Statele Unite ar putea impune sancţiuni Turciei din cauza achiziţionării sistemelor ruse S-400

0
73

Administraţia Donald Trump analizează în continuare decizia Turciei de achiziţionare a sistemelor antiaeriene S-400 din Rusia şi ar putea aplica sancţiuni, anunţă secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

Mike Pompeo a fost audiat joi de membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului SUA, potrivit agenției de presă MEDIAFAX.

„Continuăm să evaluăm modul în care să aplicăm sancţiuni, pentru a ne atinge obiectivul final”, a declarat Mike Pompeo, întrebat de senatorul democrat Bob Mendez despre cazul Turciei

Turcia a achiziţionat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO.

Statele Unite au avertizat că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35. În acest context, Administraţia de Washington a suspendat participarea Ankarei la programul avioanelor invizibile pe radar F-35.

Turcia, văzută ca fiind o problemă în cadrul NATO

Turcia nu se află la primele critici din partea aliaților din cadrul Alianței Nord-Atlantice (NATO).

Recent, un oficial din cadrul Ministerului francez al Apărării a declarat că NATO nu trebuie să ignore comportamentul Turciei din ultima vreme față de aliații săi și a acuzat Marina turcă de hărțuirea unei nave franceze de război care se afla într-o misiune NATO.

Oficialul din Ministerul francez al Apărării a declarat că a venit vremea ca NATO să aibă o discuție sinceră despre Turcia și comportamentul acesteia, nu doar în legătură cu Libia, ci și în alte cazuri, precum decizia Ankarei de a cumpăra sisteme militare din Rusia.

Turcia, care susține guvernul recunoscut internațional de la Tripoli, a contribuit militar la respingerea unui asalt al Armatei Naționale Libiene (LNA), condusă de Khalifa Haftar și susținută de Emiratele Arabe Unite, Egipt și Rusia.

Turcia a respins acuzațiile, susținând că forțele franceze au încercat să percheziționeze o navă a Turciei în apele internaționale, „iar acest lucru nu este permis”. Totodată, Turcia susține că forțele sale nu au acționat în mod agresiv față de militarii francezi.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here