Unul din doi ruşi ar vrea ca între Rusia și Ucraia să fie război

0
208

Jumătate din cetățenii ruşi consideră corect să se utilizeze forţa militară împotriva Ucrainei pentru a împiedica guvernul de la Kiev să adere la Alianţa Nord-Atlantică, arată unui sondaj de opinie.

Sondajul publicat de CNN concluzionează că doar 25% dintre ruşi consideră că această acţiune împotriva Ucrainei este greşită, iar alţi 25% nu sunt siguri că ar fi cea mai bună opţiune pentru rezolvarea crizei actuale.

Foarte mulți ruşi consideră o greşeală încercarea de a „reuni” cu forţa Rusia cu Ucraina, două ţări cu o istorie lungă şi complicată de relaţii întrepătrunse, se arată în sondajul realizat de compania de consultanţă Savanta ComRes în rândul cetăţenilor din Ucraina şi Rusia.

Majoritatea celor intervievați consideră că această decizie este dificil de adoptat. Cu toate acestea, 43% dintre ruşi nu sunt în favoarea recurgerii la forţă pentru integrarea Ucrainei în Rusia, în timp ce 36% nu o consideră o idee rea, potrivit Agerpres.

Şapte din 10 intervievaţi ucraineni au declarat că ar fi greşit ca Rusia să utilizeze forţa militară pentru a împiedica aderarea Ucrainei la NATO (70%) sau pentru a reuni cele două ţări (73%).

Ucrainienii îl contrazic pe Putin

Cei mai mulți ucrainieni resping afirmaţia pe care preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut-o într-un discurs rostit luni, potrivit căruia Ucraina nu are nicio bază istorică şi este în esenţă o creaţie a Uniunii Sovietice.

În urma analizei sondajului reiese că majoritatea celor chestionaţi pe ansamblul ţării şi de toate vârstele în Ucraina declară că nu se simt ‘un singur popor’ cu ruşii şi că cele două ţări nu ar trebui să fie unite.

Doar unul din cinci ucraineni consideră că tensiunile cu Rusia vor fi soluţionate pe cale paşnică, comparativ cu două treimi dintre ruşi (21% faţă de 65%).

Numai un sfert (26%) dintre ucraineni speră într-o apărare militară a Ucrainei din partea NATO şi SUA, dar într-un procent mai mare se aşteaptă la sancţiuni economice împotriva liderilor ruşi (46%) sau a companiilor ruse (34%).

Sondajul, realizat online între 7 şi 15 februarie, pe un eşantion de peste 1.000 de persoane din fiecare ţară, înaintea discursului lui Putin de luni şi a recunoaşterii de către Moscova a suveranităţii republicilor separatiste ucrainene din Donbas, are o marjă de eroare de plus/minus 3,1%.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here