Trei cutremure s-au produs miercuri în Vrancea. Ce magnitudine a avut cel mai puternic

0
123

Trei cutremure s-au produs miercuri dimineața, 31 mai, în zona seismică Vrancea. Cel mai puternic a avut magnitudinea 3,3 pe Richter, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Trei cutremure au avut loc pe 31 mai 2023 în zona Vrancea FOTO Adevărul

Trei cutremure au avut loc pe 31 mai 2023 în zona Vrancea FOTO Adevărul

Primul seism cu o magnitudine de 3,3 grade pe scara Richter a avut loc la ora 3.19, la adâncimea de 147 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 58 km nord-vest de Buzău, 59 km vest de Focşani, 59 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 65 km est de Braşov şi 79 km nord-est de Ploieşti. INCDFP a anunțat că a înregistrat miercuri alte două cutremure în aceeaşi zonă, dar magnitudinea acestora a fost sub 3, respectiv 2,5 şi 2,8 grade pe scara Richter. De la începutul lunii mai, în România, au avut loc 46 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,7 grade pe scara Richter.

Cutremurul, ceasul deșteptător de luni dimineața pentru arădeni

Arădenii au avut luni, 29 mai 2023, drept ceas deșteptător cutremurul. Deși a fost un seism cu magnitudinea 3,5 pe scara Richter, mulți spun că l-au simțit destul de tare și s-au speriat.

Seismul s-a produs luni dimineaţa, 29 mai 2023, la ora locală 6.25, în Crişana, judeţul Arad, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Acesta a avut loc la adâncimea de 8 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 22 km est de Arad, 48 km nord-est de Timişoara, 74 km sud-est de Bekescsaba şi 92 km nord de Reşiţa.

„Dacă nu ai ceas te trezește cutremurul” sau „Într-un fel sau altul, Dumnezeu mereu găsește o modalitate bună să ne trezească dimineața și să ne arate ce frumoasă e viața!”, sunt două dintre mesajele postate de arădeni pe site-urile de socializare imediat după cutremur. 

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat, în urmă cu cîteva zile, în direct la Antena 3 CNN, că în Arad nu au mai fost astfel de cutremure de acum 200 de ani.

Zona seismică din Arad este cunoscută ca o zonă activă din punct de vedere seismic. Ea generează cutremure de magnitudini similare cu cele de ieri, dar cutremurele se produc foarte rar şi de aceea oamenii nu cunosc că s-au mai produs cutremure şi pot să fie impacientaţi şi să se sperie. Este un cutremur normal pentru zona respectivă. Au mai fost cutremure în 1797, 1800, 1900, 1970 de magnitudini de 4,3, 4,6, chiar şi 5 magnitudine. Au avut loc acum sute de ani, acum 200 de ani”, a spus Constantin Ionescu, directorul INFP.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here