Întâlnirea unui băiat de 15 ani cu ursul, în 1930. Poveste cu accente fantastice din România interbelică

0
154

Un băiat din Cugir a dat nas în nas cu un urs. De spaimă, și-a pierdut graiul și și-a revenit abia a doua zi, în fața unei peșteri. Povestea cu accente fantastice era relatată în ziarul Unirea din Alba, în anul 1930.

Piața din Cugir în perioada interbelică FOTO Arhivele Naționale Alba

Piața din Cugir în perioada interbelică FOTO Arhivele Naționale Alba

Incidentul s-a petrecut în pădurea de lângă Cugir (Alba), când trei băieți au ieșit la cules de zmeură. În timp ce culegea zmeură, unul dintre copii a dat nas în nas cu un urs aflat în tufiș.

Îngrozit, băiatul nu a mai putut nici striga după ajutor și a leșinat. S-a trezit noaptea în fața unei deschizături de peșteră, lângă ursul care sforăia, moment în care a luat-o la fugă spre casă. A scăpat doar cu niște zgârieturi.

„Trei băețani au eșit în pădurea com. Cugir, la cules de zmeură. Unul dintre ei, de 15 ani, ucenic la măestrul R. Heffner, s’a văzut deodată în tufișul zmeuriușului în fața unui urs care încă culegea zmeură. Băiatul de spaimă abia a mai putut striga ceva ortacilor lui cari au fugit, și de groază a căzut în nesimțire – leșin – din care s’a trezit abia noaptea târziu, lângă urs, care dormea horcăind ca un om; în fața unei deschizuturi de peșteră, unde a fost adus de urs.

Povestea cu ursul de la Cugir, relatată de ziarul local FOTO Arhivele Naționale Alba

Povestea cu ursul de la Cugir, relatată de ziarul local FOTO Arhivele Naționale Alba

Atunci a rupt-o la fugă spre casă, unde a ajuns cuprins de spaimă încât, abia vorbește și azi. Pe corpul lui se văd urmele de ghiare ale ursului – la piept și ceafă – cum l’a îmbrățișat și dus. Ursului nu i-au mai dat de urmă vânătorii”, scria ziarul în urmă cu peste 90 de ani.

Întâlnirea celor tri băieți cu animalul sălbatic poate fi o poveste reală, însă detaliile nu au fost confirmate și din alte surse. Orașul Cugir este amplasat lângă o zonă montană, ceea ce face ca și în prezent animalele sălbatice să coboare în căutarea hranei.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here