Connect with us

Actualitate

Cum putem evita substanțele cancerigene din alimente. Medic: „Foarte rar să consumăm mezeluri, doar ocazional”

Publicat

pe

Cum putem evita substanțele cancerigene din alimente. Medic: „Foarte rar să consumăm mezeluri, doar ocazional”

Nitrozaminele prezente în alimente pe care le consumăm frecvent sunt cancerigene, avertizează EFSA, care a anunțat rezultatele unui nou studiu. Deși să renunțăm la toate alimentele care ne pun în pericol este aproape imposibil, anumite decizii putem adopta.

Mezelurile ar trebui să le consumăm doar ocazional, spun medicii FOTO: Pixabay

La mai bine de șase decenii de când s-a descoperit efectul cancerigen al nitrozaminelor, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a publicat rezultatele unui studiu care arată că o serie de alimente pe care le consumăm zilnic conțin cel puțin zece nitrozamine, compuşi care se pot forma în timpul preparării şi procesării, cu efect cancerigen.

Este vorba de pește procesat, carne și mezeluri, lactate, cacao, bere și alte băuturi, cereale procesate, alimente fermentate sau marinate. „Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă ale populaţiei UE, nivelul de expunere la nitrozaminele din alimente constituie o problemă de sănătate”, a declarat Dieter Schrenk, preşedintele Grupului ştiinţific pentru contaminanţi din lanţul alimentar, citat de EFSA într-un comunicat. Deși nu le putem exclude, pur și simplu, din alimentație, am putea controla expunerea.

Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, a explicat, într-o intervenție în direct la Digi 24, ce riscuri există atunci când consumăm aceste produse, dar și ce putem face, fiecare dintre noi, pentru a le reduce.

Carnea procesată și riscul de cancer colorectal

„European Food Safety Authority (EFSA) a dat aceste noi recomandări și tocmai este subliniat efectul toxic al nitraților care sunt adăugați pentru procesarea cărnii. Acești nitrați, în momentul în care interacționează cu aminele, ei se transformă în nitriți, interacționează cu aminamide și formează aceste nitrozamine-nitrozamide care au efect cancerigen. Vreau să vă prezint un mic studiu, care a fost făcut de 22 experți din 10 țări. Au revizuit 800 de studii și au arătat că de fapt 50 grame de carne procesată, dar consumată zilnic, va crește riscul de cancer colorectal, de exemplu, cu 18%. Alte tipuri de cancere al căror risc crește sunt cancerul pancreatic și cancerul de prostată”, a explicat medicul.

Deși substanțele care conduc la formarea nitrozaminelor pot fi regăsite în foarte multe produse, și nu le putem evita pe toate, produsele ultraprocesate, care au și o listă lungă de ingrediente, prezintă categoric un risc mult mai mare pentru sănătate.

„Ce putem să știm și cum să facem diferența: un aliment ultraprocesat, un mezel, de exemplu, este evident că va avea mult mai multe substanțe nocive, nitriți folosiți ca și conservanți, spre deosebire de o carne pregătită la cuptor, gătită în casă sau într-un restaurant, unde nu vom mai găsi aceste substanțe”, a menționat medicul.

Sfatul de bază, a întărit medicul nuriționist Anca Hâncu, în intervenția de la Digi 24, este acela de a evita pe cât posibil alimentele ultraprocesate. Cum putem face asta? Preparând mâncarea acasă și consumând rar mezeluri și conserve produse industrial.

„Gătirea mâncării în casă ne ajută foarte mult în acest sens și un consum foarte atent din aceste alimente ultraprocesate. Adică foarte rar să consumăm mezeluri, doar ocazional”, a mai spus medicul.

Dr. Hâncu a avertizat de asemenea că este sezonul grătarelor și tindem să ieșim mult mai mult și să consumăm produse preparate astfel, la temperaturi foarte înalte, acest mod de preparare crescând riscul dezvoltării altor substanțe nocive.

„Pentru că este sezonul grătarelor, ar fi de menționat și acele hidrocarburi policiclice care apar în momentul în care sunt gătite alimentele la temperaturi ridicate, în aer liber. Se recomandă mai degrabă gătirea la grătarul electric, unde temperaturile nu ajung chiar atât de sus”, a mai spus medicul.

Comentarii Facebook

Actualitate

Forțele de Apărare ale Israelului anunță că 100 de lansatoare de rachete Hezbollah, inclusiv un depozit de arme, au fost lovite în Liban

Publicat

pe

Forțele de Apărare ale Israelului anunță că 100 de lansatoare de rachete Hezbollah, inclusiv un depozit de arme, au fost lovite în Liban

Israelul anunță că avioanele sale de război au lovit peste 100 de lansatoare de rachete Hezbollah și alte „locații teroriste”, inclusiv un depozit de arme în sudul Libanului.

Lansatoare de rachete Hezbollah au fost lovite în Liban FOTO: Arhiva

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au transmis că avioanele sale de război „au lovit aproximativ 100 de lansatoare și alte situri de infrastructură teroristă, constând în aproximativ 1 000 de butoaie care erau gata să fie folosite în viitorul imediat pentru a trage spre teritoriul israelian. IDF va continua să opereze pentru a degrada infrastructura și capacitățile organizației teroriste Hezbollah, în scopul de a apăra statul Israel”.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că lansatoarele erau pregătite să fie trase împotriva Israelului, potrivit BBC. 

Agenția națională de presă libaneză de stat a declarat că Israelul a efectuat cel puțin 52 de lovituri în sudul țării joi seara și că Libanul a lansat, de asemenea, lovituri asupra unor situri militare din nordul Israelului.

Anterior, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că exploziile mortale de la începutul săptămânii „au depășit toate liniile roșii”, acuzând Israelul de ceea ce a spus el că reprezintă o declarație de război.

Israelul nu a declarat că se află în spatele atacurilorae de marți și miercuri, în urma cărora pagere și walkie-talkie au explodat simultan în întreaga țară, și care, potrivit autorităților libaneze, au ucis 37 de persoane și au rănit 3 000.

Însă ministrul apărării Yoav Gallant a declarat că Israelul se angajează într-o „nouă fază a războiului”, concentrându-și mai mult eforturile în nord.

Surse de securitate libaneze au declarat că loviturile israeliene au fost printre cele mai intense de la începutul războiului din Gaza, în octombrie anul trecut.

Totodată, IDF a îndemnat locuitorii din nordul Israelului, aproape de granița cu Libanul, să evite adunările mari, să își păzească cartierele și să rămână aproape de adăposturile antiatomice.

Joi dimineață, luptătorii Hezbollah din sudul Libanului au tras două rachete antitanc peste graniță, urmate de drone.

IDF a declarat că doi soldați israelieni au fost uciși și un al treilea grav rănit.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban: misiunea libaneză cere Consiliului ONU să condamne atacul atribuit Israelului

Publicat

pe

Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban: misiunea libaneză cere Consiliului ONU să condamne atacul atribuit Israelului

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în această săptămână au fost piratate înainte de a intra în ţară, potrivit unei scrisori a misiunii libaneze la ONU.

Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban FOTO: Colaj

„Ancheta preliminară arată că dispozitivele vizate au fost piratate în mod profesional (…) înainte de a ajunge în Liban şi explozia lor a fost cauzată de trimiterea de e-mailuri către dispozitive”, potrivit textului trimis Consiliului de Securitate în ajunul unei reuniuni pe această temă, citat de Agerpres.

Exploziile dispozitivelor folosite de membrii Hezbollah au făcut marţi şi miercuri 37 de morţi şi aproape 3.000 de răniţi, exacerbând temerile legate de un război la scară largă în Orientul Mijlociu.

Israelul nu a comentat acest atac, care a avut loc imediat după ce a anunţat că îşi extinde obiectivele de război din Fâşia Gaza împotriva Hamasului palestinian până la frontiera cu Libanul, pentru a permite întoarcerea acasă a locuitorilor din nordul ţării, strămutaţi de ciocnirile transfrontaliere, aproape zilnice din octombrie dintre Hezbollah şi armata israeliană.

În scrisoarea adresată Consiliului de Securitate, misiunea libaneză numeşte atacul atribuit Israelului drept „fară precedent în brutalitatea sa” şi subminează eforturile diplomatice de a pune capăt luptelor din Fâşia Gaza şi sudul Libanului.

La solicitarea Algeriei, vineri este prevăzută o reuniune de urgenţă a Consiliului, în prezenţa ministrului libanez de externe, Abdallah Bou Habib, au declarat pentru AFP surse diplomatice.   

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că atacurile cu bombă care au folosit mii de pagere și radiouri ale grupului armat libanez „au depășit toate liniile roșii”. „Este un masacru, o agresiune majoră împotriva Libanului, poporului său”, a transmis acesta.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Helmut Duckadam, prima reacție după ce a trecut cu bine de operația pe cord deschis

Publicat

pe

Helmut Duckadam, prima reacție după ce a trecut cu bine de operația pe cord deschis

Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis, la Spitalul
Universitar din Capitală. El a trecut cu bine peste intervenția chirurgicală și
va sta cel puțin până luni în rezerva sa, pentru fi atent monitorizat de medici.

Helmut Duckadan, eroul Stelei în finala cu Barcelona din 1986. Foto Facebook

„A reușit, acum vedem
mai departe. Durează recuperarea… e grea de tot, dar asta e. (n.r.: Doctorii ce
spun? A fost bine?) Da! Totul a fost în parametri, acum să vedem mai departe”,
a
spus Helmut Duckadam, pentru Antena Sport, care a fost operat din cauza unor probleme la aortă, cea mai maree arteră din corpul omenesc.

Duckadam, a 9-a intervenție chirurgicală suferită

„Eroul de la Sevilla”, câștigător al Cupei Campionilor Europeni
cu Steaua, când a apărat toate cele 4 lovituri de departajare executate de
jucătorii Barcelonei, a avut și în trecut dificultăți de  cardiovasculare, care au
apărut chiar înaintea partidei de poveste din 1986. De altfel, după acea finală,
el a fost operat prima dată la braț, din cauza unui cheag de sânge, fiind nevoit
să renunțe la cariera fotbalistică la vârsta de 27 de ani.

De atunci și până acum, la 65 de ani, Helmut Duckadam a mai suferit 7
intervenții chirurgicale, aproape toate pentru a corecta problemele vasculare
cu care se confruntă.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Forțele de Apărare ale Israelului anunță că 100 de lansatoare de rachete Hezbollah, inclusiv un depozit de arme, au fost lovite în Liban Forțele de Apărare ale Israelului anunță că 100 de lansatoare de rachete Hezbollah, inclusiv un depozit de arme, au fost lovite în Liban
Actualitateacum o oră

Forțele de Apărare ale Israelului anunță că 100 de lansatoare de rachete Hezbollah, inclusiv un depozit de arme, au fost lovite în Liban

Israelul anunță că avioanele sale de război au lovit peste 100 de lansatoare de rachete Hezbollah și alte „locații teroriste”,...

Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban: misiunea libaneză cere Consiliului ONU să condamne atacul atribuit Israelului Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban: misiunea libaneză cere Consiliului ONU să condamne atacul atribuit Israelului
Actualitateacum o oră

Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban: misiunea libaneză cere Consiliului ONU să condamne atacul atribuit Israelului

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah...

Helmut Duckadam, prima reacție după ce a trecut cu bine de operația pe cord deschis Helmut Duckadam, prima reacție după ce a trecut cu bine de operația pe cord deschis
Actualitateacum o oră

Helmut Duckadam, prima reacție după ce a trecut cu bine de operația pe cord deschis

Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis, la Spitalul Universitar din Capitală. El a trecut cu bine peste intervenția...

Vremea vineri, 20 septembrie. Atenționare de vânt puternic și ploi pe Litoral. Temperaturile nu depășesc 26 de grade Vremea vineri, 20 septembrie. Atenționare de vânt puternic și ploi pe Litoral. Temperaturile nu depășesc 26 de grade
Actualitateacum o oră

Vremea vineri, 20 septembrie. Atenționare de vânt puternic și ploi pe Litoral. Temperaturile nu depășesc 26 de grade

Vremea este în continuare instabilă, cu vânt și averse în Dobrogea, Moldova și Transilvania. Temperaturile vor fi cuprinse între 16...

Opt persoane au fost rănite, după ce un autobuz şi un microbuz s-au ciocnit, în județul Gorj Opt persoane au fost rănite, după ce un autobuz şi un microbuz s-au ciocnit, în județul Gorj
Actualitateacum o oră

Opt persoane au fost rănite, după ce un autobuz şi un microbuz s-au ciocnit, în județul Gorj

Accident grav în județul Gorj. Un autobuz şi un microbuz s-au ciocnit, vineri dimineaţă, pe DN 67D, în zona localităţii...

Italienilor le cam place clostebolul. Încă 3 cazuri de dopaj cu aceeași substanță cu care a fost prins Jannik Sinner Italienilor le cam place clostebolul. Încă 3 cazuri de dopaj cu aceeași substanță cu care a fost prins Jannik Sinner
Actualitateacum o oră

Italienilor le cam place clostebolul. Încă 3 cazuri de dopaj cu aceeași substanță cu care a fost prins Jannik Sinner

Liderul mondial Jannik Sinner a fost depistat pozitiv la două teste, în primăvară, și a avut parte de un proces...

„Nazistul negru”, susţinut de Trump, anunță că rămâne în cursă. Ce a scris Robinson pe un forum pentru adulți „Nazistul negru”, susţinut de Trump, anunță că rămâne în cursă. Ce a scris Robinson pe un forum pentru adulți
Actualitateacum o oră

„Nazistul negru”, susţinut de Trump, anunță că rămâne în cursă. Ce a scris Robinson pe un forum pentru adulți

Un candidat republican la funcția de guvernator în Carolina de Nord anunță că nu se va retrage din cursă, după dezvăluirea...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro