Isteria urșilor văzuți la câmpie. „Ursul merge ca și cu metroul, în 10 minute e în altă parte“

0
172

După semnalarea, cu peste două săptămâni în urmă, a prezenței unui urs în localitatea Sâmburești, în nordul județului Olt, apelurile la 112 au continuat să vină și din alte localități. Jandarmii, polițiștii și vânătorii sunt puși pe drumuri inutil, spune șeful AJVPS Olt.

S-au înmulțit apelurile false care semnalează prezența urșilor în județul Olt FOTO: arhiva

S-au înmulțit apelurile false care semnalează prezența urșilor în județul Olt FOTO: arhiva

Un apel la 112, venit ieri de la un cetățean din localitatea olteană Pleșoiu, recunoscută în țară pentru fermele legumicole, anunța prezența unui urs pe raza localității. Comuna este una de câmpie și o astfel de prezență ar fi cu adevărat un eveniment excepțional. Apelul la 112 a determinat și emiterea unei alerte pe telefon prin care cetățenii din zonă erau înștiințați de prezența înfricoșătoare.

„A fost semnalată prezența unui urs în localitatea Pleșoiu, sat Cocorăști, strada V. Alecsandri, nr. 23. Evitați zona, rămâneți în locuințe. Păstrați distanța față de animal și nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți. Fără să vă expuneți pericolului, protejați animalele din gospodărie”, a fost avertismentul transmis prin RO-ALERT, în română și engleză.

Cu alte câteva zile în urmă, jandarmii au pornit în căutarea unui urs care ar fi fost văzut pe raza localității Valea Mare, din vecinătatea municipiului Slatina, însă nu s-a găsit nicio urmă.

„Dacă ar fi ce zic ei, să-i aduni, ies 15-20 de urși la nivelul județului”

Tinde să devină o modă alertarea cu privire la prezența ursului, atrage atenția șeful Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor (AJVPS) Olt, Mihai Albulescu, contactat de „Adevărul”.

„Niște istericale. Undeva în zona Verguleasa poate coborî, pentru că este aproape de Vâlcea, de Argeș, dar acum ne-au adus și la Slătioara, și la Milcov, e o istericală din asta ieșită din comun. Ieri ne-au adunat pe toți la Pleșoiu. Ne-a mai dat într-o zi alarma un cetățean, cu un bursuc la Priseaca, omorât de mașină. Că e specie protejată, zicea omul. Nu e nicio specie protejată, e specie care se vânează. Se întâmplă și accidente. Și când am ajuns, îl avea în congelator. Sunt alerte false, zic eu, dar problema este că sună la 112 și îi pune pe oameni în alertă. Nu au de unde să vină (n. red. – urșii). Dacă ar fi ce zic ei, să-i aduni, ies 15-20 de urși la nivelul județului. În fiecare zi alt urs apare”, a precizat Albulescu. Ar fi devenit o „modă” apelul la 112  pentru a anunța o astfel de prezență. „Este o istericală care văd că ține, e la modă. Ne-au sunat și de la Valea Mare, și de la Milcov, și de la Dobrosloveni… Ursul merge ca și cu metroul, în 10 minute e în altă parte”, a mai spus Albulescu. 

„Urșii mari, dominanți, rămân acolo sus și-i gonesc pe cei mici”

Pe de altă parte, problema urșilor care au coborât mult din zonele în care trăiau până nu demult este reală, mai spune șeful AJVPS Olt, doar că vorbim, totuși, de zonele înalte, nicidecum de câmpie. Este posibil să fi ajuns până în nordul județului Olt (unde există chiar mărturia unui sătean care a văzut un urs la marginea localității, aproape de pădure și au fost descoperite și urme) ca urmare a înmulțirii excesive.

„Este un lucru pe care nimeni nu-l ia în calcul. Ursoaica făcea un singur pui. Nu mai sunt ierni grele, ca să-l oblige să intre în hibernare. El nu mai intră în hibernare, stă și mănâncă. S-au înmulțit excesiv după oprirea vânătorii, sunt în căutare de hrană. Urșii mari, dominanți, rămân acolo sus și-i gonesc pe cei mici, iar aceștia coboară spre sate. Pentru că s-a ajuns ca o ursoaică să facă și cinci pui, ceea ce este o anomalie”, mai spune șeful AJVPS Olt.

Deși administratorii fondurilor de vântoare au solicitat constant dreptul de a vâna urșii, aducând în sprijinul solicitării lor inclusiv imagini dure cu foarte mulți cetățeni mutilați de urși, intervențiile ONG-urilor le zădărnicesc demersul, mai spune Albulescu. 

„N-avem cu cine. S-au făcut studii, le-am explicat noi, cei care suntem de specialitate, am trimis și la Bruxelles. Ăia spun <da-da-da> și fac ce spun ONG-urile”, a adăugat șeful AJVPS Olt.

Vulpile i-au dus la disperare pe olteni

Înmulțirea excesivă a diverselor specii de animale sălbatice face însă probleme și în zona de câmpie. Se primesc zilnic solicitări din partea cetățenilor care se plâng de „vizitele” nedorite ale vulpilor la ei în gospodărie.

„Le-au intrat în curți, le-au invadat cotețele, dar nu putem interveni, pentru că ministrul mediului nu a elaborat ordinul”, a precizat Mihai Albulescu. Este vorba de ordinul prin care se stabilesc cotele de vânătoare și care ar fi trebuit să fie publicat până la mijlocul lumii mai, a precizat șeful AJVPS.  

„Zilnic avem cinci-șase-șapte comune care ne sună pentru treaba asta. Ieri am avut discuții foarte mari cu primarul de la Potcoava. I-am spus: <Nu avem cum, pentru că nu avem cotă>. Trebuie să ne dea ministrul cota și să spună: <Împușcați!>”, a mai adăugat Albulescu.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here