Actualitate
Cum își protejau sănătatea strămoșii noștri. Locurile cu ape tămăduitoare în care se desfătau anticii
Descoperirile arheologice de pe teritoriul României arată că anticii acordau o atenție deosebită sănătății și igienei. Peste 20 de așezări dacice au fost identificate în preajma localităților cu ape termale.
Aquae Călan. Una dintre cele mai vechi stațiuni cu ape termale. Foto: Daniel Guță
Oamenii au învățat din cele mai vechi timpuri să își apere sănătatea, adăpostindu-se de intemperii, construindu-și locuințe, purtând veștminte pentru a-și proteja trupul și alegându-și hrana. Apa și soarele au avut roluri esențiale în alegerile făcute de oamenii preistorici.
Primele așezări umane au fost învecinate apelor, iar peșterile alese pentru a fi folosite ca adăpost erau cel mai adesea orientate spre sud, pentru ca locatarii lor preistorici să beneficieze mai mult de lumina și căldura soarelui. Lista bolilor de care ajungeau să sufere oamenii preistorici și, mai târziu, anticii este lungă, arăta istoricul Ion Horațiu Crișan (1928 – 1994), care a cercetat timp de patru decenii așezările dacice din Munții Orăștiei.
Bolile reumatice, cauzate de clima aspră și de umiditate, leziunile traumatice și fracturile specifice condițiilor de viață dure de trai, rahitismul, afecțiunile dentare și epidemiile erau, potrivit istoricului, întâlnite frecvent la comunitățile care populau teritoriul țării în urmă cu mii de ani. Speranța de viață a oamenilor din epoca bronzului nu depășea 30 de ani, iar puțini dintre ei ajungeau să fie considerați „bătrâni”, cu vârsta de peste 50 de ani.
Unde sunt băile folosite de antici
Cu timpul, locuitorii arhaici de pe actualul teritoriu al României au făcut progrese în ce privește folosirea leacurilor, față de oamenii preistorici. Dacii cunoșteau proprietățile vindecătoare ale apelor termale și ale plantelor medicinale, dar și practici mai complexe pentru ameliorarea sănătății, arăta Ion Horațiu Crișan, în volumul „Medicina în Dacia” (retipărire, ed. Dacica, 2007).
Apele termale de pe actualul teritoriu al României au fost folosite din cele mai vechi timpuri în scop terapeutic, arată oamenii de știință. În vecinătatea lor au fost descoperite ruine ale unor așezări din epoca bronzului, astfel de locuri fiind preferate datorită efectelor terapeutice ale izvoarelor, dar și a climei mai blânde din jurul lor.
Din vremea Daciei romane sunt atestate trei stațiuni balneare din România: Germisara (Geoagiu Băi), Aquae (Călan, video) și Ad Aquas Herculi Sacras (Băile Herculane), locuri unde anticii au amenajat terme, din care nu lipseau sanctuarele destinate divinităților binefăcătoare. Însă, potrivit istoricului Ion Horațiu Crișan, cel puțin 20 de localități cu băi termale din România au păstrat vestigii ale locuirii din vremea dacilor.
Acestea sunt Bala (Mehedinți), Băile Herculane (Caraș Severin, video), Bodoc (Covasna), Biborțeni (Covasna), Buziaș (Timiș), Calu (Piatra Șoimului, Neamț), Călan (Hunedoara), Călimănești (Vâlcea), Cojocna (Cluj), Covasna (Covasna), Geoagiu (Hunedoara), Govora (Vâlcea), Jigodin (Harghita), Lipova (Arad), Malnaș (Covasna), Miercurea Sibiului (Sibiu), Ocna Mureș (Alba), Ocna Sibiului (Sibiu), Poiana Sărată (Bacău), Săcelu (Gorj), Sărata Monteoru (Buzău), Sovata (Mureș), Târgu Ocna (Bacău), Tușnad (Harghita).
În cetățile dacice din Munții Orăștiei au fost descoperite rămășițele mai multor cisterne de apă şi conducte de ceramică, utilizate la captarea apei de izvor. Rezervoarele de apă potabilă erau fie săpate în stâncă, fie clădite din lemn sau din blocuri de piatră. Apa folosită în aşezările din Munţii Șureanu era curăţată de impurităţi şi păstrată în rezervoare ale căror rămăşiţe s-au păstrat până în prezent.
Sarmizegetusa Regia. Foto: Administrația Sarmizegetusa regia.
„În Munţii Orăştiei, în interiorul fiecărei cetăţi mai mari sau în imediata ei apropiere, găsim câte o cisternă pentru apă, de dimensiuni variabile, construită din bârne de lemn ori din piatră. Apa captată de la izvoarele bogate ale regiunii era condusă prin ţevi de teracotă în interiorul cetăţilor sau pe terasele cu locuinţe”, informa istoricul Ion Horaţiu Crişan,
Instalațiile de apă descoperite în cetățile dacice arată preocuparea oamenilor din vremurile antice pentru curăţenia locuinţelor lor şi pentru a folosi apă curată, arată istoricul.
Anticii, experți în otrăvuri și plante medicinale
Unele credințe populare păstrare de români păstrează legende despre puterea miraculoasă a apelor, însă același lucru se întâmplă și în cazul a numeroase „ierburi de leac”. Unele plante medicinale ale căror denumiri dacice s-au păstrat în lucrările de specialitate ale unor autori antici sunt cunoscute în România, ca leacuri folosite din cele mai vechi timpuri. În ținutul cetăților dacice continuă să se găseasc astfel de plante.
Pedanius Discorides, un medic militar roman care a trăit în secolul I d. Hr., a lăsat posterităţii un tratat de medicină numit „De Materia Medica”, în care a înregistrat aproape 200 de denumiri de plante medicinale, menţionând proprietăţile acestora, iar pentru aproape 80 dintre ele şi denumirea dacică.
„Dacă nu total, măcar în parte plantele cu numiri dacice transmise de Pedanius Discorides erau cunoscute și întrebuințate în practica terapeutică a geto-dacilor, probabil în același sens cum le recomandă medicul antic”, arăta istoricul Ion Horațiu Crișan.
Dacii cunoşteau atât proprietăţile plantelor medicinale, dar și diferite otrăvuri de esenţă vegetală şi animală, arăta același autor, în volumul „Spiritualitatea geto-dacilor” (1986).
„Dio Cassius ne spune că în cel de-al doilea război purtat de Traian în Dacia, Decebal l-a prins pe generalul Longinus (la care împăratul ţinea foarte mult) vrând să speculeze pacea. Bravul general se sinucide însă cu otrava pe care şi-o procură de la daci, pentru ca regele dac să nu poată profita. Ovidiu ne vorbeşte despre săgeţile unse cu venin de viperă. Geţii înveninau săgeţile şi cu sucul extras din planta helenium, despre care ne aminteşte medicul grec Galen, Este foarte probabil că şi numărul otrăvurilor, ca şi cel al plantelor de leac, cunoscute la geto-daci, a fost mult mai mare decât cel înscris în izvoarele greco-romane”, scria Ion Horaţiu Crişan.
Intervenții medicale de precizie
Vracii antici ofereau nu numai leacuri naturale, însă unii dintre ei practicau operații medicale complicate, cum sunt trepanațiile, intervențiile necesare îndepărtării unor corpuri străine înfipte în cutia craniană, arată descoperir
„Asemenea intervenţii se executau cu un cuţit de silex, iar, mai târziu, odată cu folosirea uneltelor de metal, operaţia era făcută cu un instrument de metal. Trepanaţiile nu depăşeau, după câte se pare, dura mater, astfel că putem vorbi doar de o chirurgie craniană sau cum o numesc unii autori, o ”pseudochirurgie celebrală”. Era nevoie de o îndemânare deosebită pentru a executa astfel de intervenţii”, menţiona Ion Horaţiu Crişan.
Arheologul a descoperit în anii ‘50, la Sarmizegetusa Regia, singura trusă medicală antică de pe teritoriul României, pe care a considerat-o dovada cea mai elocventă a existenţei unei chirurgii traumatologice la daci.
„Trusa medicală am descoperit-o în 1954, cu ocazia dezvelirii uneia dintre terasele Dealului Grădiştii, loc pe care era aşezat oraşul Sarmizegetusa, din vremea regelui Decebal. Printre ruinele unei locuinţe distruse cu ocazia celui de-al doilea război al lui Traian (105 – 106 d. Hr.) am descoperit resturile unei casete de lemn cu mâner de fier. Caseta cuprindea: o pensetă de bronz, o lamă de cuţit din fier cu apărători de bronz, o placă formată din cenuşă vulcanică presată şi cinci mici borcănaşe de lut ars (pentru alifii)”, afirma Ion Horaţiu Crişan, în volumul reeditat „Civilizaţia geto-dacilor” (Dacica, 2008).
Penseta ar fi fost folosită pentru înlăturarea corpilor străini şi a schijelor de oase din răni. Lama de cuţit din fier a fost utilizată ca bisturiu, iar cenuşa vulcanică era presărată pe răni, cu rol absorbant şi cicatrizant, informa Ion Horaţiu Crişan. Trusa descoperită conţinea atât piese de import (penseta și placa de cenuşă), cât şi de origine locală (vasele ceramice). Ea data din secolul I d. Hr., fiind descoperită într-o locuinţă care, ulterior, a fost incendiată în timpul războaielor daco-romane.
Actualitate
Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid
Viața de părinte constituie o călătorie plină de bucurii, incertitudini și provocări, mai ales când vine vorba despre educația oferită micuților. Desigur, printre nenumăratele preocupări zilnice, o întrebare se face remarcată: de ce copilul meu se luptă să învețe limba engleză?
Pentru a-ți oferi răspunsul, Novakid – școala online de engleză pentru juniori între 4 și 12 ani – a analizat o multitudine de factori. De la complexitățile problemei, la exemple și opinii ale experților, toate sunt prezentate în acest articol, simplificând drumul către fluența limbii engleze.
Progresia limbajului
Călătoria fiecărui copil în deprinderea limbajului este unică, așa cum este și amprenta lor. Există micuți care gânguresc cu entuziasm molipsitor, în timp ce alții pășesc cu precauție în lumea cuvintelor. Aceste etape de dezvoltare sunt fundamentale pentru înțelegerea nuanțelor de dificultate din procesul de învățare a limbii engleze.
Potrivit cercetărilor efectuate de Asociaţia Americană Vorbire-Limbă-Auz (ASHA), copiii ating, de obicei, reperele lingvistice la diferite vârste. Până la patru ani, majoritatea ar trebui să fie capabili să construiască propoziții simple și să se angajeze în conversații de bază. Și totuși, aspecte precum expunerea la medii bogate în limbaj și abilitățile cognitive individuale pot influența această cronologie.
Mediul cultural și familial
Limba este mai mult decât un simplu instrument de comunicare – este o reflectare a culturii, identității și moștenirii. Copiii crescuți în familii multilingve posedă adesea un repertoriu lingvistic îmbogățit de diverse influențe. Cu toate acestea, pentru cei cu expunere limitată la engleză, abordarea provocărilor implicate se poate dovedi dificilă.
Conform unui studiu publicat în Revista de Psihologie Experimentală a Copilului, copiii bilingvi demonstrează, în comparație cu cei monolingvi, o flexibilitate cognitivă sporită și abilități de rezolvare a problemelor. În ciuda concepțiilor greșite despre confuzia lingvistică, bilingvismul oferă o multitudine de beneficii, care se extind dincolo de competențele de vorbire.
Abordările personalizate în procesul de învățare
În domeniul educației, o singură dimensiune nu se potrivește tuturor. Adaptarea la diversele stiluri de învățare este esențială pentru optimizarea predării limbii engleze. Indiferent dacă juniorul se descurcă la activități practice sau preferă suporturile vizuale, soluțiile personalizate pot favoriza o înțelegere mai profundă a conceptelor.
„Înțelegerea preferințelor de învățare ale copilului este cheia pentru un proces educațional eficient. Prin încorporarea activităților care se aliniază cu interesele și punctele sale forte, educatorii pot crea un mediu de studiu favorabil, care sprijină asimilarea limbii engleze”, punctează dr. Maria Lopez, psiholog educațional.
Cadrul variat al normelor lingvistice
Engleza, cu labirintul său de reguli gramaticale și inconsecvențe fonetice, prezintă o provocare formidabilă pentru învățăcei, în special pentru cei obișnuiți cu structuri lingvistice diferite. Explicarea foneticii, exercițiile de construire a vocabularului și experiențele imersive sunt instrumente indispensabile în depășirea acestor obstacole.
Cercetările efectuate de Comisia Națională pentru Lectură din Statele Unite evidențiază eficiența instruirii fonetice în promovarea competenței de citire în rândul juniorilor. Învățându-i pe copii relația dintre sunete și litere, fonetica pune o bază solidă pentru decodarea cuvintelor necunoscute și deschiderea ușii către alfabetizare.
Intensitatea motivației și a încrederii în sine
Motivația servește drept forța motrice din spatele cunoașterii limbii engleze. Micuții care percep învățarea limbii engleze ca fiind captivantă și plină de satisfacții au mai multe șanse să persiste în eforturile lor, chiar și în fața dificultăților. Încurajarea unei mentalități de creștere și celebrarea victoriilor sunt strategii esențiale pentru cultivarea determinării și a încrederii.
Caracteristicile mediului de studiu
Metodologiile și resursele de predare inovatoare joacă un rol esențial în facilitarea dobândirii cunoștințelor de engleză. Prin platforme interactive online sau experiențe lingvistice imersive, educatorii valorifică puterea tehnologiei și a creativității pentru a oferi studenților oportunități inedite de învățare.
În cadrul cursurilor sale, școala de limba engleză pentru copii Novakid demonstrează că studiul poate fi învăluit în plăcere! Profesorii utilizează limbajul în contexte variate, sarcini creative, elemente gamificate, căi de învățare adaptative, feedback imediat, revizuind periodic și consolidând cunoștințele prin joc. Astfel, captează atenția copiilor și le mențin nivelul de interes la cote înalte.
Ajută-ți juniorul să vorbească fluent limba engleză! Trebuie doar să programezi aici, gratuit, prima lecție de probă la Novakid!
Actualitate
Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună?
Atunci când vine vorba de restaurarea unui dinte pierdut, mulți se întreabă dacă ar trebui să opteze pentru o proteză cu pivot și coroană sau pentru un implant dentar. Diferența principală între aceste două metode constă în designul ortopedic și modul în care fiecare tehnologie interacționează cu structura dentară existentă.
Proteza este una dintre cele mai comune metode de restaurare dentară, având avantajul că poate fi realizată rapid și cu costuri mai reduse. În acest caz, un știft de titan sau fibră de sticlă este plasat în canalul radicular pentru a întări pereții coroanei și pentru a restabili funcțiile și estetica dintelui. Deși eficientă, proteza nu restabilește complet funcția rădăcinii naturale și poate necesita ajustări sau înlocuiri pe termen lung.
Pe de altă parte, implantul dentar reprezintă o soluție mai permanentă și mai apropiată de dintele natural. Acesta este o „rădăcină artificială” din titan sau alt material biocompatibil, care este implantată direct în osul maxilarului, unde se integrează perfect cu țesutul osos. Această procedură nu doar că restabilește funcția de mestecare a dintelui, dar previne și pierderea osului din jurul zonei afectate, ceea ce se poate întâmpla în cazul protezelor convenționale.
Deși implantul dentar oferă o durabilitate mai mare și o funcție mai apropiată de cea a unui dinte natural, proteza cu pivot și coroană poate fi o alegere mai accesibilă și rapidă, mai ales pentru cazurile în care nu este posibilă plasarea unui implant din cauza condițiilor de sănătate ale pacientului. Ambele opțiuni sunt viabile, dar alegerea între proteză și implant depinde de nevoile individuale ale fiecărui pacient, de recomandările medicului și de bugetul disponibil.
Avantajele și limitările protezelor
Principalul avantaj al protezei dentare este că, în general, nu există contraindicații severe pentru aceasta. Cu toate acestea, proteza devine imposibilă în anumite condiții, cum ar fi atunci când pereții dintelui sunt complet distruși, rădăcina nu poate fi conservată, țesutul osos s-a atrofiat, sau în cazuri de boli dentare inflamatorii severe, precum parodontoza și cariile. De asemenea, pacienții cu forme acute de boli cronice pot să nu fie potriviți pentru proteze.
În situațiile în care proteza nu este o opțiune viabilă, implanturile dentare sunt o soluție eficientă.
Beneficiile implantului dentar
Unul dintre cele mai mari avantaje ale implantului dentar este că nu necesită șlefuirea dinților adiacenți, spre deosebire de proteze. Astfel, dinții naturali rămân intacti și protejați. De asemenea, implanturile dentare au o durată de viață mult mai lungă decât protezele, ceea ce le face o opțiune mai durabilă pe termen lung.
Chiar și în cazul în care există o lipsă de țesut osos, implantul poate fi realizat după efectuarea unei proceduri de grefă osoasă, asigurându-se astfel stabilitatea necesară pentru integrarea implantului. În plus, implanturile permit realizarea de proteze dentare fixe, chiar și în absența unui dinte natural, oferind o soluție estetică și funcțională excelentă.
Protezele – argumente pro și contra
Protezele dentare oferă avantajul restabilirii funcțiilor de mestecat și al aspectului estetic al dinților pierduți. Instalația lor este simplă, iar rezultatele sunt vizibile rapid, iar prețul este accesibil comparativ cu alte soluții. Totuși, există și dezavantaje: proteza poate implica depulparea dinților și scurtarea duratei lor de viață, mai ales când sunt folosite pentru a sprijini proteze parțiale. De asemenea, este necesară șlefuirea dinților adiacenți, ceea ce poate duce la sensibilitate sau alte complicații. Un alt aspect negativ poate fi acumularea bacteriilor sub proteză, ceea ce poate provoca inflamații ale gingiilor. În plus, pe măsură ce înaintăm în vârstă, poate fi necesară corectarea frecventă a modificărilor structurale ale aparatului maxilo-facial pentru a menține proteza funcțională.
Implantare dentara – argumente pro și contra
Implanturile dentare sunt o opțiune excelentă pentru refacerea eficientă a funcției masticatorii și pentru îmbunătățirea esteticii zâmbetului. Unul dintre avantajele principale ale acestora este prevenirea atrofiei osoase, menținând sănătatea maxilarului. De asemenea, spre deosebire de proteze, implanturile nu necesită înlocuire și sunt, în general, lipsite de contraindicații majore. Totuși, costul ridicat al procedurii poate fi un dezavantaj semnificativ, iar procesul de grefare poate dura destul de mult, mai ales în cazurile care necesită reconstrucție osoasă. Alegerea celei mai bune opțiuni între implanturi și alte soluții depinde de un diagnostic amănunțit și de profesionalismul medicului stomatolog, de aceea este important să evitați automedicația și să vă consultați cu un specialist.
Actualitate
Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara
Livingul este inima unei locuințe, spațiul în care familia se adună pentru momente de relaxare sau în care primești oaspeții cu căldură. La Homemobili Timișoara, găsești o gamă variată de mobilă pentru living, creată pentru a satisface toate preferințele și nevoile, combinând eleganța, funcționalitatea și calitatea.
Diversitate în Stiluri și Designuri
Indiferent de preferințele tale, gama de mobilă pentru living de la Homemobili se distinge prin:
- Stiluri variate: De la modern minimalist la rustic, clasic sau industrial, fiecare piesă este creată pentru a completa perfect orice tip de decor interior.
- Materiale de calitate: Mobilierul este realizat din material calitativ dar si bine realizat care sa garanteze frumusete si eleganta.
- Detalii premium: Finisaje impecabile, accesorii discrete și designuri ergonomice care îmbină frumusețea cu utilitatea.
Soluții pentru Orice Tip de Spațiu
Fie că ai un living spațios sau unul compact, Homemobili îți oferă soluții adaptate pentru a valorifica la maximum fiecare colț:
- Canapele și colțare – Gama include modele extensibile, perfecte pentru spații mici, și colțare generoase, ideale pentru familii numeroase.
- Mese de cafea – Disponibile în diverse dimensiuni și stiluri, acestea adaugă o notă de eleganță și funcționalitate zonei de relaxare.
- Biblioteci și corpuri modulare – Oferă soluții inteligente de depozitare, cu spații pentru cărți, decorațiuni sau electronice.
- Fotolii și scaune – Modelele confortabile și versatile sunt create pentru momente de relaxare și socializare.
Consultanță Personalizată
Homemobili pune accent pe înțelegerea nevoilor clientului, oferind o experiență de achiziție personalizată:
- Consultanță profesională: Echipa de specialiști te ajută să alegi piesele potrivite, ținând cont de spațiul și stilul casei tale.
- Dressing-uri configurabile in functie de spatiu, nevoie, dorinte.
De ce să Alegi Homemobili Timișoara?
- Calitate garantată – Mobilierul este creat din materiale premium, pentru a rezista în timp.
- Design exclusiv – Gama de living aduce un plus de unicitate casei tale.
- Prețuri competitive – Investiția în mobilă de calitate devine accesibilă cu ofertele speciale de la Homemobili.
- Garanție și servicii post-vânzare – Fiecare piesă vine cu garanție, iar echipa oferă suport complet după achiziție.
Creează un Living pe Gustul Tău
Descoperă gama completă de mobilă pentru living la Homemobili Timișoara și transformă-ți casa într-un spațiu de vis. Vizitează magazinul din Timișoara sau explorează catalogul online pentru a te inspira și a alege piesele perfecte pentru tine.
Contact
Adresa: Timisoara, Bd Liviu Rebreanu nr 34.
Website: www.homemobili.ro
Homemobili Timișoara – Unde Calitatea și Eleganța Devine Acasă.
-
Comunicateacum o zi
Spectacolul-concept „Pe 2 Fronturi” – O explorare captivantă a echilibrului dintre viața personală și profesională
-
Comunicateacum 2 zile
Jocurile de noroc din era digitală – ce provocări cuprinde?
-
Comunicateacum o zi
În 2024, Spartan a organizat două evenimente sportive de anvergură în România, ce au atras peste 2.500 de participanți, adulți și copii. Două alte competiții sunt programate pentru 2025
-
Comunicateacum 2 ore
Cum redefinește un start-up din Suceava accesul la justiție cu ajutorul inteligenței artificiale