Rezultate parțiale: Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

0
196

Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, ce a avut loc duminică, potrivit datelor parțiale publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC) din această țară.

Informațiile publicate de CEC se bazează pe datele obținute în urma numărării voturilor din 99,95% din secțiile de votare, după cum informează site-ul agenției Agerpres.

Astfel, Maia Sandu a câștigat alegerile cu 36,15% din voturi, devansându-l pe actualul președinte, socialistul Igor Dodon, care a obținut 32,62% din sufragii.

Pe locul al treilea s-a clasat reprezentantul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, care a obținut 16,90% din voturi.

Usatîi este urmat de Violeta Ivanov (reprezentanta formațiunii „Șor), cu 6,49%, Andrei Năstase (Platforma Demnitate și Adevăr), cu 3,26%, Octavian Țicu (Partidul Unității Naționale), cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu 1,37% și Dorin Chirtoacă (Blocul Electoral Unirea), cu 1,20%.

 

 

Maia Sandu a câștigat detașat voturile alegătorilor din diaspora

Comisia Electorală a centralizat și 99,28% din voturile exprimate în cele 139 de secții de votare din străinătate.

Moldovenii din diaspora au votat masiv cu Maia Sandu, care a obținut 70,10% din voturile din străinătate, în timp ce Igor Dodon s-a clasat doar pe locul al treilea, cu 3,65%.

Locul al doilea în preferințele diasporei a fost ocupat de Renato Usatîi, cu 17,27% din voturi.

Pentru că niciunul dintre candidați nu a obținut mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate, Maia Sandu și Igor Dodon vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 15 noiembrie.

La alegerile din Republica Moldova s-au prezentat 1.364.597 alegători din totalul celor 3.287.140 cetăţeni cu drept de vot, astfel că prezenţa la vot a fost de 42,76%.

Potrivit unor sondaje, pentru Igor Dodon votează persoanele mai în vârstă, că este preferat de 76 la sută dintre rusofoni și pare să fi obținut un scor mai bun în nordul și sudul Republicii Moldova.

Electoratul Maiei Sandu îl reprezintă populația tânără, cu nivel de studii sporit, practic exclusiv vorbitori de română (doar 6 la sută dintre vorbitorii de limbă rusă au votat pentru ea). Aceasta are cea mai mare susținere în Chişinău și regiunea centru a Republicii Moldova.

Anterior, exit poll-urile îl dădeau câștigător pe Igor Dodon.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here