Connect with us
https://www.nationalul.ro/wp-content/uploads/2019/07/untold-facebook.jpg

Actualitate

Administraţia din Constanţa a depus cu mari deficiențe un dosar privind staţiile de reîncărcare pentru vechicule electrice

Mihai Daniel

Publicat

pe

Problema traficului supraaglomerat din marile oraşe ale ţării ar putea fi rezolvată prin proiecte de mobilitate urbană, pentru care există finanţare atât din fondurile europene, cât şi din fondul naţional de mediu. Cel puţin așa este normal și aceste lucruri au fost susţinute de cei mai mulţi participanţi ai Forumului pentru Mobilitate Sustenabil din București.

Toate bune și frumoase până la un punct.Numai că, dacă aruncăm un ochi pe ce anume se petrece la Constanţa,ne schimbăm starea de spirit.

Aici, „de ochii lumii”, fără a avea o documentație potrivită, completă cât și o strategie adecvată a fost depus un dosar cu numărul 44967 pe data de 26 Iunie 2019.

O scurtă privire asupra datelor acestui  dosar… „făcut după ureche”

Aici, dosarul depus a avut numeroase deficiențe iar programul privind reducerea emisiilor de gaze este deja …un vis prea mare pentru administrația constănțeană.Sună destul de sentențios,dar în urma analizei, administrația de la malul mării a …primit o adresă în care sunt prezentate toate inadvertențele

Așa cum aminteam,din punct de vedere al conținutului, dosarul prezintă omisiuni ale documentației tehnice. În conformitate cu prevederile articolului 16 din Ordinul ministrului nr. 760/2018, cu modificările și completările ulterioare, respectiv avizele și acordurile stabilite prin Certificatului de urbanisim nr. 4715/13.12.2018 s-au constatat acestea.De altfel,până și actul administrativ al autorității competente pentru protecția mediului referitor la proiectul propus a fost…omis.

De asemenea, având în vedere prevederile articolului opt din ghidul de finanțare, stațiile de reîncărcare vor trebui să asigure încărcarea tuturor tipurilor de vehicule existente pe piață. În acest sens, punctul de reîncărcare la curentul continuu trebuie să permită ceea ce e denumit și cunoscut a fi -„încărcarea multistandard”, respectiv stația trebuie sa fie echipată, pe lîngă conectorii sistemului combinat Combo 2 și cu conectori de alt tip (de exemplu de tip Chadeino).

Prin urmare, actualizarea fișelor tehnice ale echipamentelor prezentate în acest sens se impun ca o condiție sine qva non.

Alte grave încălcări ar mai fi legate de cererea de finanțare care nu respectă formatul prevăzut în prima anexa a ghidului de finanțare aprobat prin Ordinul 760/2018 actualizat la 13 mai 2019. De aceea, tocmai cererea de finanțare nu a fost completată din declarația pe proprie răspundere. Lucrul cel mai evident și totodată flagrant îl reprezintă tocmai faptul că terenurile pe care se dorește realizarea proiectului se află în proprietatea sau administrarea solicitantului.

Mai mult decât atât, hotărârea Consiliului Local nr. 457/2018 nu conține acordul privind punerea la dispoziție a terenurilor pentru proiect, nici angajamentul privind întocmirea documentației de achiziție publică, organizarea și derularea procedurii de achiziție publică și realizarea lucrărilor în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind achizițiile publice, așa cum este stipulată în lege.

Cu toate acestea,pentru niciunul dintre imobilele pe care se dorește realizarea proiectului nu au fost depuse planuri de amplasament șdelimitare .Planul de amplasament și dellimitare reprezintă chiar schița unui imobil realizat pe baza unor măsurători topografice executate de persoane autorizate și este parte a documentației de cadastru, fiind avizat de oficiul de cadastru.

În conformitate cu prevederile art. 899 alin. (I) din Codul civil, “înscrierea provizorie are ca efect dobândirea, modificarea sau stingerea unui drept tabular de la data înregistrării cererii, sub condiția și în măsura justificarii ei”.

Se poate constata că dreptul real dobândit este afectat de o condiție, iar potrivit prevederilor art. 882 alin. (1) din Codul civil, “drepturile reale sub condiție suspensivă sau rezolutorie nu se intabulează. Ele se pot însă înscrie provizoriu”.

Astfel, pentru imobilele aferente extraselor CF cu nr 249870, 249882 și 249111 se atesta inscrierea provizorie si nu intabularea dreptului de proprietate.

În vederea remedierii deficiențelor din evaluarea juridică, au mai rămas 28 de zile pentru a depune aceste documente. 

Acestea sunt :

  • Cererea de finanțare actualizată, completată integral prin tehnoredactare, în original;

  • Hotărârea Consiliului Local care sa includă și cele două acorduri, în copie certificată conform cu originalul;

  • Planurile de amplasament si delimitare vizate de oficiul de cadastru, în copie certificată conform cu originalul, pentru toate imobilele pe care se va realiza proiectul;

  • Extrasele Cod Funciar în original, nu înainte de 30 zile, din care sa reiasa ca solicitantul este proprietar sau administrator al imobilelor cu numerele cadastrale 249870, 249882 și 249111.

Termenul este de maxim 30 de zile lucrătoare de la data publicării pe site-ul Autorității incluzând motivele remediate, cu excepția acelor avize prevăzute în certificatul de urbanism,care pot fi transmise în 180 de zile.

 

Sic transit…

 

În concluzie,lucrurile sunt departe de a fi clare. Iar, dacă privim în detaliu, vom avea revelația că mai devreme sau mai târziu vom descoperi că acest proiect pe deplin fezabil nu va mai fi implementat …din neștiință și multă indolență.

Totodată, dacă mergem pe acest algoritm și ne vom aduce aminte că 2020 este un an important ( fiind an electoral) vom avea tabloul integral.

Cu alte cuvinte,tocmai netransmiterea acestor documente în termenele mai sus precizate va atrage respingerea dosarului de finanțare.

Daca și la acest capitol administrația PSD va capota, finanțarea pentru acest important sector nu va mai fi deloc absorbită, fondurile fiind practic redistribuite. Cu alte cuvinte, Decebal Făgădău cu doamna Ani Viorica Merlă se află departe de a face fața acestui proiect. Dar, din varii motive, fără a acuza sau a gândi tendențios, aceștia au depus „pe repede înainte” dosarul, fără documentele cerute de ghidul de aplicare.

De aceea, solicităm cu celeritate ca aceste deficiențe să fie remediate în timp optim și astfel,Constanța să beneficieze de acest amplu program de finanţare pentru realizarea staţiilor de încărcare electrice la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ. Reamintim că,deşi au fost deschise până acum două sesiuni de depunere de proiecte, edilii marilor oraşe nu s-au înghesuit să acceseze fondurile oferite de către stat pentru staţiile de încărcare.

În acest caz aproape „clasic” al lucrurilor făcute de mântuială, proprie administrației constănțene, nu avem cum să tot trecem cu vederea sau să tolerăm acest comportament care privează locuitorii Constanței de o facilitate specifică secolului al XXI lea!

 

Sursa foto :Info Sud-Est,Constanta.ro,Cuget Liber

 

Redacţia platformei media independente Criteriul Naţional

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Top 5 politicienii săptămânii. Taxa pe solidaritate trebuia asumată de premier

Nationalul

Publicat

pe

Top 5 politicienii săptămânii

Locul 5 – Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor

“Pe locul 5 este domnul Eugen Teodorovici care a lansat acea idee extraordinară a taxei pe solidaritate pentru pensiile peste 100 de milioane, inimaginabil în România, vă spun eu, ca om care din 68 am contribuit am avut 50 de ani de contribuţie şi nici nu mă pot gândi la o asemenea pensie, ea este, au fost date magistraţilor, fiecare partid politic s-a grăbit să îi mituiască pe judecători şi pe procurori, după părerea mea nu e vorba de o chestiune bugetară, după părerea mea este o greşeală că i s-a dat domnului Teodorovici, asta trebuia să o asume premierul pentru că este chestiune de egalitate socială, o chestiune elementară, de dreptate socială, nu se poate ca într-o ţară unde oamenii au pensii de 15 milioane, unii să aibă 3.000- 4.000 de euro, fără să facă nimic, deci din punctul acesta de vedere îl pun pe locul 5, măcar că a lansat discuţia, probabil că o să dea înapoi pentru că poate că de aia nici nu şi-a asumat premierul, o să dea înapoi că face acum CSM-ul, magistraţii, organizaţiile internaţionale culmea. Dacă ar fi fost politicieni, sunteţi de acord, sau funcţionari la Parlament sau ziarişti, toată lumea ar fi spus nu se poate aşa ceva fiind vorba de magistraţi ei au voie să aibă, nu e vorba de pensiile militare, e vorba de nişte pensii care au fost nejustificate, pentru un om care nu face nimic”, a explicat Ion Cristoiu.

Locul 4 – Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE

“Pe locul 4 este domnul Călin Popescu Tăriceanu pentru că a primit o lovitură în sensul că el chiar se pregătise să fie candidat unic, o să rămână candidatul ALDE. Dar nu are cum şi o să rămână dintr-un singur motiv, partidul care nu are candidat propriu până la prezidenţiale e terminat ca partid, anul prezidenţialelor e un an de vedetism al unui partid. Ai candidat… E pe locul 4 că va avea o mare problemă că trebuie să decidă dacă rămâne în coaliţie sau nu rămâne… foarte grea, pentru că dacă pleacă din coaliţie, pierde partidul, toţi miniştrii săi vor rămâne pentru că e greu să vă imaginaţi că un ministru, voi pleca, ei vor pleca miniştri pentru că vrea preşedintele partidului să ajungă…”, a afirmat Ion Cristoiu.

Locul 3 – Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO

„Locul 3 domnul Mircea Geoană, v-am spus… pentru că are cea mai înaltă funcţie deţinută de un român în istoria modernă”, a spus Ion Cristoiu.

Locul 2 – Viorica Dăncilă, premierul României, liderul PSD

„Şi pentru că a reabilitat PSD, locul 2 este Viorica Dăncilă care aşa, mai ţineţi minte, cu taca-taca începe să facă, cu paşi mici, ea acuma toată vara aşa cum a sfătuit-o simpatia dumneavoastră Traian Băsescu, va fi numai în ţară, va lua fiecare … toate filialele şi probabil că mai mult ca sigur pe 3 va fi desemnată candidat”, a susţinut Ion Cristoiu.

Locul 1- Gabriela Firea, primarul general al Capitalei şi vicepreşedinte al PSD

„Este Gabriela Firea care e pe locul unu, noi trebuie să spunem acest clasament este al spectacolelor mediatice, nu spunem că cine e pe locul e apreciat faţă de ăla. Ea este vedeta, a venit de la tratament şi acum e prezentă în primul rând, a dus o contribuţie uriaşă pentru Dăncilă scoţându-l din joc pe domnul Tăriceanu care era, nu putea să fie candidatul PSD. (…) Ar trebui să îi mulţumească doamna Dăncilă pentru că i-a deschis drumul, poate să îi ofere dacă să fiu răutăcios, o rectificare bugetară de care Gabriela Firea are nevoie că altfel dă faliment Primăria”, a conchis Ion Cristoiu.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Halep se implică financiar în dezvoltarea tenisului românesc

Nationalul

Publicat

pe

„Este un proiect pe care îl avem împreună cu Federaţia. Ne-am gândit să mergem prin ţară, să alegem câţiva copilaşi pentru performanţă. Este important să-i descoperim şi să-i susţinem financiar. Tenisul nu este uşor de susţinut şi trebuie să-i ajutăm cât putem pe aceşti copilaşi”, a spus Simona Halep, la Constanţa.

În momentul de faţă, Simona sprijină o echipă feminină de hochei pe gheaţă, dar şi mai mulţi tineri tenismeni de la complexul lui Ion Ţiriac.

Halep va reveni în circuit pe 5 august, la Rogers Cup. În august, Simona va participa la turneele de la Cincinnati şi US Open.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Introducerea unui mecanism de monitorizare a statului de drept în UE este o abordare corectă

Nationalul

Publicat

pe

„Este bun faptul că este o abordare care nu este specifică doar câtorva state. Este o abordare la nivel european care se va aplica tutror statelor membre. Ne uităm acum la mecanismul de cooperare şi verificare care este aplicat doar României şi Bulgariei . Eu cred că atunci când se ia o măsuri la nivel european trebuie ca acea măsură să vizeze toate statele membre. Sunt convinsă că toţi avem obligaţii în calitate de stat membru al UE, dar avem şi oportunităţi în calitate de stat membru al UE. Cred că aceasă abordare a preşedintelui Comsiei Europene este una corectă pentru că este o măsură care vizează toate statele”, a declarat Viorica Dăncilă, la Sibiu.

Premierul a adăugat că Guvernul va discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene cu privire la MCV-ul aplicat României şi Bulgariei.

„Am discutat după alegeri cu fostul prim-vicepreşedinte al Comsiei Europene despre mecanismul de cooperare şi verificare. Am spus că noi avem foatre mare deschidere şi că trebuie să discutăm despre fiecare lucru în parte. Dar la aceste discuţi nu trebuie purtate doar cu Ministerul Justiţiei, sunt discuţii care vozează magistraţii, în care trebuie să avem părerea şi a judeătorilor şi a procurporilor şi a ascociaţiilor magistraţilor pentru a putea pune anumite puncte în aplicare sau la anumite puncte să explicăm de ce nu putem să implementăm acel aspect din MCV. Dar cred că este foarte important dialogul şi Guvernul României va avea un dialog cu Comisia Europeană legat şi de acest aspect şi de alte aspecte referitoare la această cooperare”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Ursula von der Leyen, proaspăt aleasă în funcţia de preşedintele al Comisiei Europene, a anunţat că susţine introducerea unui mecanism pentru monitorizarea situaţiei statului de drept în toate ţările Uniunii Europene şi pentru apărarea valorilor europene.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Top Stiri Nationalul.ro