Sfaturi despre ingrijirea albinelor in perioada de cules

0
1077
sfaturi pentru ingrijirea albinelor

Perioada culesului este foarte importanta atat pentru albine cat si pentru apicultor, iar dat fiind numarul mare de culesuri disponibile in Romania, uneori este necesara interventia apicultorului pentru un cules performant si bogat. Impreuna cu echipa de la Apis Donau, am realizat un articol cu cateva sfaturi importante despre perioada culesului la albine.

Cum stii ca albinele au inceput perioada culesului? La inceput de drum in apicultura, este foarte probabil sa-ti fie dificila recunoasterea comportamentului albinelor. Cu toate acestea, un zbor mai intensiv si totodata mai indelungat in timpul zilei, un zumzet mai sonor dar si aroma de miere ce poate fi resimtita in preajma stupilor sunt semnele ca albinele au inceput perioada culesului.

Ca apicultor, poti lua mai multe masuri pentru valorificarea culesului. De exemplu, in cazul stupilor orizontali ar trebui sa completezi spatiile libere cu noi faguri goi, astfel incat mierea sa poata fi depozitata fara probleme.

Daca detii stupi verticali, atunci ar trebui sa adaugi cateva noi magazii sau chiar corpuri suplimentare. Exista masuri ce ar trebui luate si pentru favorizarea zborului. Mai exact, apicultorii specialisti recomanda ca urdinisul sa fie deschis complet. Acest lucru ajuta, de asemenea, si la evaporarea continutului de apa din nectar.

Este foarte important ca albinele sa nu fie deranjate in timpul culesului. Drept urmare, in timpul zilei nu ar trebui sa efectuezi lucrari la sau in apropierea stupilor. Toate interventiile necesare ar trebuie efectuate numai seara tarziu, atunci cand albinele si-au incheiat zborul si au intrat in stup.

Cum sa obtii un cules mai bogat aplicand metoda familiilor ajutatoare permanente

Apicultorii cu experienta folosesc o metoda inedita cu ajutorul carora culesul este valorificat in intregime. Mai exact, este vorba despre asa zisa metoda a familiilor ajutatoare permanente. Ce trebuie sa faci si tu pentru a obtine recolte mai bogate cu ajutorul acestei metode?

Ei bine, inca din primul an ar trebui sa pui bazele pentru formarea unui roi cu 2-3 rame cu puiet. Mai mult decat atat, ar mai trebui sa ai si doua rame care sa contina hrana precum si o matca. In acest sens, poti vedea oferta Apis Donau pentru matci carpatine de vanzare.

miere de albine

Aceasta va fi familia ajutatoare si va fi complet independenta de celelalte familii. Independenta lor va disparea la inceputul culesului de vara. In acel moment, familia ajutatoare va trebui unita cu familia de origine, rezultatul nefiind altul decat o familie foarte puternica cu ajutorul careia vei putea obtine o cantitate foarte generoasa de miere.

Pentru anul viitor va trebui sa pastrezi un nucleu, dintr-o rama cu puiet dar si doua rezerve de hrana si o matca, iar astfel vei putea obtine o noua familie ajutatoare.

Stuparitul pastoral – un mod ideal de a obtine recolte bogate!

Stuparitul pastoral ramane una dintre practicele de a obtine recolte bogate pe care majoritatea apicultorilor experimentati le prefera. Cu toate acestea, pentru a putea practica stuparitul pastoral este nevoie de foarte multe eforturi suplimentare.

Acest tip de stuparit presupune amplasarea stupilor in locurile optime pentru diferite tipuri de cules.

Sezonul apicol din Romania este, de regula, foarte scurt iar de aceea este importanta valorificarea fiecarui cules in parte. Acest lucru poate fi realizat prin transportul familiilor de albine catre fiecare cules, astfel incat albinele sa nu fie nevoite sa se deplaseze prea mult pentru un cules. Stuparitul pastoral nu garanteaza numai productii foarte mari de miere de albine, ci totodata contribuie si la dezvoltarea familiilor de albine.

Cu toate acestea, stuparitul pastoral are la randul sau diferite secrete si reguli pe care apicultorii incepatori nu le cunosc. Necesita, de asemenea, un mijloc de transport iar uneori chiar si unele autorizatii. Eforturile merita din plin.

Punand in practica toate aceste sfaturi despre ingrijirea albinelor in perioada de cules, cu siguranta vei reusi sa obtii cantitati de miere generoase.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here