Salariul mediu a scăzut în august cu 1,6%, față de iulie. Comparativ cu anul trecut, românii au câștigat cu 1,2% mai mult. Topul salariilor din economie

0
64

Un salariat român a câștigat, în medie, în mână, cu 58 de lei mai puțin în august 2021, comparativ cu luna precedentă, iar angajații din domeniul IT continuă să conducă în topul salariilor, arată datele Instutulului Național de Statistică (INS), publicate marți.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în august 2020, de 5.688 de lei, ceea ce înseamnă cu 92 de lei (-1,6%) mai mic decât în luna iulie 2021.

Prin urmare, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.487 de lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 58 lei (-1,6%), potrivit datelor publicate de INS. Acesta este în scădere față de nivelul maxim de la începutul anului, înregistrat în aprilei – 3.561 lei, mai mic decât în decembrie, de 3.620 lei.

Potrivit sursei citate, comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%, dar, luând în calcul evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost 101,2% pentru luna august 2021 față de aceeaşi perioadă a anului precedent.

INS a anunțat tot marți că rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021  comparativ cu luna septembrie 2020 este 6,3%, în creștere față de 5,3%, raportată în august.

Față de luna precendentă, câștigul real a fost cu 1,8% mai mic în august.

Mergând mai în urmă, faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 223,0%, cu 4,2 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2021.

Unde s-au înregistrat creșteri

Salariații cu activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) au avut cele mai mari câştiguri salariale medii nominale nete, respectiv 8.377 de lei, în timp ce la polul opus sunt cei care au lucrat în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, respectiv 1.957 de lei.

Pe locul secund în topul salariilor nete sunt angajații din doemeniul extracției petrolului brut și a gazelor naturale, cu 7.334 lei, urmați ce cei din fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului – 6.866 de lei. Au câștigat bine și cei din transporturi aeriene, care au sărit în luna augist de pragul de 6.000 de lei – respectiv 6.109 de lei, după ce, în februarie, erau cu 1 leu sub pragul de 4.000 de lei.

Și cele mai mari salarii, din IT, au scăzut în august, față de 8.709 în iulie. De altfel, în august 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna iulie 2021 ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

„De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție, încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale), precum și de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice”, precizează INS.

Potrivit INS, cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat:

  • cu 20,9% în extracţia cărbunelui superior şi inferior;
  • între 10,5% și 11,5% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice;
  • între 5,0% și 7,0% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, tranzacţii imobiliare, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, alte activităţi industriale n.c.a.;
  • între 3,0% și 4,5% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea echipamentelor electrice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de poștă şi de curier, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.

În ceea ce privește creșterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (premii trimestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, precizează INS, câştigurile salariale medii nete din luna august au fost mai mari comparativ cu luna iulie, ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), reluării activității anumitor agenți economici, cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creșteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat:

  • cu 8,2% în alte activităţi extractive;
  • între 3,0% și 5,0% în extracţia minereurilor metalifere, activităţi de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, transporturi pe apă, transporturi aeriene, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
  • între 2,0% și 3,0% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, hoteluri şi restaurante, activităţi de spectacole, culturale şi recreative.

În ceea ce privește sectorul bugetar, s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învățământ (-1,9%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței şcolare), administrație publică, respectiv ȋn sănătate şi asistență socială (-0,5% fiecare).

Câștiguri salariale – INS by Gandul.info on Scribd

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here