Un cutremur s-a produs astăzi în județul Mehedinți

0
166

Un seism cu magnitudinea de 2,3 grade pe scara Richter s-a produs duminică în judeţul Mehedinți.

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 15 kilometri

Cutremurul s-a produs la ora 18.30 în Banat, județul Mehedinți, la adâncimea de 15 kilometri.

Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 121 km V de Craiova, 149 km SE de Timișoara, 150 km E de Belgrade, 154 km N de Nis, 156 km E de Zemun, 186 km SE de Arad, 187 km SV de Sibiu și 199 km V de Pitești.

Mărmureanu, despre cutremurele recente din țară

Seria cutremurelor nu reprezintă o îngrijorare pentru seismologul Gheorghe Mărmureanu, care spune că, de fapt, acestea nu reduc sensibil tensiunile acumulate în zona seismică Vrancea.

Un cutremur mare este oricând posibil în România, a avertizat însă specialistul.

„60 de cutremure pe lună nu înseamnă nimic”

„Vorbim de cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea şi 60 de astfel de cutremure într-o lună, dar acest lucru nu însemnă nimic. Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un seism puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare”, spune Mărmureanu.

„2040, anul unui seism puternic”

„Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, în 2040 cu aproximaţie de un an. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme din care fac parte şi cele din 1838 (magnitudine de 7,5) şi 1940 (magnitudine 7,4.). Vorbim de o ciclicitate aici. Sigur, au mai fost şi unele intermediare cum a fost cel din 1802 sau chiar şi cel din 1977. Ca să aveţi o imagine, trebuie să vă spun că la cutremurul din 1838 acceleraţiile au fost atât de mari încât în zona Prahova s-au format falii apreciabile. Practic, pământul s-a rupt pe alocuri din cauza violenţei seismului”, a precizat Mărmureanu.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here