Exercițiile fizice fac vaccinurile anti-COVID-19 mai eficiente. Care este legătura dintre Covid-19 și practicarea sportului

0
380

Potrivit unui studiu, practicarea sportului și exercițiile fizice nu numai că întăresc sistemul imunitar, ci și eficientizează vaccinurile.

Acest lucru este afirmat într-un articol publicat în revista științifică The Conversation și semnat de Sebastian Chastin, profesor de dinamică a comportamentului sănătății la Glasgow Caledonian University (Scoția), potrivit covidtestlondon.co.uk.

„Am găsit mai multe dovezi potrivit cărora activitatea fizică regulată întărește sistemul imunitar”, scrie Chastin. „În 35 de studii controlate randomizate independente, activitatea fizică regulată a condus la niveluri crescute ale anticorpului de imunoglobulină IgA. Acest anticorp acoperă membrana mucoasă a plămânilor și a altor părți ale corpului nostru unde pot intra viruși și bacterii. Activitatea fizică regulată crește, de asemenea, numărul de celule T CD4 +, care sunt responsabile pentru alertarea sistemului imunitar la un atac și reglarea răspunsului acestuia ”.

Prin verificarea studiilor, cercetătorii au descoperit că vaccinurile par a fi mai eficiente dacă sunt administrate după un program de antrenament, chiar și unul moderat.

„O persoană activă – scrie Chastin – este cu 50% mai probabilă să aibă un număr mai mare de anticorpi după vaccin decât o persoană inactivă”.

Cum previne activitatea fizică bolile infecțioase

Potrivit oamenilor de știință, acestea sunt 3 mecanisme care fac din activitatea fizică o apărare suplimentară împotriva bolilor infecțioase. Este, de asemenea, un potențiator al vaccinului.

În primul rând, exercițiile fizice protejează împotriva factorilor de risc pentru infecții severe și fatale. „Persoanele active din punct de vedere fizic sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta obezitate, diabet, boli respiratorii și cardiovasculare. Studiile epidemiologice au arătat că COVID-19 și alte boli infecțioase respiratorii sunt mai grave pentru persoanele cu aceste afecțiuni „, spune lectorul Universității Caledoniană din Glasgow.

Activitatea fizică reduce de asemenea stresul și inflamația cronică, la rândul său reducând probabilitatea infecțiilor fatale. „Majoritatea deceselor cauzate de COVID-19 și pneumonie au fost rezultatul unui răspuns inflamator necontrolat”, explică Chastin.

În cele din urmă, sistemul nostru imunitar este mai puternic dacă suntem activi fizic.

Sport și exerciții fizice împotriva Covid

Analizând diferitele studii, cercetătorii scoțieni au putut, de asemenea, să pună în cifre sănătatea celor care practică activitatea fizică.

„Am găsit dovezi consistente și convingătoare în 6 studii care au implicat mai mult de jumătate de milion de participanți că respectarea liniilor directoare recomandate pentru activitatea fizică – 30 de minute de activitate, 5 zile pe săptămână – reduce riscul de îmbolnăvire și de moarte din cauza bolilor infecțioase cu 37%”. Pe scurt, menținerea în formă ar putea, de asemenea, să ne ajute puțin împotriva covid-19. „Din păcate, o scădere aparentă a nivelurilor de activitate fizică a fost observată la nivel global în ultimul an”, scrie Chastin. „Aceasta este o tendință periculoasă care ar putea face populația mai vulnerabilă la boli infecțioase și cronice pe termen scurt. Dacă nu va fi controlată, va lăsa și o moștenire dăunătoare pe termen lung și va crește povara bolii și costul social și economic asociat”.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here