Cum arată și unde este amplasat cel mai mare ou de Paște din România. A fost inaugurat în 2009

0
144

Cel mai mare ou de Paște din România este făcut din fibră de sticlă și a fost inaugurat în 2009. La momentul respectiv fusese amplasat în centrul orașului Suceava, pe esplanada Casei de Cultură.

Oul gigantic a fost comandat de Primăria Municipiului Suceava cu scopul de a confecționa cel mai mare ou de Paște din lume. Costurile confecționării acestui ou s-au ridicat la 10.000 de euro.

Obiectul are înălţimea de 7,25 de metri, diametrul de 4,60 metri şi greutatea de 1.800 de kilograme. Acesta este confecționat din fibră optică și este acoperit cu 130 de metri de folie autocolantă, având modele tradiționale bucovinene și semnul crucii.

Cel mai mare ou de Paște din România se află în Suceava

Oul gigantic a fost amplasat pe un soclu de lemn pe care era inscripționat mesajul „Cel mai mare ou tradițional de Paști din lume”. Obiectul a fost transportat din Bucău în Suceava pe 10 aprilie 2009, cu un transport agabaritic. Ulterior, a fost sfințit în prima zi de Paște de un sobor de preoți conduce se răposatul Pimen Zainea, care era arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Zeci de oameni au participat la ceremonie iar Ion Lungu, primar al Sucevei, a transmis că monumentul reprezintă un simbol al Bucovinei, explicând și ce semnificație are fiecare culoare:

  • roșu – sângele lui Iisus Hristos,
  • negru – eternitatea,
  • galben – lumină.

Autoritățile anunțau la momentul respectiv că oul a fost înscris în Academia Recordurilor. La câteva luni mai târziu, obiectul a fost mutat în zona Cetăţeii de Scaun a domnitorului Ştefan cel Mare, unde se află şi în prezent.

Totuși, se pare că în prezent cel mai mare ou decorat de Paște este unul din Brazilia, care are 15,02 metri înălțime și un diametru de 8,72 de metri. A fost creat de Asociația „Visite Pomerode” în Pomerode, Santa Catarian, Brazilia, pe 9 martie 2019. Obiectul a fost creat în 48 de zile, în cadrul festivalului „Osterfest”, din orașul menționat.

Cum arată și unde este plasat cel mai mare ou de Paște din România. A fost inaugurat în 2009
Oul gigantic a fost inaugurat la Suceava, în anul 2009, fiind realizat la comanda Primăriei Municipiului Suceava / Sursă FOTO: Mediafax

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here