Andrei Caramitru, în primul mesaj public după moartea tatălui său: „Mulțumim din suflet”

0
413

Andrei Caramitru, fiul marelui actor Ion Caramitru, a postat, miercuri seară, pe pagina sa de Facebook, primul mesaj public după moartea tatălui său.

În postarea sa, Andrei Caramitru le-a mulțumit tuturor, în numele familiei sale, pentru mesajele și gândurile de susținere pe care le-a primit după decesul tatălui său.

„Mulțumim din suflet, atât eu cât și familia, pentru mesajele primite și pentru gândurile pe care atâția dintre voi le-ați împărtășit în aceste momente grele de despărțire.

Ceremoniile vor fi vineri. Pentru cei care vor să se reculeagă înainte, există în foaierul TNB un loc dedicat memoriei lui”, a scris Andrei Caramitru, fiul marelui actor Ion Caramitru, pe pagina sa de Facebook.

Actor, regizor şi manager cultural, Ion Caramitru a murit pe 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani. El fusese internat în spital și suferise investigații medicale la începutul lunii trecute și, din motive medicale, nu a putut ajunge la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR), ediție care îi era dedicată.

Ion Caramitru s-a născut în 9 martie 1942, în București și conducea TNB din anul 2005. A fost președinte al UNITER din 1990, iar între 1996 și 2000 a fost ministru al Culturii.

A murit la Spitalul Elias

Marele actor era internat la Spitalul Elias, iar medicii de acolo au confirmat că, după trei săptămâni în care s- a luptat cu un stafilococ foate rezistent la antibiotice, lupta sa a luat sfârșit. Surse medicale au declarat, pentru Gândul, că s-au încercat toate tratamentele posibile, dar, din păcate marele actor a intrat în insuficiență multiplă de organe.

Studii și roluri remarcabile

A urmat studiile de licență în actorie la Institutul de Artă Teatrală Şi Cinematografică „I.L.Caragiale” – Bucureşti (1960 – 1964), iar între 1071 și 1975 a urmat cursurile post universitare d eregie teatru. A fost actor și regizor al Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, din 1965 în 1993, pe care l-a condus apoi, între 1990 și 1993. Ca actor a interpret a mai mult de 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth etc.). Roluri principale: Romeo, Hamlet, Octavius, Feste (Shakespeare), Leonce (Buchner), Eugen Marchbanks (Bernard Shaw), Cotrone (Pirandello), Perdican (Alfred de Musset), Riccardo Fontana (Rolf Hochout). El a regizat aici Amintiri de Alexei Arbuzov, Neînsemnaţii de Terry Johnson, Dialoguri (spectacol de autor), A treia ţeapă de Marin Sorescu, Forma mesei de David Edgar, Acasa de David Storey, arată biografia oficială de pe site-un TNB. În cinematografie, unde a debutat în 1963, a avut roluri principale în 40 de filme româneşti, americane, britanice, irlandeze, franceze,cele mai importante fiind: rolul Ion din Comoara de la Vadul vechi, regia Victor Iliu, La porţile albastre ale oraşului, Luchian, Stejar – Extremă Urgenţă, Punga cu libelule, Liceeni, Extemporal la dirigenţie, Întunecare, Jude City BBC 1 T.V. Serial; A Question of Guilt, Channel 4; An Exchange of Fire, Channel 4; „Mission Impossible”, Paramount, regia Brian de Palma; Two deaths, BBC 1,regia Nicholas Roeg; Deep Secrets, Granada Manchester TV; Amen, regia Costa Gavras. Actorul a colaborat cu mari producători, România Film, BBC 1 TV, Channel 4, Paramount, Granada Manchester TV și a avut colaborări permanente cu instituţiile de spectacol din România pentru roluri importante în spectacolele din repertoriu şi regie de spectacole.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here