Actualitate
CSM a renunțat la pragul de 50.000 de euro sub care era reglementat abuzul în serviciu
CSM a renunțat la pragul de 50.000 de euro sub care abuzul în serviciu comis de alte persoane decât funcționarii publici nu ar mai fi fost considerat infracțiune. După ce a reevaluat propunerea de modificare a Codului Penal, CSM a recomandat înjumătățirea pedepselor pentru persoanele care vor achita prejudiciul.
Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat într-un comunicat oficial destinat presei că a reevaluat propunerea de modificare a Codului Penal, care prevedea un prag de 50 de mii de euro sub care abuzul în serviciu, folosirea abuzivă a funcției sau uzurparea funcției, divulgarea de informații nu mai constituiau infracțiuni. Noua propunere de text a CSM nu mai prevede un prag pentru aceste infracțiuni, ci doar o înjumătățire a pedepselor pentru persoanele care achită prejudiciul în timpul urmăririi penale sau pe durata judecății.
Pentru justețe,redăm mai jos comunicatul CSM:
”Reţinând că propunerea Consiliului Superior al Magistraturii vizând modificarea articolului 308 din Codul Penal a fost interpretată într-un sens contrar celui urmărit, iar discursul public a valorificat-o ca potenţială sursă pentru modificarea conţinutului infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de către funcţionarii publici, ipoteză pe care Consiliul o respinge în mod categoric, incriminarea sa fiind pe deplin justificată, în şedinţa Comisiei nr.1 – Legislaţie şi cooperare interinstituţională de azi, 16 mai 2018, a fost reevaluat conţinutul propunerii de text pentru a întări scopul urmărit iniţial – recuperarea prioritară a prejudiciului în cazul infracţiunilor săvârşite exclusiv în mediul privat.Consiliul Superior al Magistraturii respinge în mod categoric distorsionarea opiniilor exprimate de acesta în exercitarea rolului său constituţional, în cadrul dezbaterilor publice de către persoane din întreg spectrul politic.”
Vechea propunere de modificare a articolului 308 din Codul Penal era următoarea:
- (4) Infracțiunile prevăzute la art 295 (delapidare – n.r.), 297-300 (abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, folosirea abuzivă a funcției, uzurparea funcției – n.r.) și art. 304 (divulgarea informațiilor secrete – n.r.), săvârșite în conditiile alin (1), dacă au produs un prejudiciu material nu se pedepsesc atunci când valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, iar faptuitorul il acopera pana la momentul sesizarii instantei de judecată.
Noua propunere de modificare a articolului 308 din Codul Penal:
- (3) Dacă infracţiunile prevăzute la art. 295 şi art. 297-300 au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la rămânerea dfinitivă a hotărârii judecătoreşti, limitele prevăzute la alin. (2) se reduc la jumătate.
Motivări…neînțelese
Printr-o adresă semnată de președinta instituției- Simona Marcu-ropunerea care prevedea pragul de 50 de mii de euro a ajuns la comisia Iordache pe data de 15 mai, ca propunere suplimentară, din partea CSM.
Nu mai departe de data de 14 mai, CSM a mai făcut o serie de propuneri privind modificarea Codului Penal, referitoare la evaziunea fiscală, iar pe data de 8 mai, alte propuneri.
În ziua în care Liviu Dragnea a aflat că procurorii cer 7 ani de închisoare în dosarul angajărilor fictive, CSM își amintește că mai are o propunere și revine cu o adresă având acest unic punct: un prag de 50.000 de euro pentru infracțiunile de abuz comise de alte persoane decât funcționarii publici.
Motivarea a devenit aproape imposibil de înțeles, numai dacă se lecturează textual: ”Reconfigurarea art. 308 în sensul propus este necesară având în vedere că infracțiunile prevăzute la art 295, 297-300 și art 304 sunt comise, de regulă, în mediu privat, iar un rol principal în această materie îl are recuperarea prejudiciului cauzat (…) Aceste intervenții normative sunt în concordanță sub aspect conceptual cu propunerile Consiliului Superior al Magistraturii privind modificarea și completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, transmise aceleiași comisii.”
Reacții și anumite controverse pe baza actualelor discuții și propuneri
” Lucrările se desfașoară haotic, dar e un haos voit, nu e nimic întâmplător, necontrolat. (…) Pare un prim pas care duce către modificarea legislației și în privința abuzului în serviciu pentru funcționarii publici ”
De altfel,aceste afirmații fac parte dintr-un interviu acordat portalului de știri Ziare.com de către deputatul USR Stelian Ion care a amintit despre „haosul controlat” de la lucrările comisiei, și a avertizat că amendamentele controversate depuse de parlamentarii Puterii nu au dispărut definitiv, așa cum a sustinut public domnul ex-ministru al Justiției, controversatul domn Florin Iordache. Motivul este unul cât se poate de simplu și logic,deoarece amendamentele nu au fost retrase, ci au reapărut direct la votul în plen, așa cum s-a întâmplat și în cazul controversatelor legi ale Justiției.
În opinia deputatului de Constanța, ” magistrații sunt jigniti, fiind înscriși în modificările la textul de lege în rând cu infractorii periculoși si cu proxeneții.” Pe de altă parte, punctele grupului parlamentar USR sunt cerute doar formal, pentru că „nu sunt supuse unei dezbateri reale, ci aruncate în sertare, pierzându-se în neant”, a mai subliniat deputatul USR.
De altfel, afirmațiile domnului Stelian Ion au vizat explicațiile publice provenite de la CSM cu privire la mandatul pe care l-a avut reprezentantul instituției la sedința din ziua de marți 15 Mai, cand Lia Savonea a vorbit despre introducerea unui prag de 50.000 de euro pentru infracțiuni de serviciu comise de alte persoane decât funcționarii publici.
„Nu avem răspuns nici la întrebarea cum s-a ajuns la suma de 50.000 de euro. De ce nu 100.000 sau 1.000 sau 500? Din spațiul public am văzut că în dosarul lui Liviu Dragnea prejudiciul e de 49.000 de euro. Dacă e adevărat, ar fi cu atât mai grav, pentru că deja pare că nu mai e o coincidență.”
De altfel,reamintim faptul că același portal ziare.com a solicitat oficial în urmă cu o zi ca CSM-ul să spună dacă reprezentantul său a avut un mandat clar privind modificarea articolului 308 din Codul Penal.
De altfel,știrea că însuşi Consiliul Superior al Magistraturii a propus un prag pentru abuzul în serviciu şi nu orice fel de prag, ci unul mai mare decât în OUG 13 (50.000 de euro),a trecut ca o undă de şoc peste România. Anunţul că CSM a propus acest prag a fost făcut de însuşi şeful comisiei speciale pentru legile Justiţiei, social democratul Florin Iordache, iar ulterior, CSM a dezminţit informaţia.
Potrivit jurnalistului Moise Guran, ceea ce a făcut CSM prin înaintarea respectivului amendament a fost în fapt o centrare preluată de Florin Iordache, care urma să o plaseze mai departe, până i se pierdea urma şi rămânea că pragul a fost propus de CSM. Concret, odată ce s-ar fi fixat un prag de 50.000 de lei pentru abuzul în serviciu comis de alte persoane decât funcţionari pe motiv că „aşa a cerut CSM”, for a căruia autoritate nu poate fi contestată, pasul următor ar fi fost extinderea acestui prag şi pentru demnitari.
Astfel, domnul Guran a atras atenţia că reprezentanta CSM în Comisia Iordache, judecătoarea Lia Savonea, ‘n-a zis nimic, n-a protestat, n-a rectificat, n-a ridicat mâna, n-a strigat huo, săriţi! hoţul!’, atunci când Florin Iordache a încercat să acrediteze ideea că CSM vrea prag de 50.000 de euro pentru abuz în serviciu, delapidare, neglijenţă în serviciu.
„Nimeni nu mai poate pretinde că e atât de naiv să nu ştie că odată introdus un prag pentru orice, el poate fi extins, la votul în Camere, eventual la ultima şedinţă, sau poate chiar după ce Legea se va fi întors pentru o (previzibilă) reexaminare cerută de Preşedintele Iohannis”, a mai explicat în stilul său caracteristic charismaticul jurnalist Moise Guran.
După protestele de anul trecut, se pare că partidul majoritar din România-PSD- a învățat să nu se mai enerveze, să tacă în timp ce…lucrează în favoarea sa și a membrilor care au un trecut nu tocmai imaculat.PSD a tras învățăminte și a început să-și ascundă și să -și corijeze propriile greșeli. În această categorie se includ nedoritele și mult contestatele OUG, în special cea cu numărul 13 care autrezit nemulțumirea și a determinat ieșirea în stradă a sutelor de mii de români în iarna anului trecut.
Idei, discuții și …observații
Fără a fi părtinitori, fără a ne erija în vrun fel de instanță, putem afirma și de asemenea putem proba, pe baza a ceea ce se petrece în acest sector de activitate că principalul scop al acestui partid a rămas același, în sensul că vrea să minimalizeze Justiția și chiar s-o subordoneze după bunul lor plac. Cu siguranță nu există niciun fel de circumstanțe atenuante, din moment ce judecătoarea Lia Savonea, a propus modificarea articolului 308 din Codul Penal, adică a infracțiunilor de corupție și de serviciu. Între acestea se includ abuzul în serviciu, comise de alte persoane decât funcționarii publici. Și pentru aceste fapte, CSM a propus „soluția salvatoare”- aceea de a introduce un prag de 50 de mii de euro, sub care fapta… nu mai are caracter penal.
Propunerea lui Florin Iordache și a domnului Ioan Nicolicea este practic un mare seriviciu și ar fi ocazia perfectă de salvare a liderului, a președintelui partidului-Liviu Dragnea.
PSD a grăbit și merge pe repede-înainte, chiar dacă există voci care le contestă măsurile și amendamentele,după ce li s-a tot repetat că nu trebuie sa facă nicio schimbare fără consultarea magistraților. Cu aceste ocazii, PSD-ul a mai asimilat o lecție, aceea de a se folosi de cei care simpatizează ideile și viziunea plenară a acestei social-democrații originale.Acest partid monolitic condus de o mână de fier lăsă mai mereu o falsă impresie că ar permite o dezbatere cu adevărat reală, care să îi valideze demersul, indiferent de domeniile vizate.
Drept exemplu dau ceea ce s-a petrecut ân momentul în care Forumul Judecătorilor a decis să se retragă și a acuzat mai multe lucruri, inclusiv faptul că dezbaterile au loc netransparent si neprevizibil, „fara a putea aprecia in ce modalitate vor fi folosite observatiile formulate de sistemul judiciar, a carui prezenta pare doar a fi necesara pentru legitimarea modificarilor propuse, mimandu-se un dialog”.
Sursa foto B1.ro, Epoch Times Romania,Click,romanialibera.ro
Sinteza acestui material a fost realizată de către Departamentul Corupție al platformei media Criteriul Național
Actualitate
Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid
Viața de părinte constituie o călătorie plină de bucurii, incertitudini și provocări, mai ales când vine vorba despre educația oferită micuților. Desigur, printre nenumăratele preocupări zilnice, o întrebare se face remarcată: de ce copilul meu se luptă să învețe limba engleză?
Pentru a-ți oferi răspunsul, Novakid – școala online de engleză pentru juniori între 4 și 12 ani – a analizat o multitudine de factori. De la complexitățile problemei, la exemple și opinii ale experților, toate sunt prezentate în acest articol, simplificând drumul către fluența limbii engleze.
Progresia limbajului
Călătoria fiecărui copil în deprinderea limbajului este unică, așa cum este și amprenta lor. Există micuți care gânguresc cu entuziasm molipsitor, în timp ce alții pășesc cu precauție în lumea cuvintelor. Aceste etape de dezvoltare sunt fundamentale pentru înțelegerea nuanțelor de dificultate din procesul de învățare a limbii engleze.
Potrivit cercetărilor efectuate de Asociaţia Americană Vorbire-Limbă-Auz (ASHA), copiii ating, de obicei, reperele lingvistice la diferite vârste. Până la patru ani, majoritatea ar trebui să fie capabili să construiască propoziții simple și să se angajeze în conversații de bază. Și totuși, aspecte precum expunerea la medii bogate în limbaj și abilitățile cognitive individuale pot influența această cronologie.
Mediul cultural și familial
Limba este mai mult decât un simplu instrument de comunicare – este o reflectare a culturii, identității și moștenirii. Copiii crescuți în familii multilingve posedă adesea un repertoriu lingvistic îmbogățit de diverse influențe. Cu toate acestea, pentru cei cu expunere limitată la engleză, abordarea provocărilor implicate se poate dovedi dificilă.
Conform unui studiu publicat în Revista de Psihologie Experimentală a Copilului, copiii bilingvi demonstrează, în comparație cu cei monolingvi, o flexibilitate cognitivă sporită și abilități de rezolvare a problemelor. În ciuda concepțiilor greșite despre confuzia lingvistică, bilingvismul oferă o multitudine de beneficii, care se extind dincolo de competențele de vorbire.
Abordările personalizate în procesul de învățare
În domeniul educației, o singură dimensiune nu se potrivește tuturor. Adaptarea la diversele stiluri de învățare este esențială pentru optimizarea predării limbii engleze. Indiferent dacă juniorul se descurcă la activități practice sau preferă suporturile vizuale, soluțiile personalizate pot favoriza o înțelegere mai profundă a conceptelor.
„Înțelegerea preferințelor de învățare ale copilului este cheia pentru un proces educațional eficient. Prin încorporarea activităților care se aliniază cu interesele și punctele sale forte, educatorii pot crea un mediu de studiu favorabil, care sprijină asimilarea limbii engleze”, punctează dr. Maria Lopez, psiholog educațional.
Cadrul variat al normelor lingvistice
Engleza, cu labirintul său de reguli gramaticale și inconsecvențe fonetice, prezintă o provocare formidabilă pentru învățăcei, în special pentru cei obișnuiți cu structuri lingvistice diferite. Explicarea foneticii, exercițiile de construire a vocabularului și experiențele imersive sunt instrumente indispensabile în depășirea acestor obstacole.
Cercetările efectuate de Comisia Națională pentru Lectură din Statele Unite evidențiază eficiența instruirii fonetice în promovarea competenței de citire în rândul juniorilor. Învățându-i pe copii relația dintre sunete și litere, fonetica pune o bază solidă pentru decodarea cuvintelor necunoscute și deschiderea ușii către alfabetizare.
Intensitatea motivației și a încrederii în sine
Motivația servește drept forța motrice din spatele cunoașterii limbii engleze. Micuții care percep învățarea limbii engleze ca fiind captivantă și plină de satisfacții au mai multe șanse să persiste în eforturile lor, chiar și în fața dificultăților. Încurajarea unei mentalități de creștere și celebrarea victoriilor sunt strategii esențiale pentru cultivarea determinării și a încrederii.
Caracteristicile mediului de studiu
Metodologiile și resursele de predare inovatoare joacă un rol esențial în facilitarea dobândirii cunoștințelor de engleză. Prin platforme interactive online sau experiențe lingvistice imersive, educatorii valorifică puterea tehnologiei și a creativității pentru a oferi studenților oportunități inedite de învățare.
În cadrul cursurilor sale, școala de limba engleză pentru copii Novakid demonstrează că studiul poate fi învăluit în plăcere! Profesorii utilizează limbajul în contexte variate, sarcini creative, elemente gamificate, căi de învățare adaptative, feedback imediat, revizuind periodic și consolidând cunoștințele prin joc. Astfel, captează atenția copiilor și le mențin nivelul de interes la cote înalte.
Ajută-ți juniorul să vorbească fluent limba engleză! Trebuie doar să programezi aici, gratuit, prima lecție de probă la Novakid!
Actualitate
Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună?
Atunci când vine vorba de restaurarea unui dinte pierdut, mulți se întreabă dacă ar trebui să opteze pentru o proteză cu pivot și coroană sau pentru un implant dentar. Diferența principală între aceste două metode constă în designul ortopedic și modul în care fiecare tehnologie interacționează cu structura dentară existentă.
Proteza este una dintre cele mai comune metode de restaurare dentară, având avantajul că poate fi realizată rapid și cu costuri mai reduse. În acest caz, un știft de titan sau fibră de sticlă este plasat în canalul radicular pentru a întări pereții coroanei și pentru a restabili funcțiile și estetica dintelui. Deși eficientă, proteza nu restabilește complet funcția rădăcinii naturale și poate necesita ajustări sau înlocuiri pe termen lung.
Pe de altă parte, implantul dentar reprezintă o soluție mai permanentă și mai apropiată de dintele natural. Acesta este o „rădăcină artificială” din titan sau alt material biocompatibil, care este implantată direct în osul maxilarului, unde se integrează perfect cu țesutul osos. Această procedură nu doar că restabilește funcția de mestecare a dintelui, dar previne și pierderea osului din jurul zonei afectate, ceea ce se poate întâmpla în cazul protezelor convenționale.
Deși implantul dentar oferă o durabilitate mai mare și o funcție mai apropiată de cea a unui dinte natural, proteza cu pivot și coroană poate fi o alegere mai accesibilă și rapidă, mai ales pentru cazurile în care nu este posibilă plasarea unui implant din cauza condițiilor de sănătate ale pacientului. Ambele opțiuni sunt viabile, dar alegerea între proteză și implant depinde de nevoile individuale ale fiecărui pacient, de recomandările medicului și de bugetul disponibil.
Avantajele și limitările protezelor
Principalul avantaj al protezei dentare este că, în general, nu există contraindicații severe pentru aceasta. Cu toate acestea, proteza devine imposibilă în anumite condiții, cum ar fi atunci când pereții dintelui sunt complet distruși, rădăcina nu poate fi conservată, țesutul osos s-a atrofiat, sau în cazuri de boli dentare inflamatorii severe, precum parodontoza și cariile. De asemenea, pacienții cu forme acute de boli cronice pot să nu fie potriviți pentru proteze.
În situațiile în care proteza nu este o opțiune viabilă, implanturile dentare sunt o soluție eficientă.
Beneficiile implantului dentar
Unul dintre cele mai mari avantaje ale implantului dentar este că nu necesită șlefuirea dinților adiacenți, spre deosebire de proteze. Astfel, dinții naturali rămân intacti și protejați. De asemenea, implanturile dentare au o durată de viață mult mai lungă decât protezele, ceea ce le face o opțiune mai durabilă pe termen lung.
Chiar și în cazul în care există o lipsă de țesut osos, implantul poate fi realizat după efectuarea unei proceduri de grefă osoasă, asigurându-se astfel stabilitatea necesară pentru integrarea implantului. În plus, implanturile permit realizarea de proteze dentare fixe, chiar și în absența unui dinte natural, oferind o soluție estetică și funcțională excelentă.
Protezele – argumente pro și contra
Protezele dentare oferă avantajul restabilirii funcțiilor de mestecat și al aspectului estetic al dinților pierduți. Instalația lor este simplă, iar rezultatele sunt vizibile rapid, iar prețul este accesibil comparativ cu alte soluții. Totuși, există și dezavantaje: proteza poate implica depulparea dinților și scurtarea duratei lor de viață, mai ales când sunt folosite pentru a sprijini proteze parțiale. De asemenea, este necesară șlefuirea dinților adiacenți, ceea ce poate duce la sensibilitate sau alte complicații. Un alt aspect negativ poate fi acumularea bacteriilor sub proteză, ceea ce poate provoca inflamații ale gingiilor. În plus, pe măsură ce înaintăm în vârstă, poate fi necesară corectarea frecventă a modificărilor structurale ale aparatului maxilo-facial pentru a menține proteza funcțională.
Implantare dentara – argumente pro și contra
Implanturile dentare sunt o opțiune excelentă pentru refacerea eficientă a funcției masticatorii și pentru îmbunătățirea esteticii zâmbetului. Unul dintre avantajele principale ale acestora este prevenirea atrofiei osoase, menținând sănătatea maxilarului. De asemenea, spre deosebire de proteze, implanturile nu necesită înlocuire și sunt, în general, lipsite de contraindicații majore. Totuși, costul ridicat al procedurii poate fi un dezavantaj semnificativ, iar procesul de grefare poate dura destul de mult, mai ales în cazurile care necesită reconstrucție osoasă. Alegerea celei mai bune opțiuni între implanturi și alte soluții depinde de un diagnostic amănunțit și de profesionalismul medicului stomatolog, de aceea este important să evitați automedicația și să vă consultați cu un specialist.
Actualitate
Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara
Livingul este inima unei locuințe, spațiul în care familia se adună pentru momente de relaxare sau în care primești oaspeții cu căldură. La Homemobili Timișoara, găsești o gamă variată de mobilă pentru living, creată pentru a satisface toate preferințele și nevoile, combinând eleganța, funcționalitatea și calitatea.
Diversitate în Stiluri și Designuri
Indiferent de preferințele tale, gama de mobilă pentru living de la Homemobili se distinge prin:
- Stiluri variate: De la modern minimalist la rustic, clasic sau industrial, fiecare piesă este creată pentru a completa perfect orice tip de decor interior.
- Materiale de calitate: Mobilierul este realizat din material calitativ dar si bine realizat care sa garanteze frumusete si eleganta.
- Detalii premium: Finisaje impecabile, accesorii discrete și designuri ergonomice care îmbină frumusețea cu utilitatea.
Soluții pentru Orice Tip de Spațiu
Fie că ai un living spațios sau unul compact, Homemobili îți oferă soluții adaptate pentru a valorifica la maximum fiecare colț:
- Canapele și colțare – Gama include modele extensibile, perfecte pentru spații mici, și colțare generoase, ideale pentru familii numeroase.
- Mese de cafea – Disponibile în diverse dimensiuni și stiluri, acestea adaugă o notă de eleganță și funcționalitate zonei de relaxare.
- Biblioteci și corpuri modulare – Oferă soluții inteligente de depozitare, cu spații pentru cărți, decorațiuni sau electronice.
- Fotolii și scaune – Modelele confortabile și versatile sunt create pentru momente de relaxare și socializare.
Consultanță Personalizată
Homemobili pune accent pe înțelegerea nevoilor clientului, oferind o experiență de achiziție personalizată:
- Consultanță profesională: Echipa de specialiști te ajută să alegi piesele potrivite, ținând cont de spațiul și stilul casei tale.
- Dressing-uri configurabile in functie de spatiu, nevoie, dorinte.
De ce să Alegi Homemobili Timișoara?
- Calitate garantată – Mobilierul este creat din materiale premium, pentru a rezista în timp.
- Design exclusiv – Gama de living aduce un plus de unicitate casei tale.
- Prețuri competitive – Investiția în mobilă de calitate devine accesibilă cu ofertele speciale de la Homemobili.
- Garanție și servicii post-vânzare – Fiecare piesă vine cu garanție, iar echipa oferă suport complet după achiziție.
Creează un Living pe Gustul Tău
Descoperă gama completă de mobilă pentru living la Homemobili Timișoara și transformă-ți casa într-un spațiu de vis. Vizitează magazinul din Timișoara sau explorează catalogul online pentru a te inspira și a alege piesele perfecte pentru tine.
Contact
Adresa: Timisoara, Bd Liviu Rebreanu nr 34.
Website: www.homemobili.ro
Homemobili Timișoara – Unde Calitatea și Eleganța Devine Acasă.
-
Actualitateacum 3 zile
Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid
-
Uncategorizedacum 3 zile
Studiu HONOR: aproape jumătate dintre tinerii din România se confruntă cu probleme financiare în ianuarie
-
Socialacum 2 zile
Centrale pe lemne cu gazeificare: Cum se transformă lemnul în căldură eficientă
-
Sanatateacum 2 zile
DERMATOLOGIE – Gama de servicii disponibile la CENTRUL MEDICAL DOCTOR BORIS
-
Comunicateacum 23 de ore
Jocurile de noroc din era digitală – ce provocări cuprinde?