Bogdan Aurescu, discuție telefonică cu șeful adjunct al președintelui Ucrainei. Discuții în marja Summitului NATO de la Vilnius

0
135

Bogdan Aurescu, consilierul președintelui Iohannis pe politică externă, a avut o discuție telefonică cu șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei. Cei doi oficiali au discutat despre așteptările Ucrainei de la Summitul NATO de la Vilnius.

Bogdan Aurescu, consilier prezidențial pe politică externă FOTO: Mediafax

Bogdan Aurescu, consilier prezidențial pe politică externă FOTO: Mediafax

Ihor Zhovkva și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul politic puternic și asistența practică pe care România a oferit-o Ucrainei în lupta împotriva agresiunii ruse, dar și pentru implementarea cursului de integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei.

De asemenea, oficialul ucrainean l-a informat pe Bogdan Aurescu referitor la așteptările Ucrainei de la Sumittul NATO de la Vilnius.

„Summitul de la Vilnius ar trebui să demonstreze progrese reale în apropierea Ucrainei de aderarea la NATO și în obținerea de către Ucraina a garanțiilor de securitate efective pentru perioada până când vom adera la Alianță”, a subliniat Ihor Zhovkva, potrivit unui comunicat al Administrației Prezindențiale din Ucraina.

La rândul său, Bogdan Aurescu a confirmat disponibilitatea României de a discuta despre acordarea unor astfel de garanții, așa cum se precizează în Declarația comună a președinților Ucrainei și României din 1 iunie.

Sursa citată arată că șeful adjunct al Președinției l-a informat pe consilierul pe politică externă a președintelui României despre rezultatele consultărilor multilaterale de la Copenhaga la nivelul consilierilor politici și de securitate națională în contextul implementării Formulei de pace a Președintelui Ucrainei Volodymyr Zelenskyy și pregătirile pentru Summit-ul global pentru pace.

Ihor Zhovkva l-a felicitat pe Bogdan Aurescu pentru numirea în funcția de consilier pentru politică externă a președintelui României. Totodată, oficialul ucrainean i-a mulțumit acestuia pentru tot sprijinul oferit Ucrainei în perioada în care a deținut funcția de ministru de Externe al României.

Bogdan Aurescu, numit consilier prezidențial

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, 15 iunie, decretul privind numirea lui Bogdan Aurescu în funcţia de consilier prezidenţial.

Joi, şeful statului a eliberat-o pe Luminiţa Odobescu din funcţia de consilier prezidenţial. Ea a devenit ministru al Afacerilor Externe în guvernul condus de Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.

Diplomatul Bogdan Aurescu a mai fost consilier prezidenţial în perioada 6 mai 2016 – 4 noiembrie 2019, în cadrul Departamentului Politică Externă.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here