Franța și Marea Britanie au semnat un acord pentru combaterea migrației ilegale prin Canalul Mânecii

0
83

Marea Britanie și Franța au semnat un acord prin care își propun să pună capăt migrației clandestine prin Canalul Mânecii.

Acordul semnat de Londra și Paris presupune că patrule suplimentare și noi mijloace tehnologice urmează să fie desfășurate de-a lungul plajelor franceze, după cum informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.

Anunțul a fost făcut duminică de către ministerele britanic și francez de Interne, potrivit sursei citate.

Acordul prevede dublarea patrulelor franceze începând de la 1 decembrie, care vor fi sprijinite de drone şi de radare, cu scopul de a-i repera pe cei care încearcă să traverseze canalul, a declarat ministrul britanic de Interne, Priti Patel.

În cadrul întăririi cooperării lor, Regatul Unit „s-a angajat să facă o investiţie financiară suplimentară de 31,4 milioane de euro pentru a susţine eforturile importante ale Franţei împotriva traversărilor ilegale”, a anunțat Ministerul de Interne francez într-un comunicat publicat duminică.

Este prevăzut între altele ca „în cursul următoarelor şase luni” să fie examinate „rezultatele cu scopul de a evalua eficienţa şi impactul acestor măsuri suplimentare”.

Numărul imigranților ilegal, în creștere în regiune

Acordul dintre cele două țări vine în contextul în care din ce în ce mai mulți migranți au încercat să ajungă în Marea Britanie prin Canalul Mânecii, o cale pe cât de periculoasă, pe atât de frecventată.

În 2019 au fost înregistrate patru decese ale unor migranți în Canalul Mânecii, în timp ce de la începutul acestui an au fost înregistrați șapte morți.

Acordul pare să pună capăt unor tensiuni în acest sens între cele două țări, dat fiind faptul că Regatul Unit a acuzat în repetate rânduri Franța că nu s-ar implica suficient pentru a-i împiedica pe migranți să încerce să traverseze Marea Mânecii.

În septembrie, autorităţile franceze au precizat că au interceptat peste 1.300 de persoane care încercau să ajungă în Regatul Unit, dintre care câteva încercaseră să traverseze Canalul Mânecii înot pe o distanţă de 30 de kilometri.

Între 1 ianuarie şi 31 august, circa 6.200 de migranţi şi-au încercat şansa, cu ajutorul unor bărci pneumatice, caiace, unii chiar numai cu veste de salvare.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here