Alegeri europarlamentare 2024. Macron a convocat alegeri anticipate după înfrângerea în alegerile europene

0
75

Președintele francez Emmanuel Macron a dizolvat parlamentul duminică, după înfrângerea zdrobitoare a partidului său în fața Adunării Naționale de extremă dreapta la alegerile europene.

FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

Primul tur va avea loc pe 30 iunie, iar al doilea pe 7 iulie.

„Franța are nevoie de o majoritate clară în seninătate și armonie. A fi francez, în fond, înseamnă să alegi să scrii istoria, nu să te lași condus de ea”, a declarat Macron.

Decizia de a dizolva Adunarea Națională a fost primită cu stupoare de susținătorii săi, mai multe persoane fiind auzite strigând „Oh, nu”.

Susținătorii partidului Raliul Național al lui Marine Le Pen au sprbătorit în momentul în care Macron a anunțat dizolvarea, ceea ce va duce la noi alegeri parlamentare.

Aceștia au cântat „Dizolvare, dizolvare!” în timp ce urmăreau discursul lui Macron la un eveniment electoral unde Le Pen urmează să ia cuvântul.

Adunarea Naţională (RN) a Marinei Le Pen, de extremă dreapta, a obţinut între 31,5% şi 32,4% din voturi (31 de mandate) la alegerile europene de duminică din Franţa, mai mult decât dublu faţă de partidul preşedintelui Emmanuel Macron, care se clasează pe locul al doilea cu 15,2% din voturi (14 europarlamentari), conform unor exit-polluri realizate de institutele de sondare Ifop şi Ipsos.

Pe poziţia a treia, cu 14% din voturi, se situează lista social-democratului Raphael Glucksmann.

„Urmaşul” politic al Marinei Le Pen şi actualul lider al RN, Jordan Bardella, a declarat după anunţarea exit-pollurilor că rezultatul alegerilor europene din Franţa arată dorinţa pentru schimbare a cetăţenilor.

„Francezii vor ca UE să-şi schimbe cursul”, a spus el, adăugând totodată că avantajul RN asupra partidului macronist înseamnă că francezii resping cu adevărat politicile lui Macron.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here