ISTORIE. Misterul morții schiorilor din Pasul Diatlov, elucidat după 60 de ani. Cum au sfârșit, de fapt, cei nouă turiști

0
203

Misterul așa-numitului „Incident Diatlov” a fost dezlegat după 61 de ani. Procurorii ruși au stabilit că schiorii au murit din cauza hipotermie, după ce s-au dezbrăcat de haine și au fugit de teamă.

Timp de 60 de ani, multe teorii au orbitat în jurul morții brutale a grupului de turiști, angrenat într-o aventură de schi pe Muntele Ororten, scrie Daily Mail.

Conduși de Igor Diatlov, în vârstă de 23 de ani, schiorii nu au reușit să finalizeze misiunea și pe urmele lor au pornit numeroși salvatori.

Ulterior, anchetatorii au descoperit corpurile acestora – unele incomplete, altele fără haine. Acum, o nouă probă prezentată de procurorul general al Rusiei arată că grupul a murit de hipotermie.

Cortul sfâșiat din interior! Descoperiri macabre

Cei nouă turiști ar fi fugit înspăimântați, fără să mai aibă timp să se îmbrace. Cortul lor a fost sfâșiat din interior, tabăra a fost abandonată și au lăsat în urmă hainele și bunurile.

La câteva zile după identificarea cortului, anchetatorii au descoperit și două cadavre. Acestea erau dezbrăcate până la lenjeria intimă, lângă ceea ce a fost un mic foc de tabără.

Ulterior, anchetatorii au descoperit alte trei cadavre, care încercaseră să ajungă înapoi în tabără.

Ultimele patru trupuri au fost găsite de abia două luni mai târziu, după ce s-a topit zăpada, acestea având craniile fracturate și răni în zona pieptului.

Limba și ochii turistei Liudmila Dubinina, de 21 de ani și ale lui Semen Zolotarev, de 38 de ani, lipseau.

Procurorul șef Andrei Kuriakov a declarat că turiștii au murit din cauza unei avalanșe teribile, temperaturile ajungând la -45 de grade Celsius.

„A fost o luptă eroică. Nu s-au panicat, dar nu mai aveau ce face în condițiile date”, a spus specialistul.

Secretomania autorităților ruse a dus la apariția a numeroase teorii ale conspirației, cea mai frecventă vizând chiar „o forță necunoscută”, de care tinerii ar fi fugit înspăimântați.

Teorii ale conspirației legate de Incidentul Diatlov

– De la o avalanșă, vânturi incredibile, extratereștri, până la Omul Yeti, o rachetă sovietică secretă, teoriile au fost care mai de care mai ieșite din tipare

– Alții au invocat activitatea paranormală și unii au spus că doi dintre membri grupului – cu legături în KGB – se aflau într-o misiune secretă pentru a se întâlni cu agenții americani

– Boris Elțîn a fost unul dintre cei care a crezut mereu că autoritățile au apelat la o mușamalizare complicată, pentru a ascunde adevărul despre Incidentul Diatlov

– O teorie din 2014 sugerează că turiștii au înnebunit din cauza „ultrasunetelor”

– Fenomenul sinistru, care ar fi fost declanșat de o furtună neobișnuită, ar fi generat stări de teamă, teroare în rândul victimelor

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here