Noi tensiuni în Coaliție. Legea Consiliului Legislativ, care stabilește mandate pentru șefi și noi pensii speciale, retrimisă la comisii

0
162

Partidele Coaliției nu au putut trece de votul din plen proiectul de lege care stipulează mandate de câte cinci ani pentru șefii Consiliului Legislativ, dar și o prevedere prin care apar noi pensii speciale, din cauza numărului insuficient de voturi.

Florin Iordache încă poate sta fără probleme, pe timp nelimitat, la CL FOTO Inquam Photos

Florin Iordache încă poate sta fără probleme, pe timp nelimitat, la CL FOTO Inquam Photos

Coaliția a încercat să treacă de Camera Deputaților un proiect de lege prin care impuse mandate limitate celor din conducerea Consiliului Legislativ (președintele instituției și cei de secții). 

Potrivit prevederii, conducerea ar avea dreptul la maxim două mandate de câte cinci ani. De asemenea, o prevederea inițială era că în urma adoptării proiectului, în 30 de zile erau organizate noi numire pentru funcțiile de conducere, Iar actualii șefi puteau candida fără probleme. „E cu dedicție pentru deținătorul actualului președinte.  Zece ani de zile poate beneficia de funcție. Politizarea excesivă a acestor funcții e un lucru îngrozitor pentru România”, a precizat, de la tribuna Parlamentului Stelian Ion, fost ministru al Justiției.

Nu facem o lege pentru o persoană. Colegii dumneavoastră de la USR l-au votat pe Iordache, din câte știu”, a fost replica Oanei Florea, deputat din Comisia juridică din partea PSD.

Însă înainte de votul din Camera Deputaților, în urma criticilor Opoziției, inițial Laura Vicol (șefa Comisiei juridice din Cameră), apoi Gabriel Andronache (liderul de grup al PNL) au cerut eliminarea amendamentului referitor la vacantarea funcțiilor, apoi posibilitatea de a recandida a celor aflați acum pe funcții. 

Surpriza de la vot și „șopârla” strecurată

La votul final, proiectul de lege privind Consiliul Legislativ, care este o lege organică, nu a reușit să întrunească numărul necesar de voturi pentru a trece, dar nici nu a fost vot majoritar pentur respingere „Nu a fost întrunită majoritatea simplă (majoritatea simplă = jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi/deputaţilor şi senatorilor prezenţi)”, este precizarea de pe Camera Deputaților. Președintele de ședință, Daniel Suciu, a menționat că proiectul se va întoarce la comisii. 

120 de voturi au fost pentru (PSD-iștii, UDMR-iștii și 5 liberali), 69 contra (USR, AUR, 16 neafiliați și un liberal) și 62 de abțineri (49 de liberali, trei de la minorități și zece neafiliați)

De altfel, termenul de adoptare tacită pentru proiectul de lege este 12 mai 2023. Prin urmare, mai e suficient timp pentru a fi dezbătut.

Nu în ultimul rând, în proiectul de lege e o prevedere care aproape că ar fi trecut neobservată. Violeta Alexandru, fostă ministră a Muncii, a sesizat problema. Mai precis, într-un articol din finalul proiectului de lege e precizat că „Prevederile Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător personalului Consiliului Legislativ – organ consultativ de specialitate al Parlamentului – și membrilor acestuia”.

Funcționarii publici parlamentari sunt beneficiari de pensii speciale, în prezent fiind calculate ca 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. În loc să reducă numărul „specialilor”, Coaliția ar urma să îl crească, dacă această prevedere va trece de cele două foruri din Parlament. 

În prezent, la Camera Deputaților e blocată reforma pensiilor speciale.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here