Marea Britanie va urmări atent scrutinul din Hong Kong. China, îndemnată să îşi respecte angajamentele

0
332

Marea Britanie va urmări cu multă atenţie alegerile parlamentare programate în septembrie în provincia Hong Kong, a declarat marţi ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, cerând Administraţiei din China să reconstruiască încrederea pe plan mondial.

Dominic Raab a discutat marţi, prin telefon, cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, informează agenția de presă MEDIAFAX.

„Ministrul britanic de Externe a transmis că Marea Britanie va urmări atent alegerile din septembrie pentru desemnarea membrilor Consiliului Legislativ din Hong Kong şi a îndemnat China să respecte obligaţiile internaţionale în materie de drepturile omului în provincia Xinjiang”, a anunţat un oficial din cadrul Ministerului de Externe de la Londra.

Dominic Raab a evidenţiat „importanţa ca Administraţia din China să reconstruiască încrederea în rândul comunităţii internaţionale prin respectarea responsabilităţilor internaţionale”.

Marea Britanie şi Statele Unite au criticat dur decizia Chinei de impunere a noii legi privind siguranţa naţională în Hong Kong, considerând acţiunea drept o consolidare a controlului politic asupra fostei colonii britanice.

Statele europene, cu ochii pe Hong Kong

Recent, Marea Britanie a anunțat că le va permite unora dintre rezidenții din Hong Kong să obțină mai ușor cetățenia britanică, reacția Londrei fiind determinată de încălcarea autonomiei teritoriului.

Încă de la anunțarea intențiilor Beijingului de a introduce noua lege privind siguranța națională din Hong Kong, statele europene, în frunte cu Marea Britanie, au anunțat că vor lua măsuri în cazul în care China va încălca autonomia regiunii.

Un grup de europarlamentari i-a cerut recent înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell, ca UE să adopte sancțiuni împotriva oficialilor chinezi responsabili pentru încălcările drepturilor uigurilor și ale cetățenilor din Hong Kong.

Separat, președinții comisiilor pentru Afaceri Externe din Parlamentele mai multor state europene, inclusiv din Parlamentul European, Parlamentul Germaniei și Camera Comunelor din Marea Britanie, au publicat un document comun prin care fac apel la Beijing să „regândească” noua lege a securității din Hong Kong.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here