Cutremur în România, miercuri după-amiază. Ce magnitudine a avut și unde s-a simțit

0
382

Un cutremur s-a produs pe 23 noiembrie, la ora 16:27:16 (ora locală a României), în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

A fost vorba, din fericire, de un seism slab, cu magnitudinea 3.8 grade, la adâncimea de 128 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 85 km E de Brașov, 96 km S de Bacău, 100 km NE de Ploiești, 109 km V de Galați, 112 km NV de Brăila, 149 km N de București, 172 km NE de Pitești, 175 km SV de Iași, 198 km E de Sibiu și 214 km N de Ruse.

Gheorghe Mărmureanu: “Putem avea şi 60 de astfel de cutremure într-o lună, dar acest lucru nu însemnă nimic”

De la începutul lunii noiembrie, România a fost afectată de mai multe cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2.1 și 3.7 grade pe scara Richter. Seria cutremurelor nu reprezintă o îngrijorare, cel puțin în viitorul apropiat, pentru seismologul Gheorghe Mărmureanu, care spune că, de fapt, acestea nu reduc sensibil tensiunile acumulate în zona seismică Vrancea. Acesta susține că abia în aproximativ 20 de ani, țara ar putea fi lovită de un seism puternic.

Vorbim de cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea şi 60 de astfel de cutremure într-o lună, dar acest lucru nu însemnă nimic. Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un seism puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare”, a spus seismologul Gheorghe Mărmureanu.

Cel mai puternic seism în România, în 2020

Cel mai puternic cutremur care a avut loc în 2020, în România, a avut loc pe data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, magnitudinea lui fiind de 5,2 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

În anul 2018, în data de 28 octombrie, a avut loc în România, în judeţul Buzău, un cutremur de 5,8 pe Richter, mişcarea tectonică fiind, de asemenea, resimţită şi în Capitală.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here