„Te iubesc, tată. Nemuritor pentru mine!”. Ultimul drum al lui Ion Caramitru, în ropote de aplauze și salve de pușcă

0
244

Zeci de admiratori ai marelui actor Ion Caramitru, care a murit pe 5 septembrie, au venit la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”, apoi la Cimitirul Bellu, pentru a-l aplauda pentru ultima dată. Corpul neînsuflețit al lui Pino (Ion Caramitru, n.r.), așa cum îi spuneau apropiații, a fost depus la Biserica Visarion, acolo unde a avut loc slujba. Cortegiul funerar a ajuns apoi în fața Teatrului Național, condus în ultimii 16 ani de Caramitru.

Peste o sută de persoane au stat pe treptele teatrului și au aplaudat minute în șir, în timp ce au aruncat cu flori pe mașina funerară. Printre ei au fost și colegi de breaslă ai marelui actor, inclusiv actori din generația tânără a TNB.

În foaielui Teatrului Național „I.L.Caragiale” a fost amenajat un spațiu în care s-au putut depune coroane și flori. Printre trandafirii albi au fost așezate imagini din piesele de teatru ale lui Ion Caramitru, iar pe laterale două costume pe care actorul le-a purtat pe scena Teatrului Național.

Oamenii au putut veni și semna în Cartea de condoleanțe din foaierul Teatrului Naționale. Paginile au fost umplute de rânduri emoționante, inclusiv din partea familiei.

Te iubesc, tată!”, „Mulțumesc pentru tot, tată! Te iubesc! Nemuritor pentru mine Loli al meu”, este mesajul din Cartea de condoleanțe

Știu că nu vă place să vă spun maestru, dar pentru mine așa ați fost. Mulțumesc pentru emoțiile oferite și pentru modul propriu de a vedea lucrurile. Îmi pare rău dacă în necunoștință de cauză v-am judecat. Știu că lucrurile astea nu v-au atins. Nu am apucat să vă spun dar m-ați emoționat teribil atunci, la Gala Uap, Unde v-ați uitat printre scoate și mi se părea incredibil de noul înțeles pe care mi l-ați oferit. Drum bun spre lumină!, a mai scris un apropiat al actorului.

Foto: Cartea de condoleanțe din foaierul TNB

Sicriul, acoperit cu drapelul

În jurul orei 13:00, militarii din Garda de Onoare au dus coroanele de flori, toate din de trandafiri albi și roșii. Sicriul este purtat de alți șase militari și este acoperit cu drapelul.

Un alt militar din Garda de Onoare ține crucea, iar o femeie militar ține portretul lui Caramitru, o fotografie alb negru. Alții au purtat distincțiile pe care actorul le-a obținut de-a lungul vieții, printre care Crucea Casei Regala a României și Ordinul Național „Steaua României”.

Cortina a căzut

La Cimitirul Bellu au fost prezente și personalități din lumea filmului și a muzicii, precum Victor Rebengiuc și soția sa, Mariana Mihuț, Magda Catone Grigore Leșe, George Ivașcu, Gelu Nițu, dar și oameni politici, printre care vicepremierul Kelemen Hunor, fostul președinte Emil Constantinescu, dar și omul de afaceri George Copos.

În primul rând din fața capelei a fost familia regretatului actor, cei trei fii și soția lui, Micaela Caracaș, dar și alți membri ai familiei, printre care și soția lui Andrei Caramitru, fiul cel mare.

Oamenii au început să se împrăştie printre morminte, pentru a prinde momentul în care actorul este depus în mormânt. Unul dintre oamenii din cimitir i-a rugat pe jurnaliști și camerameni să nu filmeze momentul depunerii, deoarece este dorința familiei.

Din păcate, au mai îngropat un mare actor. Puțini mai sunt din generația lui. Cortina a căzut și peste el. Rând pe rând ne părăsesc valorile”, săune unul dintre bătrânii veni să aprindă o lumânare.

Foto: O parte din familia lui Ion Caramitru, pe Aleea Actorilor

Peste 100 de persoane au aplaudat în momentul în care sicriul cu trupul neînsuflețit al marelui actor a fost pus în groapă, în timp ce garda de onoare a interpretat marșul funebru, iar la sfârșit s-au auzit salvele de pușcă.

Foto all: Alexandra Pandrea/fotoreporter Gândul


Citește și: „Ne-a spus că vrea să fie înmormântat cu această insignă”. Mărturii emoționante despre Ion Caramitru

Citește și VIDEO| Un ultim omagiu la Teatrul Național, la despărțirea de Ion Caramitru: „Vocea lui mi s-a întipărit adânc în memorie”

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here