Un agent chinez a folosit LinkedIn pentru a vâna obiective și vinde informații vitale, declasificate

0
937

Un tânăr din Singapore a pledat ca fiind vinovat de spionaj realizat cu bună știință în defavoarea SUA.De asemenea, conform dovezilor existente, se face vinovat de faptul că a lucrat ca agent al Chinei.Jun Wei Yeo cunoscut şi sub numele de Dickson, a fost abordat de mai multe persoane care spuneau că vor să-l plătească pentru a le oferi „rapoarte şi informaţii de natură politică“, conform documentelor prezentate recent de către instanţa americană.

Oficial era un student ambiţios şi proaspăt înscris la doctorat în Singapore când a fost recrutat de serviciile de informaţii chineze, în 2015.El a lucrat ca agent al guvernului chinez între 2015 și 2019.În acest timp, a folosit rețeaua de socializare LinkedIn pentru a contacta potențialele ținte susceptibile să aibă acces la informații secrete. El a fost în cele din urmă arestat când a intrat în SUA, în 2019.

Cel mai recent incident diplomatic la nivelul securității informațiilor dintre Washington și Beijing îl are ca protagonist pe Jun Wei Yeo .

Acesta a fost acuzat de utilizarea consultanței sale politice în America ca mecanism pentru a colecta informații pentru informații chineze, au spus oficialii americani.

Separat, SUA a declarat că un cercetător chinez acuzat că și-a ascuns legăturile cu armata Chinei a fost reținut. China a dispus mai devreme închiderea consulatului american din Chengdu. Mișcarea de a închide misiunea diplomatică în orașul de sud-vest a fost ca răspuns la închiderea consulatului Chinei la Houston din SUA.

Ce se știe despre tânărul spion din Singapore?

Jun Wei Yeo, cunoscut și sub numele de Dickson Yeo, a pledat ca fiind vinovat în cursul zilei de vineri, iar instanța federală l-a declarat „ca agent ilegal al guvernului chinez în 2015-2019” pentru că a lucrat cu bună știință pentru a oferi informații declasificate, a declarat Departamentul de Justiție al SUA într-un comunicat.

El a fost acuzat anterior de utilizarea statutului său de student doctorand era o acoperire deoarece în acest interval de patru ani a colectat informații valoroase, nepublice pentru serviciile de informații chineze.

În pledoaria sa, el a recunoscut că a cercetat o sumedenie de informații pe teritoriul american, având acces la o autorizație falsificată, în a pătrunde la un nivel de securitate la nivel înalt.Acest lucru i-a facilitat și l-a determinat să scrie rapoarte pentru clienți falsi. Potrivit documentelor judecătorești, el a fost recrutat de informații chineze în 2015, după ce a prezentat o prezentare la Beijing. La vremea respectivă era doctorand la o prestigioasă universitate din Singapore.

În conformitate cu pledoaria vinovată, domnul Yeo a folosit un site web profesional de rețea – presupus a fi rrețeaua de socializare LinkedIn – pentru a contacta potențialele ținte susceptibile să aibă acces la informații sensibile.Tânărul Yeo a fost arestat în timp ce a intrat în SUA în 2019.

Dovezi imbatabile 

Conform documentelor judecătorești eliberate odată cu pledoaria vinovată a lui Yeo, studentul și-a întâlnit conducătorii chinezi în zeci de ocazii,în diferite locații din China. În timpul unei întâlniri, i s-a cerut să obțină în mod specific informații despre Departamentul de Comerț al SUA, informații artificiale și războiul comercial sino-american.

Bilahari Kausikan, fostul secretar permanent al ministerului de externe din Singapore, a declarat că nu are „nicio îndoială că Dickson știa că lucrează pentru serviciile de informații chineze”. El nu a fost, conform spuselor sale, „un prost neputincios util”. Yeo și-a făcut contactele cruciale folosind LinkedIn, site-ul de rețea de locuri de muncă și cariere folosit de peste 700 de milioane de oameni La nivel global.

Platforma a fost descrisă doar ca un „site web de rețea profesională” în documentele instanței, dar utilizarea acesteia a fost confirmată pentru prestigiosul Washington Post. Foștii angajați guvernamentali și militari cât și contractanți nu au fost delic timizi să posteze public detalii despre istoricul muncii lor pe site-ul web, pentru a obține locuri de muncă lucrative în sectorul privat.

Declarații contradictorii 

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat că decizia judecătorilor a fost luată pentru că China „fura” proprietatea intelectuală. În replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a răspuns că mișcarea SUA se bazează pe „o cabală de minciuni anti-chineze”.

Iar acest scandal vine ca o replică a ultimatumului dat de către SUA Chinei.După expirarea termenului de 72 de ore pentru ca diplomații chinezi să părăsească consulatul din Houston, fapt consumat vineri la ora locala 16:00 (21:00 GMT), reporterii și jurnaliștii prezenți au observat că bărbații care păreau a fi oficiali americani au forțat să deschidă o ușă pentru a intra în incintă. Personalul uniformizat al Biroului de Securitate Diplomatică al Departamentului de Stat din SUA a ocupat funcția de pază a intrării.

Situatia tensionată dintre SUA și China

Tensiunile au crescut între cele două puteri nucleare în legătură cu mai multe probleme cheie.

Procurorul general adjunct al SUA pentru securitate națională John Demers a declarat că acest caz a fost un exemplu al modului în care China exploatează „deschiderea societății americane” și folosește „cetățeni non-chinezi pentru a viza americanii care nu părăsesc niciodată Statele Unite”. Singapore, o societate multiculturală de 5,8 milioane în care etnicii chinezi constituie majoritatea populației, s-a bucurat de mult timp de legături strânse cu Statele Unite, care își folosește bazele aeriene și navale. Dar a căutat și a menținut relații pozitive cu China. Domnul Kausikan a spus că nu crede că cazul de spionaj – primul cunoscut pentru implicarea unui Singapore – ar răni reputația țării cu guvernul american, dar se teme că Singapore ar putea face față.

Președintele SUA Donald Trump a acuzat de multă vreme China de practici comerciale neloiale și furt de proprietate intelectuală, dar la Beijing există percepția că SUA încearcă să-și reducă ascensiunea ca putere economică globală. SUA au impus, de asemenea, sancțiuni politicienilor chinezi, care spun că sunt responsabili pentru încălcarea drepturilor omului împotriva minorităților musulmane din Xinjiang. China este acuzată de un val de arestări în masă, de persecuție religioasă și sterilizare forțată a uigurilor și a altor minorități etnice. Beijingul neagă acuzațiile și a acuzat SUA de „ingerințe grave” în afacerile sale interne.

În ceea ce privește poziția Hong Kong-ului, impunerea Chinei nu mai reprezintă un secret. De altfel, o lege privind securitate extinsă există, de asemenea este sinonima cu o sursă de tensiune în relațiile cu SUA și Marea Britanie, imperiul care a administrat teritoriul până în 1997.

Ca răspuns, SUA săptămâna trecută a revocat statutul de tranzacționare special al Hong Kong-ului, ceea ce i-a permis să evite tarifele impuse mărfurilor chineze de SUA.

SUA și Marea Britanie consideră că legea de securitate este o amenințare la libertățile de care se bucura Hong Kong-ul, în cadrul unui acord valabil din 1984 între China și Marea Britanie ,înainte ca suveranitatea să revină la Beijing. Marea Britanie a înfuriat China, prezentând un traseu către cetățenia britanică pentru aproape trei milioane de rezidenți din Hong Kong. China a răspuns amenințând că nu va mai recunoaște niciun tip de pașaport britanic – BNO – deținut de mulți dintre cei care locuiesc în Hong Kong.

Tensiuni menținute între SUA și China

Există o serie de factori în joc. Oficialii americani au acuzat China de răspândirea globală a Covid-19. Mai exact, președintele Donald Trump a susținut, fără a prezenta dovezi, că virusul provine dintr-un laborator chinez din Wuhan.

De altfel, demn de remarcat e și aspectul recent consumat, în care observațiile neîntemeiate ale unui purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe care a declarat în martie că armata americană ar fi putut aduce virusul la Wuhan. SUA și China au fost de asemenea blocate într-un război tarifar din 2018.

Sursa foto: https:// google.com

Acest material a fost realizat de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanța redactor șef al platformei media independent Criteriul Național și colaborator permanent al ziarului Nationalul.ro și redactor șef adjunct al emisiunilor moderate de către domnul jurnalist Paul Iurea la televiziunea liberă Nașul tv

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here