Șeful PE a trimis documentele pentru a retrage imunitatea a doi deputați în cadrul „Qatargate”

0
249

Președintele Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, în cadrul ședinței plenare, a declarat că a început procedura de ridicare a imunității parlamentare a doi membri ai structurii internaționale: italianul Andrea Cozzolino și belgianul Marc Tarabella. Acest mesaj a apărut luni pe site- ul oficial al PE.

Roberta Metsola. Foto: Arhiva Adevărul

Roberta Metsola. Foto: Arhiva Adevărul

Ridicarea imunității a fost cerută de autoritățile belgiene, care vor să-i interogheze pe Tarabella și Cozzolino în cadrul unei anchete de corupție în PE, legată de primirea de bani din Qatar în schimbul îmbunătățirii imaginii țării arabe în Europași în fața lumii, în general.

Metsola a inițiat procedura de ridicare a imunității pe 2 ianuarie, dar a reușit să depună oficial o cerere adresată comisiei juridice a PE abia după ședința plenară de luni. Procedurile tehnice de ridicare a imunității se vor întinde pe aproximativ o lună, așa că deputații vor vota decizia finală pe această temă abia la jumătatea lunii februarie, la următoarea ședință plenară.

Potrivit Reuters, Tarabella și Cozzolino neagă implicarea lor în infracțiunile de care sunt acuzați și își exprimă disponibilitatea de a le fi  ridicată imunitatea și de a răspunde la întrebările autorităților belgiene.

Scandalul de corupție din Parlamentul European cu privire la Cupa Mondială din Qatar a izbucnit pe 9 decembrie, când poliția belgiană a efectuat zeci de percheziții la Bruxelles și a arestat patru persoane, printre care și pe vicepreședintele Parlamentului European, Eva Kaili. Parchetul belgian a spus că inculpații din anchetă „sunt suspectați că plătesc sume mari de bani sau că au oferit cadouri importante unor terți cu o poziție politică și/sau strategică care să le permită să influențeze deciziile Parlamentului European”. Scopul a fost de a îmbunătăți imaginea Qatarului în UE, înainte de Cupa Mondială FIFA 2022.

Printre suspecți se numără mulți italieni – atât actuali, cât și foști europarlamentari. Anchetatorii îi atribuie lui Antonio Pantseri un rol cheie în organizarea contactelor. Acesta a fost deputat european între 2004 și 2019; a fost ales mai întâi din partea coaliției de centru-stânga, iar apoi din partea Partidului Democrat.

Scandalul a fost o lovitură grea pentru imaginea Parlamentului European. De exemplu, șefa subcomisiei pentru drepturile omului a PE, belgianca Marie Arena, și-a dat demisia după suspiciunile de implicare în scheme de corupție.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here