Obiceiuri, paradigme și o parabolă

0
392

Motto : “ Daca vrei schimbări mari și importante, lucrează la paradigmele tale.” -Stephen Covey

După câtă voință și acțiune am avut, ar fi trebuit ca viața mea să sufere transformări radicale la intervale scurte de timp. Nu s-a întâmplat chiar așa fiindcă țineam să-mi păstrez obiceiurile, pe ca le învățasem de la mama și ea de la părinții și din vremuri de demult.  Ca de exemplu, mama mă îndemna să fiu mereu un om cumpătat în sensul să mă comport ca lumea și să nu exagerez în nimic. Cu alte cuvinte să fiu un om previzibil în toate, să rămân în rând și viața îmi va fi liniștită.

Numai că…una-i ce spune și crede mama și altul sunt eu !                                                                      Firea mea era în căutare de nou și, în aceste frământări de- a fi așa cum sunt – , chiar dacă eram în dezacord cu ceea ce zice mama și ce crede  “Lumea” , am trecut frecvent la ruperea ritmului și schimbarea direcției.

Așa am realizat elementul surpriză MODELUL propriu de reacție și, atunci, împrejurările deveneau favorabile și succesul era asigurat.Iar exemplul edificator s-a petrecut în clasa a IX-a de liceu, la limba franceză , proba scrisă, acolo unde făceam multe și marunte greșeli de ortografie , care erau vizibile fiindcă doream să scriu mult, să cuprind întreaga narațiune. Primeam cu indulgență nota 5 . Dar, în clasa a X-a am schimbat direcția și ritmul !  Scriam subiectul tezei într-o pagină și jumătate, în propoziții simple, rar fraze, scrise corect. Primeam întotdeauna nota 7 și regretul profesoarei că nu am dezvoltat subiectul , mai ales că începusem așa de bine !

Ce-am făcut eu se cheama -schimbare de paradigmă. Am abandonat obiceiul și l-am înlocuit cu un set nou de reguli , formulate chiar de mine.

Cu alte cuvinte, cu voință am adoptat axioma care limpezește lucrurile și se formulează admirabil, într-o asemenea manieră: „Când regulile se schimbă întreaga “lume” se poate schimba !”

◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇

Aud și văd simboluri și se disting chiar anumite semnale ale Marii Resetări a Lumii, iar paradigmele se schimbă sub ochii noștri. Fiind obișnuiți cu -Așteptarea , credem că altcineva trebuie să înlocuiască și paradigmele noastre – adica obișnuintele pe care le avem și care vin dintr-o generație în alta .

Total greșit !Puterea statală a schimbat și va crea mereu propriile PARADIGME , însă pe fiecare dintre noi îl lasă “pe individual”, adică noi să schimbăm regulile care ne vor permite să ne transformăm conduita în acord cu PRADIGMA PUTERII statale.

Cum să schimbăm Paradigma ?

Fiecare trebuie să vada ce idei îl blochează, îl limitează și trebuie să le înlocuiască cu idei care-i dau libertate de a acționa și a învăța să se transforme, plecând de la adevărul că – mediul are prioritate – iar  schimbarea societatii nu stă în puterea noastră.

Cu alte cuvinte, să realizam un MODEL al nostru, adunând mai întâi toate informațiile care ne vor arăta de unde pleacă toate lucrurile  care sunt sub puterea noastră de a le influența, și așa vom da formă VIITORULUI .

Este viitorul nostru, dar este și indicatorul de SENS către care trebuie să mergem cu toată forța , fiind mereu gata să schimbăm MODELUL sau Paradigma. De asemenea, regulile jocului sunt în concordanță cu realitățile sociale și politice în care vom trăi.

◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇

În lunga și furtunoasa sa istorie, omenirea, până la urmă , a elaborat un singur PRINCIPIU de curățire, el fiind valabil și pentru zilele noastre. Grâul urmează a fi curățit de neghină.Mulți au crezut că acest proces de curățire poate fi efectuat pe PLAN SOCIAL – toți cei de sus nu-s decât neghină, toți cei de jos nu-s decât grâu curat. Greșesc amarnic cei ce vor să meargă pe această cale, pentru că avem și SUS boabe de grâu curat, avem și JOS neghină destulă.

Am ajuns …îndurerați de propria noastra soartă, riscând să încurcăm grâul cu neghina.

Care sunt criteriile transpuse în plan uman –grâul și neghina ? E si acesta un lucru cunoscut de când lumea. Graul curat e cel care trăiește din propria muncă, Neghină sunt cei care se lăfăie în bunuri fără să le fi plătit cu sudoare. Grâu se cheamă seninul din sufletul omului, cuvântul și fapta luminate de dragoste pentru semenii lui, neghină se numește cel posomorât, ce nu mai ostenește de-a tot umbla cu piatra-n sân si de-a tot căuta în cine s-o arunce. GRÂU se numește sfințenia omului față de pământul pe care trăiește, grija lui de-al trece urmașilor în totală plinătate și frumusețe a sa, iar NEGHINĂ e cel care crede că istoria oricarei regiuni pornește cu clipa așezării sale în acel ținut și sfârșește odată cu plecarea lui de acolo.

Așadar, nimic mai simplu și totodată mai direct spus…grâul și neghina. Tragismul situației constă în faptul că, din păcate, avem prea puțin grâu și prea multă neghina.

Peste tot lupta e una și aceiași – grâul impotriva neghinei . Deci jos Neghina ! Sus mult lăudatul , mult râvnitul, mult frumosul bob de Grâu, care este și pururea va rămâne pâinea noastră cea de toate zilele !

Îndoiala – germenul ei sapă în noi zi de zi ; căutăm la tot pasul ce am mai putea pune la îndoială, ce am mai putea detrona, devasta, terfeli; așa că … totala prăbușire pare iminentă, inevitabilă, ireversibilă.Astfel că, de trezit ne-am trezit noi, dar vorba e că de sculat nu ne putem scula, cunoscând foarte bine că istoria lumii nu este altceva decât un lanț nesfârșit de separare și dominare.

Atunci când compromisul -formă de supraviețuire – durează decenii în șir, atunci începe degradarea, degenerarea ; atunci se stinge făclia conștiinței naționale și începe somnul cel de moarte.

Să trăim cu bucurie fiecare zi, pentru că , fără această bucurie, VIAȚA , dintr-un dar ceresc, se poate transforma într-o grea și insuportabilă povară !

Sursa foto: https://google.com

Redacția Ziarului Naționalul.ro mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 1 Februarie 2021 în exclusivitate.Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here