Când ai transmitere comunitară foarte mare și vaccinare scăzută, teoretic condițiile sunt îndeplinite

0
211

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, miercuri, la TVR1, că la nivel teoretic este posibil ca virusul SARS CoV2 să evolueze într-o „variantă românească”, dat fiind faptul că transmiterea comunitară din România este una foarte ridicată iar nivelul de vaccinare este unul foarte scăzut. Statistic, România se afla la coada clasamentului European, în ceea ce privește vaccinarea și pe primul loc la nivel mondial în ceea ce privește numărul de persoane decedate, raportate la numărul de locuitori.

„Sigur, din punct de vedere teoretic, când ai multiplicarea virusului la un număr foarte mare de persoane pentru că avem un număr foarte mare de cazuri, transmiterea de la un om la altul este crescută și atunci virusul nu va face altceva decât să se adapteze în permanență și să evolueze, există această posibilitate teoretică. Și celelalte variante virale și varianta Alpha „Britanică” și varianta Delta din India au apărut în țările în care evident transmiterea era foarte crescută, numărul de infectare era foarte mare și rata de vaccinare era foarte scăzută, sunt teoretic condițiile îndeplinite”, a precizat medicul.

El a afirmat că nu ar mai trebui ca cei care nu s-au vaccinat până acum, să rateze oportunitate de imunizare, întrucât este vorba de sănătatea noastră, a tuturor cetățenilor de a limita efectele pandemiei și de a putea reveni la o viață normală. El a precizat că la acest moment capacitatea de vaccinare este de peste 100.000 de mii de persoane într-o singură zi.

„Aceasta este o perioadă de oportunitate și cred că nu trebuie să pierdem acest moment în care oamenii se adresează într-un număr mai mare pentru vaccinare. Trebuie să creștem accesibilitatea la centrele de vaccinare în acest moment. În România sunt peste 920 de centre de vaccinare, ceea ce înseamnă o capacitate de peste 100.000 de persoane care pot fi vaccinate într-o singură zi”, a afirmat Gheorghiță.

Medicul a afirmat că începând din acest weekend, de vineri până luni va fi organizat un maraton de vaccinare în București care va avea centre de vaccinare deschise 24h disponibile în fiecare sector în parte.

„Pentru Municipiul București la sfârșitul acestei săptămâni, începând de vineri dimineața până luni dimineața, vom avea un maraton de vaccinare, denumit „Maratonul pentru viață” în care să dăm posibilitatea ca pentru trei zile neîntrerupt și ziua și noaptea să permitem oamenilor accesul la vaccinare. Sunt șase centre de vaccinare în câte un Sector, la Sectorul 1 în centrul de vaccinare de la Romexpo, în Sectorul 2 Centrul de vaccinare de la Circul Metropolitan, în Sectorul 3 la Biblioteca Națională, în Sectorul 4 la Palatul Copiilor, în Sectorul 5 la Liberty Mall și Sectorul 6 la Clubul Seniorilor „Mihai Eminescu””, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here