România se pregătește pentru cea de-a treia doză de vaccin. Când și cui va fi administrată

0
513

România va începe, cel mai probabil, în a doua jumătate a lunii septembrie sau de la începutul lunii octombrie, să administreze a treia doză de vaccin împotriva COVID-19, pentru anumite categorii de populație. Pentru a demara această nou etapă de prevenire a răspândirii COVID-19, autoritățile așteaptă autorizarea dozei de rapel la nivel european.

Autoritățile se pregătesc pentru adminstrarea celei de-a trei doze de vaccin împotriva COVID-19, în contextul creșterii cazurilor de infecție, în acord cu deciziile luate deja de alte state, a explicat recent Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV). România a depășit zilele trecute pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cu schema completă.

De ce depinde decizia

„Pot să vă spun că noi pregătim deja toată activitatea logistică, să fim în măsură să administrăm cea de-a treia doză. Ne propunem pentru a doua parte a lunii septembrie, depinde foarte mult și de recomandarea Agenției Europene a Medicamentului, pentru că, așa cum am făcut până acum, vrem să ne aliniem recomandărilor internaționale ECDC, Agenția Europeană a Medicamentului. Vedem că Organizația Mondială a Sănătății, în momentul de față, nu susține administrarea unei doze de rapel, dar știm că aceasta este motivată de redistribuirea excedentului de doze către țările care nu au avut un acces suficient de ridicat la doze de vaccin”, a explicat, marți, președintele CNCAV.

Statele Unite ale Americii a autorizat, în 12 august, cea de-a treia doză de vaccin pentru serurile Pfizer-BioNTech și Spikevax/ Moderna, la persoanele cu imunosupresie puternică, în mod special pentru cele care au suferit un transplant sau care au fost diagnosticate cu boli care generează un nivel echivalent de imunodeficiență, dar a decis că persoanele care au efectuat schemă completă de vaccinare nu au nevoie de rapel. Pfizer și BioNTech au depus la autoritățile de reglementare din SUA datele inițiale ale unui studiu clinic în fază timpurie pentru autorizarea celei de a treia doze a vaccinului lor anti-Covid, după cum au anunțat luni cei doi producători de medicamente.

Potrivit informațiilor recente ale CNCAV, Agenția Europeană a Medicamentului evaluează la acest moment datele științifice și studiile clinice disponibile în vederea autorizării administrării unei doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19 anumitor categorii vulnerabile și pentru a putea sprijini deciziile autorităților responsabile cu politicile de vaccinare în Statele Membre UE. CNCAV precizează că EMA și OMS încurajează finalizarea schemei complete de vaccinare. Efectuarea schemei complete cu vaccinurile autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) oferă beneficiarilor protecția maximală împotriva maladiei COVID-19. Odată cu intensificarea circulației variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 în țările UE/SEE, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Centre for Diseas Prevention and Control – ECDC) încurajează persoanele eligibile pentru vaccinare să înceapă și să finalizeze în timp util schema recomandată împotriva COVID-19.

În același timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a criticat graba statelor bogate de a administra a treia doză de vaccin împotriva Covid-19. OMS insistă asupra faptului că datele din prezent nu au demonstrat, deocamdată, necesitatea unui rapel. Israelul și alte țări, precum Ungaria, au pus deja în practică măsura de a administra doze de rapel la vaccinul complet inițial.

Care sunt persoanele excluse

„Este prioritar din punct de vedere al strategiei de vaccinare și de control al pandemiei să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă, însă în condițiile, în care astăzi vorbim de infecția cu varianta Delta care schimbă cumva paradigma și datele pe care noi le știam, trebuie să ne uităm și la cei vulnerabili care au fost vaccinaţi și care beneficiază cât se poate de clar de administrarea unei doze de rapel și, de asemenea, la cei cu risc crescut de îmbolnăvire, cum este personalul medical prin natura profesiei. Deci, dacă lucrurile merg bine, în sensul în care, până în septembrie, se va acorda această autorizare, așa cum s-a întâmplat și în Statele Unite, de către Agenția Europeană a Medicamentului, credem că în a doua parte a lunii septembrie sau cel târziu început de octombrie putem să demarăm această administrare a celei de-a treia doze sau doza de rapel, cum este corect, excluzând persoanele care au făcut deja două doze și au istoric de trecere prin boală, pentru că știm că, mă rog, în aceste luni persoanele care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, o parte dintre ele și-ar fi dorit să facă o singură doză. Iată că ne confruntăm cu varianta Delta, în care știm foarte clar că este important să avem o schemă completă, indiferent că am trecut sau nu prin boală”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, care a prezentant analiza preliminară a datelor de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în România, pentru valul 3 al pandemiei.vaccinarea cu schema completă

  • scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19
  • scade de 12 ori riscul de spitalizare și internare la ATI
  • scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2

Astfel, administrarea celei de-a treia doze va începe în ordinea în care a început campania de vaccinare – personal medical, persoane vulnerabile și anume, peste 65 de ani, persoane cu afecțiuni cronice și progresiv, criteriul fiind acela de a avea cel puțin şase luni de la schema completă de vaccinare și practic, progresiv, vor fi introduse celelalte categorii populaționale eligibile. „Dar vom începe simultan cu personalul medical, personalul social din centrele de îngrijire și persoane vulnerabile, însemnând cei peste 65 de ani și cu afecțiuni cronice și să nu uităm de cei rezidenți în căminele de bătrâni, în centrele de îngrijire pe termen lung”, a explicat președintele CNCAV.

Sunt excluși cei care au făcut ambele doze sau schema completă de vaccinare și au trecut și prin boală.

„Practic, nu considerăm că o a patra administrare, un al patrulea stimul important al răspunsului imun ar mai aduce beneficii semnificative. Tocmai de aceea, pe acest model, cei care au o schemă completă de vaccinare și istoric de trecere prin boală fie înainte de prima doză, fie între cele două doze sau după ce au fost vaccinate nu mai au nevoie de cea de-a treia doză”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

A treia doză se va face cu același tip de ser, potrivit coordonatorului CNCAV, dacă vorbim de schema de vaccinare de la compania BioNTech – Pfizer și de la compania Moderna. „Dacă vorbim în schimb de vaccinurile pe bază de vector viral, foarte probabil, dar aici avem nevoie de date, tocmai de aceea așteptăm datele științifice de la Agenția Europeană a Medicamentului și recomandarea Centrului European de Control al Bolilor. Foarte probabil că se va face o schemă mixtă, adică se va administra o doză de vaccin pe bază de ARN mesager celor care au schema completă de vaccinare cu vaccin pe bază de vectori virali”, a spus Valeriu Gheorghiță.

„Există posibilitatea ca şi celalalte variante de vaccin să vină cu posibilitatea asta cum s-a intamplat şi cu primele două. Dacă nu, în mod clar cei care au nevoie vor face cu un alt vaccin din cele două aprobate, nu există nicio problemă”, explică Adrian Marinescu, medic infecţionist, citat de Observator.

La întrebările jurnaliștilor, părerile oamenilor sunt împărţite.

„Aţi fi de acord să faceţi şi a treia doză din toamnă?

Sigur că da.”

„Şi bunicii mei trebuie să se vaccineze acum cu a treia doza. Momentan nu simt că pentru mine este necesar.”

E inutilă.

Te-ai vaccinat?

Nu şi nici nu mă vaccinez până nu o să fie obligatoriu.”

Alte state europene vor începe din septembrie – Germania și Franța, sau octombrie – Austria, vaccinarea cu a treia doză, potrivit sursei citate.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here