cele mai mici amănunte. Nu au lipsit stații de emisie-recepție și ”anvelope speciale” pentru deplasarea pe nisip

Membrii rețelei care urma să preia drogurile sosite din Brazilia pentru a le transporta, ulterior, în țări vestice ale Europei, au acționat ”ca la carte”. Au fost închiriate locații în care să fie depozitate drogurile, s-au cumpărat autoturisme, dar și două bărci de mare viteză.

Bineînțeles, membrii rețelei erau ”dotați” cu telefoane mobile, cartele SIM prepaid și chiar stații de emisie-recepție care să asigure o comunicare permanentă și rapidă.

”Au închiriat locaţii, autovehicule, au cumpărat autovehicule şi alte bunuri folosite la săvârşirea infracţiunilor (spre exemplu, două bărci de mare viteză, un autoturism şi un peridoc, telefoane mobile, cartele sim prepaid, staţii de emisie recepţiem anvelope speciale pentru deplasarea pe nisip, saci de rafie, ferăstrău electric) şi au desfăşurat activităţi specifice asigurării în condiţii de siguranţă a manipulării drogurilor de mare risc”, precizează procurorii DIICOT.

Pachetele care conțineau cocaina erau prevăzute, pe de altă parte, și cu… corzi de alpinism, pentru ca ele să poată fi cât mai ușor agățate cu căngi și urcate la bordul celor două bărci de mare viteză.

 ”(n.red.  – pachetele cu droguri) erau legate între ele cu corzi de alpinism, pentru a putea fi agăţate cu căngi şi urcate la bordul celor două ambarcaţiuni – marca Bayliner Tropfy şi Beneteau Antares, fiind descărcate în zona localităţii Sfantu Gheorghe, judeţul Tulcea, de unde au fost preluate cu autoturismele de teren şi transportate iniţial în zona carierei de piatră de lângă localitatea Zebil, judeţul Tulcea.

Traficații au închiriat o pensiune, dar unul dintre ei a dormit într-o dubă, pentru a… păzi drogurile

Procurorii DIICOT care au destructurat această rețea infracțională au fost realmente suprinși văzând cum traficanții au încercat să nu lase niciun amănut la voia întâmplării.

Totul a fost pregătit din timp, fiind închiriată chiar și o pensiune – ”în integralitate” – acolo unde traficanții se întâlneau și puneau la punct pașii următori ai operațiunii. Ca o pată de culoare, după preluarea drogurilor, unul dintre traficanți a dormit chiar în dubă, pentru a… păzi cocaina recuperată din valuri.

”Astfel, se constată că acţiunile membrilor grupului infracţional organizat, implicaţi activ în efectuarea demersurilor necesare recuperării drogurilor, nu au fost în niciun fel disimulate, ci, din contră, au discutat deschis, au închiriat o pensiune în integralitate, unde s-au întâlnit cu toţii şi unde urmau să fie depozitate iniţial pachetele de droguri”

”Au pregătit ambarcaţiunile, prin înlăturarea pernelor de burete, a uşilor şi a unui val de furtun, pentru a crea spaţii de depozitare mai mari, au achiziţionat o cantitate mare de saci din rafie, necesari transportului pachetelor recuperate, precum şi alte bunuri destinate aceluiaşi scop (anvelope speciale pentru deplasarea pe nisip, ferăstrău electric pentru tăierea pereţilor ambarcaţiunii în care s(aspecte declarate de martora…), iar ulterior au recuperat o parte din droguri, prin supravegherea atentă a acestora (unul dintre participanţi a dormit peste noapte în dubă, deşi existau locuri libere în pensiunea deja închiriată în integralitate – potrivit martorei care a precizat chiar că i s-a spus că persoana în cauză păzeşte încărcătura)”, au constatat procurorii DIICOT în urma amplei anchete desfășurate.

Valoarea de piață a cocainei – aproximativ 200.000.000 euro!

Din probe a rezultat că 300 de kilograme de cocaină a rămas în Turcia, o cantitate s-a pierdut în mare, iar o cantitate a fost scoasă din ţară cu destinaţia Serbia, la scurt timp după răsturnarea bărcii în zona plajei Sf. Gheorghe.

”Se impune menţiunea că, dată fiind puritatea (gradul de concentraţie deosebit de ridicat, în jur de aproximativ 90%) cocainei depistate (1.797,399 kilograme în total), valoarea de piaţă a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro en detail, astfel cum rezultă şi din datele furnizate de către Agenţia Naţională Antidrog, potrivit Raportului anual cu privire la traficul şi consumul de droguri în anul 2018 în România”, au mai precizat procurorii DIICOT.

Liderul grupării – Sheik-ul din Brazilia – este unul dintre cei mai cunoscuţi traficanţ și distribuitori de droguri din America de Sud. El nu a recunoscut săvârşirea infracţiunilor cu ocazia audierii efectuate de către procurorii DIICOT în Brazilia. Potrivit informaţiilor transmise de către Interpol Brazilia, el este închis în Brazilia, în Penitenciarul „Paulo Luciano Campos” din statul Sao Paulo, oraş Avare, fiind condamnat la o pedeapsa de 22 ani închisoare pentru trafic de droguri.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here