Marcel Ciolacu, după atacul lui Ludovic Orban la CCR: Pilonul principal al statului de drept este Curtea Constituțională. Premierul României atacă statul de drept

0
80

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat după ce premierul Ludovic Orban a lansat un atac la adresa Curţii Constituţionale, spunând că este fără precedent în România ultimilor 30 de ani și reprezintă un atac la adresa statului de drept. Premierul  a criticat în termeni duri, joi seara, la Digi24, Curtea Constituțională, după decizia „abracadabrantă”, spune premierul, pe care CCR a luat-o în legătură cu alegerile parlamentare. Ludovic Orban a spus că CCR trebuie „schimbată” și curățată de politruci, iar din componența ei ar trebui să facă parte tehnocrați.

„N-am întâlnit până acum, în 30 de ani de democrație, un asemenea discurs. Cred că a uitat ce funcție ocupă în statul român. E primul ministru! Pilonul principal al statului de drept este Curtea Constituțională. Premierul României atacă statul de drept. Ca premier nu ai dreptul să comentezi o decizie CCR, dacă vrei să aperi statul de drept”, a spus Marcel Ciolacu, joi seara, la Antena 3.

 Marcel Ciolacu: „Să ataci Curtea Constituțională într-un stat european nu poate fi, din partea unui prim-ministru, ceva mai nedemocratic”

Liderul PSD a arătat că și în Statele Unite membrii Curţii Constituţionale (Curtea Supremă – n.r.) sunt aleşi de către organismul de bază al democraţiei, de către Parlament (sunt propuși de președinte și confirmați de Congres – n.r.). „Aşa se întâmplă peste tot în lume. Că-ţi convine sau nu-ţi convine decizia, e treaba ta!”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat a adăugat, ironic, că legea fundamentală a României „e mai stufoasă”, dar e dispus să i-o trimită premierului, „poate o citește întreagă”, pentru că altfel, acesta foloseşte „frânturi din Constituţie”.

Liderul PSD: Cel mai important organism într-o democraţie este Parlamentul, nu Guvernul

Referindu-se la decizia CCR care a determinat criticile lui Ludovic Orban la adresa CCR – stabilirea datei alegerilor parlamentare -, Marcel Ciolacu a spus că există precedente în România când Parlamentul a stabilit data alegerilor.

„Există precedente în România, în 2004 sau 2006, când Parlamentul a stabilit data alegerilor şi nu a fost nicio problemă. Cel mai important organism într-o democraţie este Parlamentul, nu Guvernul. Guvernul este un produs al Parlamentului. Nu poţi să vii la televizor şi să minţi oamenii într-un asemenea hal. Mă aşteptam să spună ce face să oprească aceste infectări, nu lupta lui cu CCR, s-a săturat lumea de explicaţiile lui, vedeţi înverşunarea lor de a avea toată puterea în România. Doamne fereşte să se întâmple aşa ceva”, a afirmat Ciolacu, citat de Agerpres.

Orban: „Decizia CCR mi se pare o încălcare flagrantă a Constituției”

Decizia CCR mi se pare o încălcare flagrantă a Constituției de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituției. Eu așa ceva… vă mărturisesc, deci, trebuie schimbat ceva, nu se mai poate așa, cu asemenea… Trebuie schimbată componența Curții Constituționale, trebuie eliminați politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistrați cu cariere serioase în spate, nu oameni care au făcut politică și care sunt numiți acolo ca să răspundă la comenzi politice!” – a afirmat premierul Ludovic Orban la Digi 24.

Liderul executivului a dat vina pe CCR și pentru creșterea cazurilor de COVID de la începutul verii, pentru că a cauzat un vid legislativ.

„Multe din deciziile alea vin împotriva intereselor fundamentale ale României, vă dau numai un exemplu – decizia legată de lipsirea autorităților sanitare și a Guvernului de orice mijloc de a opri răspândirea virusului, care a provocat o creștere, cea mai spectaculoasă creștere a numărului de cazuri”, a mai spus Ludovic Orban.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here