Cehia trimite Ucrainei 4.000 de obuze de artilerie

0
483

Cehia a anunțat că va trimite 4.000 de obuze de artilerie în zilele următoare Ucrainei, care se confruntă cu ameninţarea unei invazii ruse, informează AFP.

Donaţia în valoare de peste 36,6 milioane de coroane cehe (1,5 milioane de euro) a fost aprobată de guvern astăzi”, miercuri, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Jakub Fajnor.

Obuzele care vor fi livrate Ucrainei au calibrul de 152 de milimetri, conform informaţiilor de pe site-ul ministerului. Totodată, acesta este numit un „gest de solidaritate” din partea Cehiei faţă de Ucraina.

„Cooperăm cu Ucraina pe termen lung şi sprijinim tranziţia sa democratică”, a adăugat ea, mai scrie AFP, potrivit Agerpres.

Conform ministrului, calibrul de 152 de milimetri nu este compatibil cu noile tunuri primite de armata cehă, care au calibrul de 155 mm. Ţara a aderat la NATO în 1999.

„Ameliorarea capacităţii Ucrainei de a se apăra este în interesul Republicii Cehe, deoarece va reduce riscul unui conflict armat în Europa de Est”, a spus ea.

Ministrul ceh de externe Jan Lipavsky urmează să se deplaseze în Ucraina pe 7 şi 8 februarie împreună cu omologii săi austriac şi slovac.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here