Monitorul Justiţiei | Din 17 ianuarie, avocaţii trebuie să se conformeze obligaţiilor ce le revin în contextul prevenirii spălării banilor

0
295

Luni, Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR), condusă de Traian Briciu, a emis un comunicat prin care le explică colegilor avocaţi ce au de făcut, în contextul în care termenul de conformare se apropie cu paşi repezi, iar avocaţii au obligaţia de a-şi cunoaşte clientela şi de a raporta orice tranzacţie ce depăşeşte 10.000 de euro. Altfel, vor risca amenzi semnificative, de ordinul zecilor şi chiar sutelor de mii de lei.

Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului a intrat în vigoare pe 21 iulie 2019 şi transpune în legislaţia autohtonă mai multe directive ale Parlamentului şi Consiliului European.

Aplicarea actului normativ schimbă semnificativ modul în care entităţile raportoare îşi îndeplinesc obligaţiile de cunoaştere a clientelei, iar pentru avocaţi, notari publici şi alte persoane care exercită profesii juridice liberale, situaţiile în care au calitatea de entitate raportoare au fost semnificativ extinse.

În acest context, UNBR a emis, luni, un comunicat prin care aminteşte avocaţilor că au obligaţia de a se conforma obligaţiilor ce le revin prin legea menţionată în termen de 180 de zile de la intrarea acesteia în vigoare. Cum actul normativ a intrat în vigoare pe 21 iulie 2019, rezultă că obligaţia conformării obligaţiilor se va aplica de vineri, 17 ianuarie 2020.

În cazul neconformării, amenzile vor porni de la 10.000 de lei şi vor putea ajunge până la 150.000 de lei în cazul persoanelor fizice, în timp ce pentru persoanele juridice amenzile vor pleca de la cuantumurile pentru persoanele fizice, cu menţiunea că limitele maxime vor fi mai mari cu 10% din veniturile totale raportate la perioada fiscală încheiată.

Citeşte continuarea în Monitorul Justiţiei

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here