După o săptămână din conflictul din Ucraina…

0
1014
Invazia Ucrainei a început prost pentru Vladimir Putin. Oponenții săi au aplaudat văzând rezistența neașteptată a forțelor ucrainene la batalioanele rusești de asalt. A urmat o explozie de mândrie dinspre Europa, unită dintr-o dată pentru a se ridica la capul Kremlinului, fără să-l confrunte pe terenul său. Ucrainenii și europenii trebuie acum să se pregătească pentru o reacție: căci nu există nicio greșeală atât de gravă încât țarul izolat să nu creadă că poate repara cu o greșeală și mai tragică.
Din moment ce armata Moscovei, presupusă a fi modernizată în unități tactice de atac rapid a dezamăgit, următorul pas ar trebui să o vadă să revină la ceea ce face cel mai bine. 
O abordare simplă și brutală, aplicată nebuniei de la Grozny în timpul războaielor cecene din 1994 și 1999, și încă la lucru după 2015 în Siria: covorul bombelor. Când statul major rusesc jură că va face totul pentru a cruța civilii, aceștia din urmă pot fi îngrijorați. O putem vedea deja în bombardamentele de pe Harkov și din capitala Kiev.
Dar, ce s-a întâmplat în atâtea zile? Nu cumva acesta a constituit timpul necesar europenilor pentru a-și îngropa ultimele iluzii cu privire la o pace pe care o credeau durabilă și pentru a dezvălui unele dintre tabuurile lor?
Toate elementele care alcătuiesc acest nedorit tablou se află într-un fel de unitate rară.Să ne aducem aminte de… „saltul cuantic” al UE, așa cum a spus expertul Stefan Lehne,care este proporțional cu agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și cu riscurile existențiale pe care le prezintă statelor membre vecine. De fiecare dată când Moscova și-a intensificat ofensiva, europenii au făcut același lucru într-un răspuns pe deplin coordonat cu Washingtonul.
„Ungerea” Europei ca forță de restabilire a păcii este oarecum atât o inițiativă lăudabilă cât și o declarație de război.Inclusiv și îndeosebi atunci când temutul lider de la Kremlin – Vladimir Putin- a anunțat duminică alertarea forțelor nucleare rusești ca răspuns la „interferența” occidentală. În ciuda amenințării, Uniunea Europeană a ales să înarmeze Ucraina. 
Acest proiect lansat sâmbătă dimineață de Președintele Consiliului European, Charles Michel, împreună cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a fost finalizat cu succes. 
Numai că surpriza a apărut încă de luni, atunci când statele membre au asistat la un episod cu totul aparte și neașteptat. Mai exact, poate vă veți întreba ce anume ar fi putut devia de la acest scenariu prestabilit. Vassily Nebenzia cu siguranță nu și-a imaginat o asemenea întorsătură a evenimentelor de-a dreptul decupate din tot acest dezastru. Experimentatul și cheluk ambasador rus la ONU a încheiat, luni, 28 februarie, o lună de președinție a Consiliului de Securitate, marcată de invadarea Ucrainei decisă la Kremlin. Niciodată în istoria Națiunilor Unite nu a avut o mare putere, un stat membru permanent, care să prezideze puterea executivă a Organizației Națiunilor Unite, atunci când fiind desemnat în același timp drept stat agresor al unei alte națiuni a reușit „performanța.” 
Cu alte cuvinte, soarta i-a rezervat o altă întorsătură teribilă experimentatului Nebenzia, aflat în funcție din 2017. Numai că, privind circumspect și retrospectiv, acest diplomat trebuie să ai e în vedere și moartea subită, niciodată pe deplin elucidată, a predecesorului său Vitaly Ciurkin. 
Acum, totul este cât se poate de clar, deoarece în timp ce acesta deschidea tradiționala conferință de presă menită să facă un bilanț al unei luni de președinție, telefonul său a început să-i vibreze. Nebenzia a încremenit, fiind aproape livid. Doisprezece diplomați ruși aflați sub autoritatea sa tocmai primiseră notificarea de expulzare pentru 7 martie,iar această informație care a făcut înconjori lumii a fost confirmată și executată aproape instantaneu.
Și acum, imaginați-vă cum anume s-a resimțit diplomatul rus atunci când, la celălalt capăt a descoperit că totul este prestabilit și prin vocea ministrului rus al Apărării se tot invocă refrenul cu „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei, neuitând să se spună că armata rusă „nu ocupă” țara.
Rusia își va continua ofensiva în Ucraina până când obiectivele sale vor fi atinse, a anunțat încă de câteva zile ministrul Apărării Serghei Șoigu, acuzând încă o dată armata ucraineană că folosește civilii ca „scuturi umane”.
„Forțele armate ale Federației Ruse vor continua operațiunea militară specială până la atingerea obiectivelor stabilite”, a spus el, potrivit comentariilor difuzate la televiziunea de stat rusă. Ministrul a invocat „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei, spunând că armata rusă „nu ocupă Ucraina” și că Occidentul „căută să folosească poporul ucrainean” împotriva Moscovei.
Pe măsură ce numărul victimelor civile în Ucraina crește, el a negat că forțele ruse vizează infrastructura sau casele civile, dar a spus că forțele ucrainene le foloseau ca scuturi pentru a se proteja de atacurile rusești.
 „În curțile clădirilor din apropierea școlilor și grădinițelor sunt instalate mai multe lansatoare de rachete, mortare de calibru mare”, a spus Serghei Şoigu. Acum, totul are o proiecție din moment ce președintele rus Vladimir Putin făcuse aceleași acuzații, alimentând temerile de creștere a atacurilor asupra zonelor urbane.
Iar negocierile sunt departe de a se finaliza, ceea ce întărește o convingere sumbră că acest conflict va fi unul de durată…
Sursa foto: https://google.com

Acest editorial a fost conceput și realizat de către Daniel Mihai redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național

Pentru a susține jurnalismul independent, aveți linkul de donații mai jos:

 DONEAZĂ PENTRU JURNALISMUL INDEPENDENT

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here