Statele Unite analizează dacă a treia doză de vaccin anti-Covid-19 ar putea provoca efecte secundare grave

0
570

Statele Unite analizează necesitatea administrării unei a treia doze de vaccin COVID-19 în rândul rezidenților care au fost deja vaccinați, dar este nevoie de mai multe date pentru a se cunoaște dacă vaccinările suplimentare ar putea crește riscul apariției unor efecte secundare grave, a declarat marți un oficial al sănătății din SUA.

Oficialul a spus că a doua doză a fost asociată cu rate mai mari de efecte secundare, sugerând că o a treia doză ar putea avea riscuri chiar mai mari.

„Suntem foarte interesați să știm dacă o a treia doză poate fi sau nu asociată cu un risc mai mare de reacții adverse, în special unele dintre cele mai severe – deși foarte rare – efecte secundare”, a declarat Jay Butler, director adjunct la Centrele SUA pentru controlul și prevenirea bolilor, în timpul unui briefing media.

Guvernul SUA nu a luat o decizie cu privire la administrarea unei al treilea vaccin, dar vede o nevoie mai mare  în rândul persoanelor în vârstă și a altor grupuri cu risc crescut de infecție severă, a spus Butler.

Pfizer și BioNTech intenționează să solicite a treia doză de vaccin COVID-19

Pfizer și partenerul BioNTech intenționează să solicite autorităților de reglementare din SUA în câteva săptămâni să autorizeze o doză de rapel din vaccinul COVID-19, pe baza dovezilor unui risc mai mare de infecție la șase luni după inoculare și răspândirea variantei Delta, potrivit Reuters.

Joi, doctorul Pfizer Mikael Dolsten a declarat pentru The Associated Press că datele timpurii din studiul de rapel al companiei sugerează că nivelurile de anticorpi ale oamenilor cresc de cinci până la 10 ori după a treia doză, comparativ cu cea de-a doua doză. În august, Pfizer intenționează să solicite Administrației pentru Alimente și Medicamente autorizația de urgență a unei a treia doze, a spus el.

Butler a spus că nu a văzut nicio dovadă a scăderii imunității  în rândul locuitorilor SUA care au primit vaccinul în decembrie sau ianuarie.

El a adăugat că doveziile existente oferă o protecție semnificativă împotriva variantei Delta a COVID-19, care a fost găsită pentru prima dată în India și a devenit tulpina dominantă în Statele Unite.

În prezent, doar aproximativ 48% din populația SUA este complet vaccinată – iar unele părți ale țării au rate de imunizare mult mai mici, locuri în care varianta Delta este în creștere.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here