Mike Pompeo: Nu sunt încrezător că Beijingul își va schimba poziția în ceea ce privește Hong Kong

0
84

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat luni că nu este optimist cu privire la o eventuală decizie a Chinei de a-și regândi poziția în legătură cu Hong Kong, mai ales după decizia Beijingului de a-l aresta pe magnatul media Jimmy Lai, în baza noii legi privind siguranța națională.

În cadrul unei conferințe a activiștilor conservatori, Pompeo a declarat că Statele Unite vor lua măsuri pentru a se asigura că, de acum încolo, Hong Kong va primi același tratament din partea Washingtonului pe care îl primește și China, informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Nu sunt optimist că vor schimba ceea ce fac, având în vedere ce am văzut în această dimineață și ceea ce am văzut săptămâna trecută. Dar putem fi siguri, iar președintele Trump a spus același lucru, că dacă Beijingul tratează Hong Kong ca fiind doar un alt oraș comunist, Statele Unite vor face la fel. Nu vom permite ca Beijingul să profite de pe urma răului pe care l-au făcut cetățenilor din Hong Kong”, a spus luni secretarul american de Stat, Mike Pompeo.

China continuă să fie criticată pentru acțiunile sale din Hong Kong

Arestarea lui Jimmy Lai vine în contextul represiunii Beijingului împotriva activiștilor pro-democrație din Hong Kong și stârnește îngrijorări cu privire la independența mass-media și cu privire la alte libertăți promise atunci când teritoriul a revenit sub controlul Chinei, în 1997. China a impus noua lege a securității naționale în Hong Kong pe 30 iunie, ceea ce i-a atras Beijingului critici din partea statelor occidentale.

China a anunțat luni că va impune sancțiuni împotriva a 11 cetățeni americani, printre care se numără mai mulți senatori și alți oficiali de rang înalt.

Decizia vine ca reacție la o hotărâre a Statelor Unite de a impune sancțiuni împotriva a 11 oficiali chinezi pentru rolul acestora în implementarea noii legislații privind securitatea din Hong Kong

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here