Alegeri locale 2024. Noii primari din două comune sunt deja știuți. Cum s-a ajuns aici VIDEO

0
68

În două comune din județul Hunedoara, alegerile locale din 2024 nu vor aduce surprize. Localnicii au avut de ales câte un singur candidat, iar prezența la vot a fost ridicată.

Comuna Cerbăl din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Comuna Cerbăl din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Declinul demografic și îmbătrânirea populației și-au pus amprenta pe alegerile locale din Hunedoara, programate duminică, 9 iunie 2024.

În 16 dintre cele 55 de comune din Hunedoara candidează la alegerile locale din 9 iunie 2024 cel mult doi oameni, iar comunele Bătrâna și Cerbăl, ambele din Ținutul Pădurenilor, locuitorii au în competiție un singur candidat.

În cele două comune din Munții Poiana Ruscă, noii primari au avut nevoie de câte un vot pentru a a fi declarați câștigători ai alegerilor.

Duminică, până la orele după amiezii, peste două treimi dintre alegătorii din cele două comune s-au prezentat la urne.

Comuna cu doar 80 de locuitori

Ciprian Pascotesc va deveni noul primar din comuna Bătrâna din Hunedoara, unde până la orele după amiezii s-a înregistrat o prezență record în Hunedoara la vot, de aproape 85 la sută. Acesta îl va înlocui în funcție pe fostul primar, Radu Herciu, care după cinci mandate la conducerea administrativă a comunei, nu a mai candidat.

90 de oameni au fost înscriși pe listele permanente de alegători, iar peste jumătate din ei și-au exprimat votul. Alți 27 de oameni au votat pe listele suplimentare. În comuna Bătrâna din Hunedoara locuiesc permanent circa 80 de oameni.

„În timpul săptămânii, poate rămân vreo 40 – 50 de oameni în comună. Mai mulți sunt la sfârșit de săptămână. În rest, lumea s-au tras spre Dobra, Roșcani și spre alte locuri”, spune Eleonora, o localnică din comuna Bătrâna din Hunedoara (video).

Comune mici de munte, cu piste de biciclete

În comuna Cerbăl din Hunedoara (video), Mircea Claudiu Costa va obține al treilea mandat de primar. Duminică, până la orele după-amiezii, peste două treimi din localnicii cu drept de vot s-au prezentat la vot. Comuna din Ținutul Pădurenilor are circa 400 de locuitori.

Alături de numărul mic de locuitori și candidaturile unice la alegerile locale 2024, cele două comune din Ținutul Pădurenilor mai au un lucru în comun.

Deși sunt situate la altitudini de 800 – 1.000 de metri, în Munții Poiana Ruscă și la zeci de kilometri de Deva și Hunedoara, ambele vor avea piste de biciclete, construite cu fonduri guvernamentale, în locul unor drumuri anevoioase de munte (video – pista de biciclete din Cerbăl).

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here