CONAF: Creşterea pensiilor cu 40% va afecta grav echilibrul bugetar al României

0
109

Majorarea pensiilor cu 40% nu este sustenabilă în contextul crizei cauzate de pandemie, iar iresponsabilitatea parlamentarilor care au votat această majorare va conduce pe viitor la o povară bugetară greu de acoperit, spune preşedintele CONAF, Cristina Chiriac.

Majorarea pensiilor este nesustenabilă

Potrivit Cristinei Chiriac, președintele CONAF, creșterea pensiilor cu 40% nu este o măsură sustenabilă, având în vedere evoluția negativă pe care economia o are la nivel mondial în această perioadă.

„Fie că vorbim de creşteri salariale sau de pensii, în timp de pandemie, o creştere este o măsura iresponsabilă. Conştientizăm nevoia ca pensiile din România să fie crescute şi aceasta să se reflecte direct în sporirea nivelului de trai, însă momentul acesta nu este cel mai potrivit. Evoluţia economiei la nivel mondial este una negativă, lucru reflectat în indicatorii macroeconomici ai României. Ca urmare, pentru a acoperi cheltuiala cu majorarea pensiilor, guvernul va trebui să se împrumute şi mai mult la un nivel al dobânzilor pe plan internaţional în creştere. Ar fi bine dacă am putea discuta de o răspundere a aleşilor din parlament, care promovează astfel de măsuri fără o analiză amănunţită a efectelor în lanţ pe care le produc astfel de măsuri populiste”, a afirmat preşedintele CONAF, într-un comunicat de presă.

În comunicatul CONAF se mai arată că este nevoie de o analiză profundă a riscurilor la care este supus mediul economic.

„Se impune o analiză profundă a riscurilor la care este supus mediul economic şi pentru care este necesară creionarea unei strategii care să nu împovăreze şi să nu sufoce mediul de afaceri sau bugetul statului prin decizii de creşteri salariale, ale pensiilor, care nu vor putea fi în realitate susţinute şi onorate fără a provoca o prăbuşire economică fără precedent, mai scrie în comunicatul CONAF.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here